Dibek Kahvesinin 8 Muhteşem Faydası - Mocaco Coffee

Dibek Kahvesinin 8 Muhteşem Faydası

Tadı ile hayran bırakan dibek kahvesi, Türk kahveleri arasında en sevilenlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Lezzetine ek olarak dibek kahvesinin faydaları da bir o kadar dikkat çekiyor.

Osmanlı Dönemi’nin gözde kahveleri arasında yer alan dibek kahvesi, yüzyıllardır Türk mutfağında olan eşsiz tatlardan bir tanesidir. Bununla birlikte dibek kahvesinin faydaları da oldukça fazladır. Peki dibek kahvesinin faydaları nelerdir? 

Mocaco Coffee olarak bu yazımızda dibek kahvesinin faydaları nelerdir ayrıntılı bir şekilde inceledik. Eğer siz de kültürümüzün bir parçası olan dibek kahvesinin faydaları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz.

Ek olarak klasik Türk kahvesinin faydalarını öğrenmek için Türk Kahvesinin Yararları Nelerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Kahve çekirdekleri ve bitkilerin dibek adı verilen taştan veya ağaçtan yapılmış büyük bir havanda dövülmesi ile yapılan dibek kahvesi, aslında adını da bu havandan alır. Dolayısıyla dibek kahvesi, klasik Türk kahvesine göre birtakım farklılıklar içerir. Ayrıca dibek kahvesinin oldukça şifalı bir içeriği olduğunu da belirtmek gerekir.

Özellikle Yemen kahvesi, keçiboynuzu, salep, menengiç ve damla sakızı gibi şifalı gıdaların bir arada bulunduğu dibek kahvesi, lezzeti ile adeta büyüler. Son dönemlerin popüler kahveleri arasına giren dibek kahvesi, insan sağlığına da faydalı bir içecek olarak karşımıza çıkar. Peki dibek kahvesinin faydaları nelerdir? Hangi rahatsızlıklara iyi gelir?

1. Ağız Kokusunu Önleyicidir

bir fincan dibek kahvesi içen kadın

Dibek kahvesinin bir diğer faydası ise ağız kokusunu önlemesidir. İçindeki baharatlar ve aromalar sayesinde ağızda oluşan kokuyu azaltan dibek kahvesi, sosyal yaşamı olumlu yönde etkiler. Bu da kişilerin daha özgüvenli olmasına katkı sağlar. Eğer sık sık ağız kokusu problemi yaşıyorsanız düzenli olarak dibek kahvesi tüketebilirsiniz.

2. Sindirimi Kolaylaştırır

Dibek kahvesi, her gün düzenli olarak tüketildiğinde sindirim sistemini düzenleyerek midenin daha verimli çalışmasına katkı sağlar. Özellikle yemekten sonra içilen dibek kahvesi, hazmı kolaylaştırdığı için sindirim üzerinde rahatlatıcı bir etki gösterir. Bu noktada sindirim problemi yaşayan kişilerin yemekten sonra bir fincan dibek kahvesi tüketmesi önerilir.

3. Rahatlatıcı Etkisi Vardır

kahve içen ve rahatlayan kadın

Dibek kahvesi, mutluluk hormonlarını artırarak kişilerin, psikolojik olarak rahatlamasına yardımcı olur. Bunun en temel nedeni ise dibek kahvesinin içindeki bitkilerden kaynaklanır. Depresyon, stres ve anksiyete gibi problemleri azaltabilen dibek kahvesi, tüm bunların yanında bedenin de rahatlamasına katkı sağlar.

4. Hafızayı Güçlendirebilir

Dibek kahvesinin en dikkat çeken faydalarından bir tanesi de hafızayı güçlendirmesidir. İçindeki üzüm çekirdeği sayesinde unutkanlık problemi ile savaşan dibek kahvesi, aynı zamanda kafein miktarı sayesinde konsantrasyonu artırmaya yardımcı olur. Bununla birlikte zihinsel performansı da iyileştirici özelliği vardır.

Ek olarak üzüm çekirdeğinin tam bir antioksidan kaynağı olduğu da bilinir. Bu nedenle dibek kahvesinin antioksidan bakımından zengin bir içecek olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

5. Cilde Faydalıdır

gülümseyen ve kahve içen kadın

Her gün bir fincan dibek kahvesi, cildi güzelleştirmeye yardımcı olur. İçindeki şifalı bitkiler sayesinde cilde oldukça faydalı olan dibek kahvesi, aynı zamanda telvesi ile harikalar yaratabilir. Doğal bir peeling görevi gören kahve telvesi ile cilt, kirlerden arınarak daha pürüzsüz bir hale gelir.

Kahve telvesi ile yapılabilecekler için Kahve Telvesinin 10 Farklı Kullanım Alanı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

6. Kolesterolü Dengeleyebilir

Düzenli olarak tüketilen dibek kahvesi, iyi kolesterolü artırarak kötü kolesterolü azaltabilir. Böylece pek çok kalp ve damar rahatsızlığına karşı koruyucu bir etki gösterebilir. Ek olarak hücrelerin gelişimini de desteklemeye yardımcı olur.

7. Tokluk Hissi Verir

yanında tarçın olan bir fincan türk kahvesi

Hazmı kolaylaştırıcı etkisi ile ön plana çıkan dibek kahvesi, tokluk hissi veren bir etkiye sahiptir. Özellikle içerdiği E vitamini sayesinde gün boyu tok tutarak zayıflamaya yardımcı olabilir.

Ancak bir fincan dibek kahvesinin yaklaşık olarak 70 kaloriye sahip olduğunu da belirtmek gerekir. Bu değer klasik Türk kahvesine göre biraz daha çok olduğu için zayıflamak isteyen kişilerin, dibek kahvesini tek başına tüketilmesi önerilir.

8. Ağrı Kesicidir

Bilimsel olarak herhangi kanıtı olmasa da dibek kahvesinin bir diğer özelliği de ağrı kesici özelliğe sahip olmasıdır. Özellikle dibek kahvesinde bulunan menengiç bitkisinin baş ağrısı, mide ağrısı ve göğüs ağrılarına iyi geldiği düşünülmektedir.

Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır?

ocakta cezve içinde türk kahvesi yapan kadın

Dibek kahvesi nasıl yapılır sorusu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Aslında dibek kahvesinin, Türk kahvesi ile benzer şekilde yapıldığını söyleyebiliriz. Bunun için gerekli malzemeler ise cezve ve dibek kahvesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki lezzeti ile kalpleri fetheden dibek kahvesi nasıl yapılır?

  • İlk olarak cezvenin içerisine 2 tatlı kaşığı dibek kahvesi koyun.
  • Kahvenin üzerine 2 Türk kahvesi fincanı soğuk su ekleyin.
  • Hazırladığınız kahveyi karıştırın.
  • Ardından kahveyi ocağa koyup hiç karıştırmadan pişirin.
  • Kahve köpürmeye başladığında ise ocaktan alın ve köpüklü kısmını fincanlara dökün.
  • Köpüğü aldıktan sonra kahveyi tekrardan kısık ateşte biraz daha pişirin.
  • Son olarak kahveyi fincanlara koyun.
  • Afiyet olsun!

Yukarıda belirtilen oranlar bir kişi için geçerlidir. Eğer daha fazla miktarda dibek kahvesi hazırlamak isterseniz kahve miktarını ve suyu aynı oranda artırabilirsiniz. Ek olarak dilediğiniz ölçüde şeker ekleyebileceğinizi de belirtelim. Ancak dibek kahvesinin faydalarından yararlanmak istiyorsanız şeker eklememenizi tavsiye ederiz.

lezzetli bir fincan türk kahvesi

Kahve uzmanı Mocaco Coffee olarak bu yazımızda dibek kahvesinin faydaları hakkında detaylı bir içerik hazırladık. Eğer siz de dibek kahvesinin faydalarından yararlanmak istiyorsanız, satın aldığınız dibek kahvesinin kaliteli ve doğal olmasına dikkat edebilirsiniz.

Bu noktada lezzetli dibek kahvesi alışverişleriniz için Mocaco Coffee kalitesine güvenebilirsiniz. Dibek kahvesine ek olarak taze çekilmiş Türk kahvesi ve damla sakızlı Türk kahvesi seçeneklerine de göz atabilir, kültürümüzün yegane parçası olan Türk kahvesi hazzını bir adım öteye taşıyabilirsiniz!

Damak tadınıza hitap edecek Türk kahvesi seçiminizi daha kolay bir hale getirmek için Keyifle Yudumlayacağınız Türk Kahvesi Çeşitleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi