espresso kahve ve yanında portafilter

Espresso'nun Püf Noktaları: Evde Espresso Nasıl Yapılır?

En çok tercih edilen kahve çeşitleri arasındaki Espresso’yu bir de evde denemek ister misiniz? Espresso makineniz varsa evde kolayca espresso hazırlayabilirsiniz. Peki makinesiz evde espresso kahve nasıl yapılır, nelere dikkat edilir? Mocaco Coffee olarak espresso nasıl yapılır sorusu eşliğinde bu kahveyi yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalara değineceğiz.

Espresso Nedir?

İtalya’nın meşhur kahvelerinden biri olarak bilinen espresso esasen bir kahve demleme yöntemidir. İtalyancada espressonun hızlı ve basınç kelimelerine karşılık geldiği bilinir. Espresso demleme yönteminin öne çıkan özelliği de makine aracılığıyla suya basınç uygulamak ve yüzeyinde kahve köpüğünün oluşması gerekir. Genellikle espresso makinesi ile yapılan espresso kahve evdeki bazı ekipmanlarla da hazırlanır. Peki evde espresso yapımı içi hangi malzemeler gereklidir?

Evde Espresso Nasıl Yapılır?

Öncelikle her kahveden espresso yapılır mı sorusuna yanıt verelim. Espresso kahve demlemesinin öne çıkan özelliği, ince öğütülmüş kahve çekirdeklerinin makineden geçirilmesidir. Dolayısıyla ince öğütülmüş ve kavrulmuş koyu kahve çekirdekleri varsa her kahveden espresso yapılabilir. Bununla beraber espresso denince akla Arabica ve Robusta kahve çekirdeklerinin geldiğini de belirtelim.

Evde espresso yapımına dair bilinmesi gereken ise makineniz espresso yapmanın çok da mümkün olmadığıdır. Daha doğrusu bir makine basıncı olmadan gerçek espressonun sunduğu o koyu kavrulmuş kahve lezzetini tam anlamıyla yakalamak zordur. Yine de makinesiz espresso yapımı için evdeki malzemeleri kullanabilirsiniz. Bununla beraber evde espresso yapmak için de belli başlı ekipmanlara ihtiyacınız var. Peki espresso makinesi olmadan espresso nasıl yapılır?

bir shot espresso ve yanında kahve çekirdekleri

4 Adım ile Evde Makinesiz Espresso Yapımı

İşte evde kolay espresso yapımı için gereken malzemeler ve izlemeniz gereken talimatlar!

1.    Gerekli Malzemeleri Edinin

Öncelikle espresso yapımı için gerekli ekipman ve malzemeleri temin etmek gerekir. Bu malzemeler şu şekildedir:

  • Yarım fincan ince öğütülmüş kahve çekirdeği
  • Isıtıcı
  • Su
  • French Press-Aeropress veya Moka Pot ekipmanı

Espresso bazlı bir kahve ortaya çıkarmak için suya belli bir basınç uygulamak şarttır. Bundan dolayı tercihen Moka Pot ekipmanı yoksa da French Press veya Aeropress ekipmanına ihtiyaç vardır.

Sizinle paylaşacağımız espresso tarifinde ise Moka Pot ile yola devam edeceğiz. Eğer bu ekipmanın nasıl çalıştığını bilmiyorsanız veya Moka Pot kahve cihazına dair bilgi almak istiyorsanız Moka Pot Nasıl Kullanılır adlı içeriğimize yönelebilirsiniz.

Yine Espresso demleme yöntemine yakın bir lezzet için de espressoya özel formüle edilmiş ince veya orta öğütmeye sahip kahve çeşitleri de ideal bir seçim olacaktır.

2.    Moka Pota Kahve ve Su Ekleyin

Moka potun alt kısmına ısıtıcıda ısıttığınız suyu ekleyin. Ardından cihazın orta bölümüne de öğütülmüş kahveyi yerleştirin. Bu aşamada suyun fazla kaynamaması önemlidir. Genellikle ideal bir kahve ısı derecesi 90 ile 95 derece arasındadır.

3.    Kahveyi Demlemeye Başlayın

Demleme aşaması için moka pot cezveyi orta ateşe alın. Daha sonra kahvenin yavaş yavaş kaynamasını bekleyin. Genel olarak 5 dakika espresso kahvenin demlenmesi için yeterlidir. Kaynamaya başlayan kahvenin altındaki su da kahvenin aromasını alarak içine dahil eder ve üst haznede kahve ile su birleşir. Espresso için gerekli olan su basıncı da böylece uygulanır.

4.    Kahveyi Servise Hazırlayın

Üst haznede toplanan su ve kahve karışımı fokurdamaya başlayınca ocaktan alabilirsiniz. Üst hazneye dolan espresso kahveyi bardağa servis ederek keyifli bir yudum gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz kahvenin üzerine tarçın veya çikolata rendesi ekleyebilirsiniz. Şimdiden keyifli yudumlar!

espresso makinesinde yapılan kahve

Espresso Makinesi ile Espresso Nasıl Yapılır?

Buraya kadar espresso makinesi olmadan espresso nasıl hazırlanır sorusunu cevapladık. Şimdi gerçek ve pürüzsüz bir espresso demlemek için gereken bir numaralı makine ile espresso nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiniz Öyleyse başlayalım. İşte evdeki espresso makinesi ile lezzetli bir espresso yapımının detayları:

  • Espresso makinesini çalıştırarak ısınmasını bekleyin.
  • Makineye ısınmaya başladığında 8 gramlık ince öğütülmüş kahveyi süzgeçli kahve makinesi kaşığına koyun.
  • Kahvenin eşit şekilde dağılması için parmağınız ile üstünü düzeltebilirsiniz.
  • Ardından soğuk veya ılık suyu su haznesine yerleştirin.
  • Eşit şekilde dağılmış kahveyi süzgeçli kahve makinesi kaşığı ile makinenin uygun bölümüne sıkıştırın.
  • Makinenin üzerine kahve fincanına ekleyerek 20 saniye kadar demlenmesini bekleyin.
  • Demleme aşamasından sonra kahvenizi makine tezgahından alabilirsiniz. Eğer kahve oranı yeterli gelmediyse üzerine biraz daha eklemek için makineyi tekrar çalıştırabilirsiniz.

Double Espresso Nasıl Yapılır?

Eğer double espresso nasıl yapılır diye merak ediyorsanız da normal espresso tarifinden iki kat daha fazla kahve kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. Double espresso için 20 gramlık kahve ve en az 40 ml su gereklidir.

Evde Espresso Hazırlamanın Püf Noktaları

Evde espresso kahve yapımına dair yöntemleri paylatığımıza göre şimdi de dikkat edilmesi gerekenleri sıralayalım. Öncelikle gerçek bir espresso için mutlaka espresso makinesinin olması gerektiğini bir kere daha hatırlatalım.  Espresso yapmanın püf noktalarını ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Öğütme: Espresso demlemeye geçmeden önce kahvenin öğütülmüş olması gerekir. Kahvede acı tadı ve koyu tonu seviyorsanız ince öğütülmüş kahve tercih edebilirsiniz. Sulu bir espresso deneyimi için ise kalın öğütülmüş kahve tercih edilebilir. 
  • Ekipman Seçimi: Espresso yapmak için ideal ekipman espresso makinesidir. Espresso makinesi yoksa basınç uygulamasını en iyi yansıtan Moka Pot veya Aeropress makinesini kullanabilirsiniz. Aeropress makinesinin nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili detaylara Aeropress Nedir, Nasıl Kullanılır adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Yine ölçü oranını ayarlamak için öğütücü ve kahve makinesi kaşığı kullanmayı tercih edebilirsiniz.
  • Ölçü: Öğütülmüş kahve miktarını belirlemek için ölçü kaşığı veya porta-filtre kullanabilirsiniz. Ölçüyü doğru şekilde belirleyerek kahvede istediğiniz aromayı elde edebilirsiniz. Bu doğrultuda mutlaka istediğiniz kahve tadına göre ölçü belirlemelisiniz. Double espresso yapacaksanız 14 gramın üzerinde kahve kullanabilirsiniz. Bir shotluk espresso için ise 7 gramlık kahve yeterlidir.
  • Demleme: Demleme aşaması da genel olarak ekipmana göre değişir niteliktedir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise kahve ile suyun iyice harmanlanmasını beklemek ve ardından 20-25 saniye kadar demlenmesini tamamlamak gerekir.

Sizinle makineli ve makinesiz espresso nasıl yapılır sorusu eşliğinde espresso püf noktalarını paylaştık. Espresso kahve versiyonlarından biri olan Espresso Lungo hakkındaki detaylara ise Espresso Lungo Nedir, Nasıl Yapılır adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Espresso kahve yapmak için ihtiyacınız olan lezzetli ve yöresel kahve çekirdekleri için Mocaco kalitesini tercih edebilirsiniz.

 

Sonraki Makale Tüm Yöntemleri ile Evde Makinesiz Filtre Kahve Nasıl Yapılır?