Keyifle Yudumlayacağınız Türk Kahvesi Çeşitleri - Mocaco Coffee

Keyifle Yudumlayacağınız Türk Kahvesi Çeşitleri

Her ne kadar klasik tadına alışık olsak da, aslında Türk kahvesi çeşitleri ile de ön plana çıkmaktadır. Geleneksel lezzetin farklı tatlarla harmanlanması şüphesiz kahve kültürümüzü genişletmiştir. Bu sayede, Anadolu’da birbirinden farklı Türk kahvesi çeşitleri ve yöntemleri ortaya çıkmıştır.

Birçok kahveden farklı olarak pişirilerek yapılan Türk kahvesi; kokusu, lezzeti ve sunumuyla mutfak tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Özellikle sunumunda kullanılan Türk kahvesi fincanları diğer birçok kahveden ayrışmasını sağlar.

Peki, belki de her gün severek tükettiğimiz Türk kahvesinin çeşitleri nelerdir? Bu yazımızda sizler için kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olan Türk kahvesi çeşitlerini ele alıyor olacağız.

Tadı ile olduğu kadar faydaları ile de adından söz ettiren bu kahvenin yararları nedir diye merak ediyorsanız Türk Kahvesinin Yararları Nelerdir? başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Birbirinden lezzetli, içmeye doyamayacağınız Türk kahvesi çeşitleri nelerdir? Mocaco Coffee olarak düzenlediğimiz bu yazımızda sizlere Türk kahvesi çeşitleri hakkında bilgi veriyor olacağız. Öyleyse sözü daha fazla uzatmadan Türk kahvesi çeşitleri nelermiş gelin, hep birlikte bakalım!

1. Sütlü Türk Kahvesi

Sütlü Türk kahvesi, Türk kahvesi çeşitleri arasında genellikle birçok insanın bildiği bir kahve çeşididir. Eğer ki Türk kahvesinin kendine özgü sert tadını biraz olsun yumuşatmak isterseniz kahvenizi sütle pişirmeyi deneyebilirsiniz.

Klasik Türk kahvesi ile aynı şekilde hazırlayabileceğiniz sütlü Türk kahvesi için yapmanız gereken tek şey cezveye su yerine süt koymak olacaktır. Böylece lezzetli ve yumuşak bir Türk kahvesi içiyor olacaksınız.

2. Menengiç Kahvesi

Bu Türk kahvesi çeşidi, yabani bir Antep fıstığı ağacı olan Menengiç ağacı meyvelerinden elde edilmektedir. Kafein içermeyen bu kahve çeşidi, klasik Türk kahvesi gibi su ile hazırlanabildiği gibi isteğe bağlı olarak süt ile de hazırlanabilmektedir.

3. Dibek Kahvesi

Bakır cezveden fincana aktarılan bol köpüklü Türk kahvesi

Osmanlı kahvesi olarak da bilinen dibek kahvesi, tadı ile bambaşka bir lezzete sahiptir. Klasik Türk kahvesi öğütme şeklinden farklı olarak dibek kahvesi için kahve çekirdekleri, taş ya da tahtadan yapılmış dibek denilen havanlarda dövülerek öğütülür.

Diğer Türk kahvesi çeşitleri arasından öğütme şekliyle ayrışan dibek kahvesi, klasik Türk kahvesine göre daha yumuşak ve içerdiği baharatlardan ötürü daha yoğun bir tat sunmaktadır.

4. Mırra

Arapça’da acı anlamına gelen mırra, Güneydoğu Anadolu bölgesinde oldukça popülerdir. Klasik Türk kahvesinden farklı olarak kahvenin birkaç kere demlenmesi ile yapılan mırra, alışık olduğumuz Türk kahvesi tadından daha sert bir tada sahiptir.

Küçük ve kulpsuz fincanlar ile servis edilen bu kahveye hazırlanışı sırasında şeker eklenmez. Fakat arzu edildiği takdirde tat vermek için kakule atılabilir. Bu da ilginç ve bir o kadar lezzetli bir kahve deneyimi sunar.

5. Damla Sakızlı Türk Kahvesi

Kahve çekirdekleri üzerinde geleneksel metal fincanda Türk kahvesi

Damla sakızlı Türk kahvesi kendine has kokusu ve aromasındaki damla sakızı tadı ile Türk kahvesi çeşitleri arasında dikkat çeken bir konumdadır. Bu kahve, klasik Türk kahvesinden farklı bir tada sahip olsa da aynı yöntem ile yapılmaktadır.

Damla sakızlı Türk kahvesini kendiniz yapabileceğiniz gibi satın da alabilirsiniz, fakat üretimi biraz zorlu olduğundan dolayı hazır almanız çok daha mantıklı olacaktır. Mocaco Coffee olarak en kaliteli kahve çekirdeklerini eşsiz damla sakızı aroması ile harmanlıyor ve sizlerin beğenisine sunuyoruz.

6. Kervansaray Kahve

Adıyaman’a ait bir kahve olan kervansaray kahvenin içerisinde neredeyse yok yok. Bu kahve; çikolata, krema, salep, keçiboynuzu, kahve, menengiç kahvesi, ve damla sakızı gibi birçok maddeyi içerisinde bulundurmaktadır.

Eğer ki klasik Türk kahvesi bana sert geliyor diyorsanız, çok daha tatlı bir tada sahip olan bu kahveye şans verebilirsiniz. Ayrıca şeker koymanıza da gerek yok.

7. Tatar Kahvesi

Genellikle yemekten sonra içmeye alışık olduğumuz klasik Türk kahvesi, Tatar usullerine göre yemekten önce ve üzerine iki tatlı kaşığı kaymak eklenerek tüketilir.

Tostakay denilen fincandan büyük, kupadan küçük olan bardaklarda içilen Tatar kahvesi, klasik Türk kahvesine göre daha yumuşak bir içime sahiptir. Ayrıca tercihe bağlı olarak kıtlama veya içine şeker katılarak içilebilmektedir.

8. Hatay Kahvesi

Geleneksel fincanda lokum ile birlikte sunulan Türk kahvesi

Çifte kavrulmuş kahve çekirdeği kullanılarak hazırlanan Hatay kahvesi, klasik Türk kahvesine göre çok daha sert ve koyu renklidir. İki kere kavrulmuş olması sebebiyle kokusu da tadı gibi sert ve keskindir.

9. Cilveli Kahve

Şehzadeler şehri Manisa yöresine ait olan cilveli kahve; aynı yöntem ile yapıldığı halde sunumu ve tüketimi ile klasik Türk kahvesinden ayrılır. Üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem eklenerek sunulan bu kahve aynı zamanda geleneksel bir anlama sahip.

Osmanlı Devleti dönemi kız isteme törenlerinde, eğer kızlar cilveli kahve ikram ederlerse bu durum kızın onayını gösterirmiş. Şayet klasik Türk kahvesi ikram ederlerse kızın gönlünün olmadığı anlaşılırmış. Eğer bir gün Manisa’ya yolunuz düşerse bu kahveyi yerinde tatmanızı öneririz.

10. Devebatmaz Kahvesi

Devebatmaz kahvesi pişerken ortaya çıkan köpüğün her defasında fincana boşaltılmasıyla elde edilir, öyle ki bu süreç cezve boşalana kadar devam eder. Bu kahveyi klasik Türk kahvesinden ayıran en önemli özelliği de budur.

Türk kahvesi çeşitleri arasında adı ile olduğu kadar köpüğü ile de söz ettiren bu kahve; adını nereden aldı bilinmez ama belli ki bu köpükte deve bile batmaz dedirtiyor.

11. Süvari Kahve

Bakır cezveden çay bardağına aktarılan süvari kahvesi

Süvari kahve ya da tarsusi kahve olarak adlandırılan bu kahve, diğer Türk kahvesi çeşitleri arasında belki de en ilginç sunuma sahip olanıdır. Türk kahvesi içerken kullanılan fincanların aksine ince belli çay bardağı ile servis edilir.

Klasik Türk kahvesine göre daha az köpüklü olan bu kahve Ege yöresinde, özellikle efeler tarafından yaygın olarak tüketilmektedir. Eğer ki siz de kahvemi ince belli bardakta tercih ederim diyorsanız süvari kahveyi denemenizi tavsiye ederiz.

12. Adana Gar Kahvesi

Tıpkı mırra gibi oldukça sert bir içimi olan bu kahve, Türk usulü espresso olarak da bilinmektedir. Kahvesini sert sevenler için mükemmel bir seçenek olan Adana gar kahvesi, olur da bir gün Adana’ya giderseniz denemeniz gereken bir kahve çeşididir.

13. Kül Kahvesi

Kül kahvesi ya da mangal keyfi olarak adlandırılan bu kahve çeşidi, klasik Türk kahvesi hazırlanırken kullanılan bakır cezvenin, mangalda veya köz üzerinde ısıtılması ile elde edilir.

Fakat, giderek azalan mangal kullanımı ile birlikte kül kahvesi tüketimi de azalmıştır.

Bonus: Tuzlu Kahve!

Elinde Türk kahvesi fincanı tutan adam

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki normalde kahvenin tuzlusu olmaz. Ancak kız isteme törenlerinde damat adaylarına tuzlu kahve ikram edilir; böylece damat adayının sevdiği kız için neleri göze alabileceği anlaşılır. Bu nedenle tuzlu kahvenin damat adayı tarafından içilmesi büyük bir anlam taşımaktadır.

Eğer tuzlu kahvenin anlamı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Tuzlu Kahvenin Anlamı adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Ayrıca kahve hakkında hazırladığımız diğer birçok faydalı ve ilginç bilgi için Mocaco Blog’u takip edebilirsiniz.

Bu yazımızda, sizleri Türk kahvesi çeşitleri hakkında bilgilendirmeye çalıştık. Siz de taze ve kaliteli çekirdekler kullanılarak kavrulan Türk kahvesi siparişleriniz için Mocaco Coffee’yi tercih edebilirsiniz.

Önceki Makale Nitelikli Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?