Soğuk Kahve Nasıl Yapılır? - Mocaco Coffee

Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?

Son yılların en gözde tarifi şüphesiz ki soğuk kahve! Yaz ya da kış demeden kahvesiz yaşayamayan tiryakiler için bulunmaz nimet adeta. Birçok kahvecinin menüsünde rastladığımız ve yaz aylarının rehavetini bir nebze olsun atmamızı sağlayan soğuk kahveyi evde denemek ister miydiniz? Cevabınız evet ise yazının devamı sizin için…

Kahve, sabahlarımızı canlandıran, kokusu ile bile bize kendimizi iyi hissettiren yegâne içeceğimiz. Tüm dünyada ortak sevilen tek içecek bile diyebiliriz. Sabahları güne güzel demlenmiş sıcacık ve dumanı üzerinde bir kahve ile başlamak şüphesiz ki herkesin sevdiği bir eylem.

Fakat sıcak günlerde, sabah saatlerinde olmasına rağmen sıcak bir içecek çok da cazip gelmeyebiliyor. İşte tam bu sırada imdadımıza soğuk kahve yetişiyor!

Soğuk Kahve Ne Zaman Hayatımıza Girdi?

dünya kahve haritası

Hayatımızın en önemli ve lezzetli bölümünü kapsayan kahvenin ortaya çıkışı tahminen 9.yy’a tekabül ediyor. Birçok rivayet ortada dolaşsa da, fikir birliği yapılan senaryo şöyle: Etiyopya’da bir keçi çobanı, keçilerinde bir değişiklik olduğunu fark ediyor.

Sonra keçilerinin yediği meyvelerin her zaman yedikleri türden olmadığını anlıyor. Bir ağacın küçük meyvelerini yiyen keçiler, inanılmaz bir enerji ile oradan oraya zıplayıp koşmaya başlıyorlar. Durumu inceleyen çoban derhal kasabasının büyüklerine durumu anlatıyor. Ve kahvenin yolculuğu bu şekilde başlıyor.

Soğuk kahvenin hayatımıza girişi ise kahvenin keşfinden daha büyük bir gizem taşıyor. Konu hakkında iki farklı hikâye ile karşılaşıyoruz;

İlk hikâye; 17. yüzyılda Viyana’da Türk ordularının şehri terk etmesinden sonra arkada bıraktıkları büyük miktarda kahve çekirdeklerinin, halk tarafından farklı şekillerde demlenmeye çalışması ile ortaya çıktığına dair. Kahve çekirdeklerinin tam olarak kullanımını bilmedikleri için, ezip suyunu bekletmek suretiyle demleyerek soğuk kahve elde ettikleri rivayet ediliyor.

İkinci hikâye ise; 1840 savaşı sırasında Cezayir’de Mazagran Kalesini işgal eden Fransız askerleri, sıcaklarla baş etmek, işgal sırasında uyanık kalabilmek için kahvenin içerisine rom, limon ve buz karıştırırlar. Bu içeceği ülkelerine döndüklerinde de “Café de Mazagran” ismiyle Paris’te servis etmeye başlarlar.

Şişede Mazagran’dan Soğuk Frappuccino’ya

soğuk kahve tarihi

Fakat gerçekler bu şekilde kabul edilmiyor. 90’ların ortalarında Starbucks ve Pepsi ortaklığı ile şişede Mazagran satışı gerçekleşiyor. Baharatlı ve kahveli soda olarak sunulan bu şişelenmiş kahve türü ne yazık ki tam bir başarısızlık örneği haline geliyor. Bu başarısızlığı fırsata çeviren kişi ise Starbucks CEO’su Howard Schultz oluyor.

Herkesin bir anda severek tüketmeye başladığı soğuk kahve sayesinde Starbucks önemli cirolar elde ediyor. Zamanla tüm dünyaya yayılan soğuk kahvenin hikâyesi ve hayatımıza girişi de bu şekilde ortaya çıkmış oluyor.

Nasıl Popüler Oldu?

soğuk kahve ve starbucks kahvesi

90’larda kahve literatürüne giren soğuk kahvenin, popüler olması biraz zaman alıyor. Amerika’da yaygınlaşabilmesi için çalışmalara başlayan Starbucks, önemli bir rakibi göz ardı edemiyor. Asya’da yüzyıllardır süren kahve kültürü nedeni ile pazara girmesi biraz zaman alıyor.

2009 yılının başlarında tüm kahvecilerin menülerine dahil edilen soğuk kahve, 2013 başlarında da dünyada yaygınlaşmaya başlıyor. Kahvenin 3. Nesil temsilcisi sayılan Starbucks, tüm dünyada genişlettiği kahve zinciri sayesinde soğuk kahvenin de öncüsü sayılıyor.

Evde Cold Brew Nasıl Hazırlanır? 

soğuk kahve tarifi, soğuk kahve nasıl hazırlanır, kolay soğuk kahve tarifi

Soğuk kahveden bu kadar bahsetmişken tarifini vermeden geçmek olmaz tabi. Soğuk kahve özel demleme yöntemleri ve aparatlar kullanılarak yapılabiliyor. Fakat biz size evinizde çok kolay bir şekilde yapabileceğiniz oldukça pratik bir cold brew tarifi vereceğiz!

Malzemeler:

Hazırlanışı:

  1. Cam kavanoza eklediğiniz kağıt filtre çekimine uygun kahvenin üzerine 1 litre su ilave edin. 
  2. Kavanozun kapağını kapattıktan sonra en az 16 saat, en çok 24 saat boyunca buzdolabında bekletin. 
  3. İyice soğuduktan sonra kahve konsantresini süzün ve servise hazırlayın. İşte bu kadar! 

Bonus: Ice Latte Yapımı 

soğuk kahve demleme şişesi

Malzemeler:

  • 400 ml süt
  • 4 adet buz
  • 7 gr çekilmiş kahve

Yapılışı

  1. French Presse uygun olarak çekilmiş kahveyi French Press içerisine ilave edin ve üzerine sıcak su ilave ederek demleyin. 
  2. Bir bardağın içerisine soğuk süt ve buz ekleyin.
  3. Son olarak 10 cl French Press içinde demlenmiş kahveyi de bardağın içerisine dökün ve karıştırın. Afiyet olsun! 

Bu yazımızda sizler için soğuk kahve nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve evlerinizde hazırlayabileceğiniz cold brew ve ice latte tariflerini sizlerle paylaştık. 

Soğuk kahve yapımında kullanabileceğiniz birbirinden lezzetli aromalı filtre kahve ve yöresel filtre kahve siparişlerinizi kahve uzmanı Mocaco Coffee üzerinden oluşturabileceğinizin de altını çizelim. 

Sizler için hazırladığımız diğer yazılarımız için Mocaco Blog'u ziyaret etmeyi unutmayın! 

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi