Kahve Telvesinin 10 Farklı Kullanım Alanı - Mocaco Coffee

Kahve Telvesinin 10 Farklı Kullanım Alanı

Hemen herkes kahvenin faydaları konusunda az çok bilgi sahibidir. Aslında kahve, içimi ile olduğu kadar telvesi ile de değerli bir içecektir. Ancak konu kahve telvesi olunca çoğu insan, telvenin kullanım alanlarının farkında değildir.

Her ne kadar telve deyince akıllara kahve falı geliyor olsa da kahve telvesinin kullanımı fal ile sınırlı değildir. Öyle ki kahve telvesini fal dışında birbirinden farklı amaçlar için de kullanılabilir. Peki kahve telvesi nerelerde kullanılır?

Kahve uzmanı Mocaco Coffee olarak bu yazımızda, kahve telvesini yakından inceliyor olacağız. O halde gelin kahve telvesi nedir, kullanım alanları nerelerdir birlikte bakalım!

Kahve telvesi, kahve içildikten sonra fincanın dibinde kalan tortuya denir. Kültürümüzde kahve telvesi, Türk kahvesi ile bütünleşmiş olsa da aslında her kahvenin telvesi bulunabilir. Ancak telvenin oluşabilmesi için kahvenin ince bir şekilde öğütülmesi gerekir.

Kahve öğütme konusunu mercek altına aldığımız Kahve Öğütme Rehberi: Kahve Nasıl Öğütülmeli? başlıklı içeriğimizi okuyabilir, kahve çekirdeği öğütme konusunda uzman olabilirsiniz!

Kahve Telvesi Nerelerde Kullanılır?

Küçük tanecikli yapısından dolayı tüketimi bir hayli zor olan kahve telvesi, farklı pek çok alanda kullanılabilir. Peki lezzeti ile damaklarda tat bırakan kahve telvesi nerelerde kullanılır?

1. Cilt Bakımında Kullanılır

kahve telvesi ile profesyonel bakım maskesi yapan kadın

Kahve telvesi, cilt üzerinde pek çok olumlu etkiye sahip. Tanecikli yapısı sayesinde peeling etkisi veren kahve telvesi ile cildinizi siyah noktalardan arındırabilirsiniz. Böylece cildinizi çok daha pürüzsüz bir görünüme kavuşturabilirsiniz.

Ek olarak kahve telvesini, göz altlarınız için de kullanabilirsiniz. Bu kapsamda telvenin, Türk kahvesi telvesi olması daha iyi bir sonuç almanızı sağlayacaktır. Çünkü Türk kahvesi, ince tanecikli yapısı sayesinde cildinize zarar vermeyecek ve oldukça etkili bir sonuç almanızı sağlayacaktır.

Bunun için bol köpüklü Türk kahvesini içtikten sonra, fincandaki telveyi alıp göz altınıza sürün. Ancak bu işlemi uygularken telvenin yeterince soğuduğuna emin olun. Telveyi, göz altınızda yaklaşık 10 dakika kadar bekletin. Ardından su ile nazikçe yıkayın. İşte hepsi bu kadar!

2. Selülitlerden Kurtulmayı Kolaylaştırır

kavanozda selülitlerden kurtulmak için kahve telvesi ve yağ karışımı maskesi

Kahve telvesi yüz haricinde vücut bakımında da oldukça etkili. Bunun nedeni ise kahvenin içindeki antioksidanlar! Kahve telvesindeki antioksidanlar sayesinde selülitlerden daha kolay bir şekilde kurtulmak mümkün.

Özellikle kol ve bacak bölgesinde oluşan selülitlerin giderilmesinde sıklıkla tercih edilen kahve telvesi, hem doğal hem de pratik bir tedavi diyebiliriz. Peki kahve telvesi ile selülitlerden nasıl kurtulabilirsiniz?

İçtiğiniz kahvenin telvesini, bir miktar toz şekeri ve zeytin yağını (Hindistan cevizi yağı veya kekik yağı da olabilir) karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı, selülitli bölgeye uygulayın. Bu işlemi yaparken hasarlı bölgeyi iyice ovalayın. Böylece kahve telvesinin mükemmel etkisinden faydalanabilirsiniz.

Diğer yandan, kahve içmenin selülite neden olduğunu da düşünüyor olabilirsiniz. Araştırmalar ise kahve içmenin selülit oluşumuna neden olmadığını ve hatta yağ yakımını hızlandırdığını belirtiyor. Fakat içtiğiniz kahvenin, şekersiz ve sütsüz olması gerektiğini de eklemek gerekir.

Kahve ve yağ yakımı konusunda daha detaylı bilgi için Türk Kahvesi Zayıflatır Mı? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

3. Eldeki Kötü Kokuyu Engeller

kahve peelingi ile ellerini ovalayan kadın

Özellikle bol soğanlı ve sarımsaklı bir yemek yaptıktan sonra elde kötü bir koku oluşabilir. Kahve telvesi ise elde oluşan bu tarz kokuları önlemeye yardımcı olur. Limon ile birlikte kullanıldığında ise koku önleyici etkisi artan kahve telvesi, son derece harika bir yardımcıdır.

Eğer siz de yemek yaptıktan sonra elinizdeki rahatsız edici kokudan kurtulmak isterseniz kahve telvesi ve limon karışı ile ellerinizi ovuşturup yıkayabilirsiniz. Örneğin yemek yaptığınız sırada bir yandan da taze çekilmiş lezzetli Türk kahvesini pişirebilir, daha sonrasında ise fincanın dibinde kalan telveden yararlanabilirsiniz.

4. Mobilya Temizliğinde Kullanılır

Kahve telvesinin mobilya temizliğinde kullanıldığını biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız! Kahve telvesi ile ahşap mobilyalarınızı temizleyebilirsiniz. Hatta eskimiş ahşap mobilyalarınızı çok daha yeni bir görünüme de kavuşturabilirsiniz.

Bu noktada, kahve telvesini nemli bir bez ile ahşap mobilya yüzeyine sürmelisiniz. Böylece mobilyalarınız canlı ve parlak bir hale gelecektir.

5. Bitkide Gübre Görevi Görür

yeşil yapraklı bitkide gübre olarak kullanılan kahve telvesi

Kahve telvesinin bir diğer ilginç özelliği ise bitkilerde gübre olarak kullanımıdır. Bahçenizde veya evinizde bitki besleyen biriyseniz kahve telvesinden faydalanabilirsiniz. Bitkilerin toprağına ekleyeceğiniz kahve telvesi ile çiçeklerinizi canlandırabilir ve haşereleri uzak tutabilirsiniz.

Kahve telvesi, içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde bitkilerinizin gelişimine destek olacaktır. Öte yandan, kahve telvesinin her bitki için uygun olmadığını da ekleyelim. Dolayısıyla açelya, sardunya ve çam ağacı gibi yalnızca asitli toprak seven bitkiler için tercih etmeniz gerekir. Aksi takdirde kahvenin asidik yapısı, bitkilerinize zarar verecektir.

6. Doğal Bir Temizleyici Olarak Kullanılır

Kahvenin asidik bir yapısı vardır. Asidik yapısından dolayı aşındırıcı bir etkisi de bulunan kahve telvesini, temizlik yaparken tercih edebilirsiniz. Üstelik kimyasal olmadığı için doğal bir temizleyici etkisi sağlar.

Özellikle mutfak tezgahını ve dibi tutmuş tencereleri temizlemek için kahve telvesi kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey bir miktar kahve telvesini, bulaşık deterjanı ile birlikte süngere dökmek olacak. Bu sayede dibi tutmuş tencereleriniz tekrar pırıl pırıl olacaktır.

7. Buzdolabı Kokusunu Önler

arka planda kahve çekirdeği olan kavanozdaki kahve telvesi

Kahve telvesi, kötü kokuları hapseden ve kokuların birbirine karışmasını önleyen bir özelliğe sahip. Tam da bu nedenle, buzdolabında koku oluşumunu engelleyebileceğiniz bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

Kavanoza kahve telvesi koyup, buzdolabına yerleştirdiğinizde söz konusu buzdolabı kokusunu önleyebilirsiniz. Fakat telveyi koyduğunuz kavanozun kapaksız olmasına dikkat edin. Yoksa kahve telvesinin hiçbir anlamı kalmayacaktır.

8. Haşereleri Uzak Tutmak için Kullanılır

Kahve telvesi, keskin kokusu ve içerisindeki bileşiklerden dolayı böcekler ve haşereler için toksik bir etkiye sahip. Özellikle karıncalar için oldukça etkili olan kahve telvesini, karınca olan bölgeye dökebilir ve karıncalardan kurtulabilirsiniz.

Ayrıca kahve telvesi kullanarak meyvelerinizde oluşan sinek probleminin de önüne geçebilirsiniz. Bunun için meyvelerin yanına küçük bir kavanoz içerisinde kahve telvesi eklemeniz yeterli olacaktır.

9. Evcil Hayvan Temizliğinde Etkilidir

Kahve telvesinin, haşereleri uzak tuttuğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla kedi veya köpek sahibiyseniz kahve telvesi kullanarak onları temizleyebilir ve haşerelerden uzak tutabilirsiniz. Bu sayede onları hem pirelerden koruyabilir hem de tüylerinin daha parlak olmasını sağlayabilirsiniz.

10. Mum Yapımında Yardımcıdır

kahve telvesi ile mum yapımı

Hobi olarak mum yapmayı seviyorsanız, kahve kokulu mum yapmayı deneyebilirsiniz. Tabanına kahve telvesi ekleyeceğiniz mumlarınız ile evinizde bambaşka bir ambiyans yaratabilirsiniz. Peki kahve telveli mum nasıl yapılır?

  • Kahve telveli mum için ilk olarak bir tencerede suyu kaynatın.
  • Daha sonra içerisinde mum kalıntıları bulunan cam kaseyi, kaynamış suyun içerisine koyun.
  • Mum kalıntıları eridikten sonra kaseyi dikkatli bir şekilde alın.
  • Mumu hazırlayacağınız kaba, fitili yerleştirin ve ardından kurumuş kahve telvesini dökün.
  • Son olarak eriyen mumu da ekleyin.


Mis kokan kahveli mumlarınız hazır!

Bu yazımızda kahve telvesinin ne işe yaradığını ve nerelerde kullanıldığını detaylı bir şekilde ele aldık. Gördüğünüz gibi kahve telvesi, farklı pek çok alanla kullanılmaktadır.

Eğer siz de kahvenin telvesinden yararlanmak isterseniz, ilk olarak şöyle enfes bir kahve yapmanızı ve keyifle içmenizi öneririz. Böylece hem kahveden aldığınız zevki tamamlayabilir hem de kahve telvesini çöpe atmak yerine geri dönüştürülebilir şekillerde kullanabilirsiniz.

Bu noktada tadı ile hayranlık uyandıran, lezzetli Türk kahvesi çeşitleri ve yöresel filtre kahveler için Mocaco Coffee’yi tercih edebilir, hızlı ve kolay bir şekilde siparişinizi oluşturabilirsiniz!

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi