Türk Kahvesinin Yararları Nelerdir? - Mocaco Coffee

Türk Kahvesinin Yararları Nelerdir?

Varlığı Osmanlı’dan günümüze dek uzanan, Türk kültürünün en önemli öğelerinden biri olan Türk kahvesinin yararları da epey fazla. Buna ek olarak Türk kahvesi, dünyada telvesi ile pişirilen tek kahve çeşidi olma özelliğine sahip.

Kendine has demleme yöntemleri ile 3. nesil kahve, aromalı filtre kahve ve yöresel filtre kahve çeşitlerinden bir adım öne çıkan Türk kahvesi ile ilgili merak edilen pek çok ayrıntı söz konusu.

Keşfinden bu yana gündelik hayatın hemen her alanında sosyo-kültürel etkilerini gördüğümüz Türk kahvesi; kız isteme törenlerinin, nişanların, bayram ziyaretlerinin ve daha pek çok özel anın en lezzetli eşlikçileri arasında yer alıyor.

Peki bugün neredeyse tüm dünyanın tanıyıp bildiği Türk kahvesinin yararları neler? Bu yazımızda sizler için kültürümüzün geleneksel motifi haline gelen Türk kahvesi faydalarına değiniyoruz.

Bu nefis kahve çeşidi hakkında bilmediğiniz fakat merak ettiğiniz ilginç bilgiler için Türk Kahvesi Hakkında Bilmedikleriniz başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Türk kahvesi, Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından İstanbul’a getirilmesinin ardından önce saray eşrafı sonra da halk ahalisi tarafından çok sevilmiş ve kısa sürede tüm dünyada en çok tüketilen kahve çeşitleri arasındaki yerini almıştır.

Türklere atfedilen bir lezzet olması nedeniyle bu isimle anılan Türk kahvesinin, bu denli popüler olması ise yalnızca lezzetinden kaynaklanmıyor. Kendisi ayrı, telvesi ayrı faydalı olan Türk kahvesinin yararları ile ilgili bilinmesi gereken birçok ayrıntı var.

Dilerseniz gelin sözü daha fazla uzatmadan Türk kahvesinin yararları nelermiş hep birlikte bakalım!

Dünya coğrafyasında önemli bir tüketici kitlesine sahip olan kahvenin nasıl yetiştirildiğine dair bilgi edinmek isterseniz Kahve Nasıl Yetişir? Kahveye Dair Merak Ettikleriniz başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

1. Antioksidan Zenginidir

Türk kahvesi, antioksidan bakımından zengin bir içecektir. Türk kahvesinin içerisinde bulunan antioksidan maddeler, sağlıklı hücrelerin zarar görmesini engellerken hasarlı hücreleri de onarmaya yardımcı olmaktadır.

2. Zihinsel Performansı Arttırır

Türk kahvesinin yararları arasında yer alan bir diğer özelliği de bu nefis içeceğin zihin gelişimini desteklemesidir. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan alzhaimer riskini azaltmasının yanı sıra Türk kahvesi, daha farklı nörolojik rahatsızlıklara karşı da koruyucu bir rol üstlenmektedir.

Öte yandan eğer gün içinde derslerinize ya da yapacağınız önemli işlere odaklanmakta güçlük çekiyorsanız bu sorunu gidermeye yönelik bir adım atarak Türk kahvesini günlük beslenme rutininize ekleyebilir, konsantrasyon arttırıcı etkisinden yararlanabilirsiniz.

Daha büyük bir etki gözlemlemek için her sabah aç karna içtiğiniz bir fincan Türk kahvesinin ardından çikolata tüketebilir; güne hem lezzetli hem sağlıklı bir öğün ile merhaba diyebilirsiniz!

3. Enerjinizi Yüksek Tutar

bakır detayları olan bir kahve fincanı ve yanındaki tabakta bulunan renkli lokumlar

Gün içinde kendinizi çok mu yorgun hissediyorsunuz? Ya da sabah uyandıktan sonra kendinize gelmekte güçlük mü çekiyorsunuz? O halde bir önceki maddede de belirtmiş olduğumuz gibi güne bol köpüklü bir fincan Türk kahvesi ile başlayarak kendinizi çok daha zinde ve dinç hissedebilirsiniz.

4. Kilo Vermeye Yardımcıdır

Kafein miktarı yüksek bir kahve çeşidi olan Türk kahvesi, bu yönüyle özellikle kilo problemi yaşayan ve diyet yapanların vazgeçilmez içeceği olarak öne çıkıyor. Eğer siz de kilonuza dikkat ediyorsanız, metabolizmanızı hızlandırmak adına günlük beslenme rutininize mutlaka bir fincan Türk kahvesi eklemelisiniz.

Diyet programınızı farklı egzersizler ile destekliyorsanız Türk kahvesini spordan yarım saat önce tüketmeye dikkat etmelisiniz. Böylece spor sırasında hem yaktığınız yağ miktarı yüksek olur hem de vücudunuzun salgıladığı adrenalin hormonu ile birlikte fiziksel performansınız artmış olur.

5. Karaciğer Dostudur

Karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olması da Türk kahvesinin yararları arasında yer alıyor. Türk kahvesi, başta sağlıksız beslenmek olmak üzere pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer yağlanması riskine karşı koruyucu bir etkide bulunuyor.

Buna ek olarak Türk kahvesinin karaciğer yağlanmasının bir sonraki aşaması olan karaciğer iltihabı ve siroz gibi hastalıklara karşı da fayda sağladığı biliniyor.

6. Kalbi Korur

bakır tepsideki kahve çekirdeklerinin üzerinde duran Türk kahvesi fincanı

Yüksek miktarda antioksidan içeren Türk kahvesinin bir başka faydalı yönü de kalp sağlığını desteklemesi. Düzenli tüketildiği takdirde kalpte zarar gören hücreleri onarmaya yardımcı olan Türk kahvesi, aynı zamanda kolesterolü de düşürüyor. Böylelikle kalp krizi ve damar tıkanıklarının önüne geçme noktasında olumlu etki gösteriyor.

7. Cilde Faydalıdır

Türk kahvesinin telvesinin de en az içeceği kadar faydalı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Özellikle yağlı bir cilde sahip olanların etkisini çok daha iyi gözlemleyebileceği kahve telvesi, cilde sürülüp bir süre bekletildiğinde cilt tabakasında oluşan kirleri temizleyerek cildin pürüzsüz olmasını sağlar.

8. Bağışıklığı Güçlendirir

Filtrelenmemiş bir kahve çeşidi olması nedeniyle Türk kahvesi, yapısında taşıdığı yararlı bileşenler yönünden oldukça zengindir. Bu anlamda Türk kahvesinin bir diğer faydası da bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucu bir etki oluşturmasıdır.

9. Depresyona Karşı Savaşır

tür kahvesi cezvesi ve kahve çekirdekleri

En güzel sohbetlere konu olan kahvenin depresyona dahi iyi geldiğini biliyor muydunuz? Nedenleri henüz kanıtlanamasa da kahvenin duygu durumunu dengeleyerek depresyonu ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu biliniyor.

Stresle savaşmada en önemli yardımcılardan biri olan kahve, beyindeki kimyasal süreçleri destekleyerek daha olumlu bir ruh haline girmeye etki ediyor.

10. Sindirimi Rahatlatır

Sindirim sisteminin düzenleyerek sindirim sorunlarının önüne geçmesi de Türk kahvesinin faydalarından biridir. Bu doğrultuda sindirim problemi yaşayanların yemekten sonra birer fincan Türk kahveleri içmeleri önerilir.

Bu yazımızda sizler için tarihi yolculuğu ve eşsiz lezzetiyle sofralarımızda vazgeçilmez bir değer taşıyan Türk kahvesinin yararlarını sıraladık. Siz de varlığı ile deyimlere ve türlü hikayelere konu olan Türk kahvesini daha çok tüketmeye özen gösterebilir; sağlığınıza olumlu katkıda bulunabilirsiniz.

Hem sevdiklerinize armağan edebileceğiniz hem de kendiniz afiyetle tüketebileceğiniz Türk kahvesi siparişlerinizi ise elbette Ankara’da kahve siparişinde bir numara olan Mocaco Coffee üzerinden güvenle oluşturabilirsiniz.

Kahve konusundaki uzmanlığımızla hazırladığımız, kahveye dair en güncel bilgilerin yer aldığı diğer içeriklerimiz için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Önceki Makale Flat White Nedir? Adım Adım Flat White Tarifi