Tuzlu Kahvenin Anlamı Nedir? - Mocaco Coffee

Tuzlu Kahvenin Anlamı Nedir?

Tuzlu kahvenin anlamı, kültürel değerlere önem verenler için en çok merak edilen konulardan biri olarak olarak öne çıkıyor. Kız isteme törenlerinin belki de en önemli ayrıntısı olan tuzlu kahve, aslında yüzyıllar öncesine dayanan bir kültür öğesi.

Tuzlu kahve kültürü, geçmiş zamanlarda özellikle de görücü usulü yapılan evliliklere ait bir gelenek olsa da günümüzde nesilden nesle aktarılarak varlığını devam ettiriyor . Peki hemen herkesin bildiği tuzlu kahve hikayesi nasıldır? Tuzlu kahvenin anlamı nedir?

Kahve uzmanı Mocaco Coffee olarak tuzlu kahveye dair hem çok keyifli hem de bilgilendirici bir içerikle karşınızdayız! Eğer kültür ve tarihe meraklıysanız yazımızı okuyarak 40 yıllık hatrı ile gönülleri fetheden Türk kahvesinin damat adaylarına neden tuzlu ikram edildiğini öğrenebilirsiniz.

Kız isteme merasimleri, ailelerin bir araya geldiği ve evliliğe doğru ilk adımın atıldığı en özel anlardan bir tanesidir. Genellikle ortamda bulunan herkesin çok heyecanlı olduğu bu törenlerde, heyecanın dozunu biraz da olsa azaltmak ve ortama sıcaklık katmak adına çeşitli seremoniler gerçekleştirilir.

Yüzüklerin takılması ve aile büyüklerinin gelin ile damat adaylarının evliliğini onayladığı bu önemli akşama anlam katan bir başka ayrıntı da damada ikram edilen tuzlu Türk kahvesi...

Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan ve sembolik bir anlam taşıyan tuzlu kahve ile ilgili anlatılan pek çok farklı hikaye var. Bu hikayelerin kimi mutlu sonla biterken kimilerinin sonu hüzünlü…

Bununla birlikte günümüzde tuzlu kahve, aslında gelin ve damadın hayatlarında çok önemli bir yer edinen anlamlı törene dair gülerek hatırladıkları güzel bir anı. işte nesiller boyu devam eden bir gelenek olan tuzlu kahvenin anlamı ve bu konuda anlatılan hikayeler!

Tuzlu Kahve Sözsüz Bir İletişim Aracıdır

kadının elinde tuttuğu bir fincan Türk kahvesi

Tuzlu kahve ile ilgili en çok anlatılan hikayelerden biri, tuzlu kahvenin görücü usulü evliliklerde bir tür sözsüz iletişim aracı olarak kullanıldığıdır. Yani aslında tuzlu kahve, gelin tarafından damat adayına istediği evliliğin olup olmayacağına dair verilmiş bir cevaptır.

Görücü usulü evliliklerin revaçta olduğu zamanlardan bugünlere dek anlatılana göre, çok eski dönemlerde evliliğe doğru adım atan kadın ve erkek birbirlerini ilk kez isteme töreninde görmektedir.

Sonrasında gelin, damat adayı ve ailesine misafirperverliklerini göstermek için kahve ikram etmektedir. Gelin eğer damadı beğendiyse ve ona karşı bir şeyler hissettiyse kahveyi şekerli hazırlamakta ve bir tatlı ile birlikte servis etmektedir. Bu doğrultuda gelinin elinden hazırlanmış şekerli kahve, aslında “seni beğendim” anlamına gelmektedir.

Elbette tuzlu kahvenin anlamı şekerli kahve ile aynı değildir. Eğer gelin damat adayına şekerli kahve değil tuzlu kahve ikram ediyorsa bu gelinlik çağındaki kızın veya ailesinin damadı ya da ailesini beğenmediğinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.

Tuzlu Kahve İle Verilen Sözler Vardır

müstakbel eşinin parmağına yüzük takan damat adayı

Tuzlu kahvenin anlamı ile ilgili anlatılan pek çok hikaye olduğunu daha öncesinde de belirtmiştik. O halde tuzlu kahveye dair bir başka hikayeye geçelim…

Gelinin damada tuzlu kahve ikram etmesinin bir başka anlamı da damadın kendisine karşı bağlılığını test etmektir. Eğer damat adayı, gelin adayının kendisine ikram ettiği tuzlu kahveyi hiç itiraz etmeden ve keyifle içerse bu damadın gelin adayı için her şeyi yapabileceğine dair verilen ufak bir söz olarak kabul edilmektedir.

Hatta yine anlatılan eski hikayelere göre bazen damat adayları kahveye atılan tuzun az olduğunu söyleyerek gelin için yapabileceklerinin bir sınırı olmadığını vurgulamaktadır.

Tuzlu Kahve İle Tarihe İz Bırakan Aşk Hikayesi

içinde türk kahvesi olan bakır kahve cezvesi

Tuzlu kahvenin anlamları arasında, Tarihte silinmeyen, eski bir anı olarak kalan bir aşk hikayesi de var. Rivayet odur ki II. Abdülhamid döneminde miralay olarak görev yapan Osman Fevzi Bey, Semahat Hanım’a büyük bir aşk ile bağlıdır.

Emekli miralay Osman Fevzi Bey, bu aşkı ölümsüz kılmak ve Semahat Hanım ile bir araya gelmek için annesini yanına alır ve niyetini açıklamak için Refika Hanım’ın ailesinin evinin yolunu tutar.

Semahat Hanım da Osman Fevzi Bey’i çok beğenir. İkram etmek üzere kahvesini hazırlarken heyecanına karşı gelemez ve kahveye şeker yerine yanlışlıkla tuz atar.

Osman Fevzi Bey ise kendisine ikram edilen kahveyi içerken tuzlu olduğunu fark etse de bozuntuya vermez hatta tuzlu kahveyi çok sevdiğini söyler. Elbette bu yalnızca müstakbel eşini utandırmamak adına yaptığı bir harekettir.

Sonrasında aile büyüklerinin de onayı alınır ve Semahat Hanım ile Osman Fevzi Bey evlenirler. 50 yılı aşkın süren bu güzel evlilikte Semahat Hanım Osman Fevzi Bey’in tuzlu kahvesini hiçbir zaman eksik etmez.

Osman Fevzi Bey ise aradan yıllar geçmesine rağmen sözünün arkasında durarak söylediği pembe yalanı sürdürür ve eşinin kendisi için hazırladığı kahveyi her gün hiç itiraz etmeden içer.

Nihayetinde ölmeden önce bir vasiyetname hazırlar ve eşine şu cümleleri söyler: “Sevgili Refikam Semahat Hanım. Sizinle tam 50 yıl boyunca devam eden izdivacımız, bir fincan tuzlu kahve ile başladı.

O gün daha önce hiç tuzlu kahve içmemiş olmama rağmen, sırf sizi kırmamak adına hazırladığınız kahveyi içip çok beğendiğimi söyledim. Siz de bana tam 50 yıl boyunca her gün hoşuma gittiğini düşünerek tuzlu kahve yaptınız.

İçtiğim kahvenin her yudumu zehir gibi acı olsa da itiraz etmeden içtim çünkü karşımda mahcup bir hale düşmeniz benim için bu tuzlu kahveden daha acı hale gelecekti. Şimdi ise ahiret yolculuğu başlıyor.

Dilerim dünyadaki birlikteliğimiz orada da devam eder. Çünkü, ‘Dünyada kimi seviyorsanız, ahirette de beraber olursunuz’ sözü bir Hadis-i Şeriftir. Sizleri Allah-û Teâlâ’ya emanet ediyorum.”

tuzlu türk kahvesi sunumu ve renkli lokumlar

Gördüğünüz gibi tuzlu kahve çok uzun yıllardan beri kimi zaman mutlu kimi zamanda hüzünlü hikayelerin başrolünde olan bir içecek olmuştur. Günümüzde eskisi gibi bir anlam taşımasa da tuzlu kahve geleneğinin hala devam ettirildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Tuzlu olsun ya da olmasın günümüzde kahve ikramı, kız isteme ve nişan gibi törenlerin olmazsa olmazları arasında sayılmaktadır. Bu doğrultuda sizin için çok önemi olan bu günde Türk kahvesi tercihinizi lezzeti ve kalitesi ile Ankara’da kahve siparişinde bir numara olan Mocaco Coffee’den yapabileceğinizin altını çizelim.

Buna ek olarak bu anlamlı ziyarette ev sahiplerine hediye edeceğiniz çikolata ya da hediyelik ürünler için de Mocaco Coffee uzmanlığına ve kalitesine güvenebileceğinizi de belirtmiş olalım.

Türk kahvesi hakkında diğer merak ettikleriniz için Türk Kahvesi Hakkında Bilmedikleriniz başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi