Nerede O Eski Bayramlar Dedirten 7 Gelenek - Mocaco Coffee

Nerede O Eski Bayramlar Dedirten 7 Gelenek

Ah o eski bayramlar… Aile kavramının ve beraberliğin sembolü olan bayramlar, zaman içerisinde en çok değişen konulardan bir tanesi oldu. Tam da bu nedenle eski bayramlara duyulan özlem giderek artmaya başladı.

Aslında bayramlar; paylaşmayı, yardımlaşmayı ve aile kavramını ön plana çıkaran, bütün aile birlikte aynı masanın etrafında buluşmuş olmanın mutluluğunu yansıtan en özel zamanlardır. Öte yandan bayramların o eski coşkusunu ve neşesini yakalayabilmek ise günümüzde pek de mümkün olmayabiliyor.

Biz de Mocaco Coffee olarak bu yazımızda eski bayramları hatırlatacak ve güzel anılarınızı canlandıracak geleneklere yer vermek istedik. Eğer siz de kültürümüzün unutulmaya yüz tutmuş bayram gelenekleri hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz!

1. Bayramın En Özel Hali: Aile Ziyaretleri

büyüklere bayram ziyareti yapan küçük çocuklar

Eski bayramlarda yapılan aile ve akraba ziyaretleri, olmazsa olmaz gelenekler arasında yer alır. Zaten bayramı bayram yapan da bütün ailenin bir arada olduğu o eşsiz anlardır. Anneanne, babaanne ve dedeler başta olmak üzere yapılan aile ziyaretleri; büyüklerin gönlünü hoş tuttuğu gibi bayram ruhunu da en güzel şekilde ortaya çıkarırdı.

Özellikle Ramazan Bayramı söz konusu olduğunda büyükler ziyaret edilir ve hatırları sorulurdu. Böylece kişiler, uzun süre görmedikleri akrabaları ile bir araya gelir ve birlikte değerli anılarını paylaşma fırsatı yakalardı.

2. Coşkusu ile Bayram Davulcuları

Ramazan davulcularını duymuş olabilirsiniz peki ya bayram davulcularını? Yine nerede o eski bayramlar dedirten bayram davulcuları, bugün çok da rastlamadığımız bir gelenek. Eskiden Ramazan ayı süresince oruç tutanları sahura kaldıran davulcular, bayramda bahşiş toplamak ve bayram coşkusunu en iyi şekilde yansıtmak için tek tek bütün dükkanları dolaşırdı.

Günümüzde ise küçük şehirlerde halen devam eden bu gelenek, Ramazan Bayramında olduğu gibi diğer pek çok bayramın da vazgeçilmez geleneklerinden bir tanesiydi.

3. Keyifli Sohbetlere Eşlik Eden Türk Kahvesi

geleneksel Türk kahvesi ve lokum sunumu

Asırlardır değişmeyen tadı ile Türk kahvesi, eski bayramlarda olduğu gibi bugün de en dikkat çeken bayram lezzetlerinden biri. Bayram kahvesi olarak da adlandırdığımız, kokusuna ve tadına hayran kaldığımız, içerken mutluluk dolduğumuz Türk kahvesi; aynı zamanda yanındaki ikramlıklarla da göz dolduran bir tat. 

Keyifli sohbetlere eşlik eden, aile ziyaretlerini anlamlı kılan bu enfes içecek, kültürümüzün bir diğer parçası baklava ile bayram ziyaretlerinin en temel tamamlayıcısı haline gelir. Geleneksel Türk kahvesine ek olarak kendine has tadı ile ön plana çıkan dibek kahvesi de yine eski bayramların olmazsa olmaz lezzetlerinden bir tanesi. Bununla birlikte hem dibek kahvesinin faydaları hem de Türk kahvesinin yararları oldukça fazladır.

Bayramın eşsiz lezzeti Türk kahvesi hakkındaki ilginç bilgiler için Türk Kahvesi Hakkında Bilmedikleriniz başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

4. Çocukların Beklediği An: Bayram Harçlığı

Büyük küçük herkesin heyecanla beklediği bayramlar, özellikle küçükler için ceplerini harçlıklarla doldurabilecekleri harika bir zaman. Öyle ki şeker ve çikolata ile birlikte verilen bayram harçlıkları, eski bayramların unutulmayacak geleneklerinden. Çocukları mutlu eden bayram harçlıkları, bugün de devam eden ve eski bayramları hatırlamamızı sağlayan bir gelenek.

5. Enfes Lezzetleri ile Bayram Tatlıları

tabakta iki tane cevizli baklava

Bayram kahvesi ile mükemmel bir uyum yakalayan bayram tatlıları da eski bayramların en önemli gelenekleri arasında yer alır. Özellikle şerbetli tatlıların en sevilenlerinden el açması baklavalar, kadayıflar ve şekerpareler eski bayramların unutulmaz tatları olarak karşımıza çıkar.

Öyle ki annelerin yaptığı o lezzetli cevizli baklavalar, anneannelerin hazırladığı kadayıflar nerede o eski bayramlar dedirten geleneklerden. Üstelik sadece tatlı değil, bayram sabahı pişirilen sarma ve börek gibi yine baklavanın yanına yakışan enfes ikramlıklar da cabası.

Bayram kahvesine yakışan ikramlıklar için Türk Kahvesi Yanına Yakışacak 11 Leziz İkramlık başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

6. En Güzel Bayramlık Giysiler

Eski bayramlar denilince akıllara gelen bir diğer gelenek de bayramlık kıyafetler olarak karşımıza çıkar. Adından da anlaşılacağı gibi bayramlıklar, her zaman yeni ve güzel giysilerden seçilirdi.

Özellikle çocukların bayılarak giydiği bayramlıklar, eski bayramların neşesini de oldukça güzel bir biçimde yansıtırdı. Ayrıca temiz ve yeni kıyafetlerin, bayramın enerjisini yükselttiğine de inanılırdı.

7. Bayramın Olmazsa Olmazı: Kolonya ve Şeker

kasede bayram şekerleri

Kolonya ve şeker, eski bayramların ön plana ikramlıklarından bir tanesi. Eskiden oldukça pahalı olan kolonya, eve gelen misafirler için adeta bir değer göstergesiydi. Kolonyanın ayrılmaz ikilisi olan şeker ise yine bugün olduğu gibi misafirlere olan değeri en iyi şekilde göstermek ve misafirlerin ağızlarını tatlandırmak için verilirdi.

Kahve uzmanı Mocaco Coffee olarak bu yazımızda eski bayramlar denilince akıllara gelen gelenekler hakkında bir içerik hazırladık. Her ne kadar günümüzdeki bayramlar, geçmişteki bayramların tadını tam olarak vermese de en azından bazı gelenekler ile eski bayramları yeniden canlandırmak mümkün olabilir.

Özellikle göz alıcı bir bayram sofrası, bayram kahvesi ve tatlılar ile bayram ruhunu en içten şekilde yaşayabilir ve sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Bu noktada en lezzetli Türk kahveleri için Mocaco Coffee’yi tercih edebilir, birbirinden şık Türk kahvesi sunumları oluşturabilirsiniz!

Ek olarak Türk kahvesi çeşitlerini daha yakından tanımak için Keyifle Yudumlayacağınız Türk Kahvesi Çeşitleri başlıklı içeriğimizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi