Moka Pot Nasıl Kullanılır? - Mocaco Coffee

Moka Pot Nasıl Kullanılır?

Moka pot nasıl kullanılır sorusu moka pot ile kahve demlemek isteyen kişilerin merak ettiği bir konu olarak karşımıza çıkar. Özellikle İtalya’da yaygın bir şekilde kullanılan moka pot, temelde bir demlik çeşidi olarak karşımıza çıkar.

Kahve demlemek için tercih edilen bu ekipman aslında oldukça basit bir mekanizmaya sahiptir. Böylece pratik bir şekilde kahve demlemenizi sağlar. Peki kolay bir şekilde kahve demlemenizi sağlayan moka pot tam olarak nedir, nasıl kullanılır?

Mocaco Coffee olarak bu yazımızda moka pot nasıl kullanılır, moka pot ile kahve nasıl demlenir ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. Keyifli okumalar!

Moka pot, 1933 yılında İtalyan bir mühendis olan Alfonso Bialetti tarafından icat edilmiş olup adını Yemen’e ait Mocha şehrinden almıştır. Ardından hızlı bir şekilde kullanımı artan moka pot, İtalyan kültürünün bir parçası haline gelmiştir. 

Temel olarak moka pot, kaynayan suyun basınç ile birlikte kahveden geçmesi ile kahve demleme sağlayan bir ekipmandır. Ocak üzerinde kullanılan moka pot, espressoya en yakın tadı bulabileceğiniz bir kahve demliği olarak da bilinmektedir.

Moka pot, temel olarak üç hazneden oluşur. Bu hazneler alt, orta ve üst kısım olarak ayrılır. Moka potun alt haznesine su, orta haznesine de kahve eklenir. Üst haznede ise kahve ile suyun basınç sayesinde oluşturduğu demleme işlemi gerçekleşir. Peki moka pot ile adım adım kahve nasıl demlenir, moka pot nasıl kullanılır gelin birlikte bakalım.

4 Adımda Moka Pot Kullanımı

moka pot ile kahve yapan sarı kıyafetli kadın

Moka potu doğru bir şekilde kullanarak lezzetli kahveler demleyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekir. Eğer bu adımları doğru bir şekilde uygularsanız espresso tadına yakın oldukça lezzetli bir kahve demleyebilirsiniz!

İşte moka pot kullanarak kahve demlemek için uygulayacağınız adımlar:

     1. Adım: Alt hazneye su ekleyin. Ancak bunu yaparken ekleyeceğiniz suyun emniyet valfine kadar olmasına dikkat edin.

     2. Adım: Süzgeç kısmını su dolu haznenin üzerine yerleştirip, moka pota göre öğütülmüş bir miktar kahveyi ekleyin. Ancak eklenen kahveyi sıkıştırmamaya dikkat edin.

Önemli Bilgi: Öğütülmüş kahveyi eklerken moka potun boyutunu da göz önünde bulundurarak kaç kişilik kahve demleyeceğinizi belirleyin. Örneğin eğer 3 cup bir moka pot kullanıyorsanız 14 gram civarında öğütülmüş kahve kullanabilirsiniz.

     3. Adım: Moka potun üst kısmını kapatın ve ardından ocağa alın. Burada alt hazne sıcak olduğundan üst kısmı kapatırken elinizi yakmamaya dikkat edin.

     4. Adım: Yaklaşık 2-3 dakika sonra kahve demlenecektir. Bu süreçte, kahve demlenirken oluşan basınç sayesinde kahve üst hazneye dolmaya başlayacaktır.

Önemli Bilgi: Kahve demlendikten sonra alt hazneyi soğuk suyun altına tutun. Bu kahvenin yanmasını engelleyecektir.

Artık kahveniz hazır, afiyet olsun!

Moka Pot Kahve Demlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

ocakta kaynayan kahvesi köpüren moka pot

Moka pot nasıl kullanılır, moka pot ile kahve nasıl demlenir artık biliyorsunuz. Ancak bu işlem sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da bulunur. Peki moka pot ile kahve demlerken nelere dikkat etmek gerekir?

1. Taze Kahve Tercih Edin

Kahve demleme söz konusu olduğunda ister en kaliteli ekipmanları kullanın ister en lezzetli kahve çekirdeğini kullanın, eğer kahveniz taze değilse bütün bir demleme süreci boşa gidebilir. Dolayısıyla lezzetli bir kahve demlemek için taze kavrulmuş çekirdek kahve kullanmaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde, kahve demleme bir hüsran ile sonuçlanabilir.

2. Kahve Kavrulma Derecesine Dikkat Edin

Moka pot ile kahve demlerken, espresso derecesinde kavrulmuş bir kahve tercih edin. Özellikle yüksek gövdeli ve düşük asiditeye sahip bir kahve, moka pota fazlasıyla yakışacaktır.

Bu anlamda Mocaco Coffee farkı ile satın alabileceğiniz aynı zamanda espressoya uygun bir kavrum yaptırabileceğiniz Mocaco Blend kahvesini tercih edebilirsiniz. Öte yandan eğer kahveyi kendiniz kavuruyorsanız koyu bir kavrum derecesi kullanabilirsiniz.

Kahve kavurma hakkında bilgi edinmek için Kahve Tutkunları İçin Kahve Kavurma Teknikleri adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

3. Moka Pot Ayarında Öğütülmüş Kahve Kullanın

moka pot ile kahve yapan adam

Öğütme dereceleri kahve demlerken kullanılan ekipmana göre değişkenlik gösteren bir durumdur. Dolayısıyla kullacağınız ekipman ne ise ona uygun bir öğütme derecesi kullanmanız gerekir.

Söz konusu moka pot olduğunda eğer kendiniz bir öğütme gerçekleştiremiyorsanız, moka pot ayarında öğütülmüş bir kahve satın alabilirsiniz. Eğer öğütme işlemini siz yapıyorsanız moka pot filtresinden geçecek şekilde espressodan kalın, filtre kahveden daha ince bir öğütüm gerçekleştirmelisiniz.

4. Soğuk Su Yerine Sıcak Su ile Demleme Yapın

Moka pot ile kahve demlerken en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de kahvenin yanmasıdır. Bu durumun asıl nedeni, kahvenin yüksek seviyedeki ısı nedeniyle kolayca yanması ile ilgilidir.

Yanık bir kahvenin önüne geçmek için ilk adımda hazneye koyacağınız suyu sıcak olarak tercih etmelisiniz. Böylece moka pot ile kahve demleme süresini çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir ve kahvenin yanmasını engellemiş olursunuz.

5. Emniyet Valfine Dikkat Edin

moka pot ile kahve yapmak için hazneye su koyan adam

Moka potun alt haznesinde emniyet valfi denilen bir koruma kısmı bulunur. Bu kısım, moka potta meydana gelebilecek fazla basıncın dışarıya atılması içindir. Basıncı engellemek için su ayarını iyi yapmalısınız. Bu noktada moka potun alt haznesine ekleyeceğiniz suyun emniyet valfine kadar olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde patlama meydana gelebilir.

6. Ocak Ayarını Dikkatli Bir Şekilde Yapın

Moka pot ile kahve demlerken dikkat edilmesi gerekenlerden bir tanesi de demleme sırasında kullanılan ısı seviyesi olacaktır. Yüksek seviyede bir ısı, kahveyi direkt bir şekilde etkileyecektir ve yanmasına neden olacaktır. Bu nedenle orta ateşte bir ocak ayarında demlenmesi gerekir.

Moka Pot Temizliği Nasıl Yapılır?

Moka potunuzu temizlerken dikkat etmeniz gereken bir takım önemli noktalar vardır. Bunlar:

  • Moka potu bulaşık makinesinde yıkamamalısınız.
  • Kimyasal bulaşık deterjanı yerine doğal bir temizleyici tercih edebilirsiniz, hatta sadece su ile bir temizleme de gerçekleştirebilirsiniz.
  • Tel gibi, moka potun yapısını bozacak ürünlerden uzak durmalısınız.

Moka Pot Seçimi için Öneriler

moka pot ve yanında kupa bardak

Moka pot modelleri, üretiminde kullanılan malzemelere göre çelik moka pot ve aluminyum moka pot olarak ikiye ayrılır. Çelik moka pot, aluminyum moka pota göre çok daha dayanıklı bir yapıya sahiptir, ayrıca aluminyum moka potun verdiği metal tadın da önüne geçer. Ancak demleme süresi bakımından aluminyum moka pot çok daha hızlı bir işlem gerçekleştirir.

Öte yandan moka pot seçimi yaparken bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise moka pot boyutu olacaktır. Moka potlar genel olarak cup miktarına göre ayrılmaktadır. Örneğin 3 cup, 6 cup ve 12 cup gibi farklı boyutlara rastlamak mümkündür. Genellikle en çok tercih edilen moka pot boyutu ise 3 cup yani 180 ml hacme sahip olandır.

Kaliteli ve lezzetli kahvenin adresi Mocaco Coffee olarak bugünkü yazımızda sizlere yardımcı olması için moka pot nasıl kullanılır adım adım açıklamaya çalıştık. Umarız sizin için de faydalı bir içerik olmuştur.

Siz de espresso tadına yakın bir kahve içmek isterseniz moka pot kullanabilirsiniz. Ayrıca, Mocaco Coffee farkı ile moka pota uygun bir şekilde öğütüm yaptırabileceğiniz yöresel filtre kahveler ve 3. nesil kahveler ile bambaşka bir deneyim yaşayabilirsiniz!

Son olarak kahve konusundaki uzmanlığımız ile hazırlamış olduğumuz içeriklerimiz için kahve rehberi sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Önceki Makale Flat White Nedir? Adım Adım Flat White Tarifi