Kahve Kavurma Teknikleri Nelerdir? - Mocaco Coffee

Kahve Kavurma Teknikleri Nelerdir?

Kahve kavurma, yeşil kahve çekirdeklerinin bir kavurma makinesi kullanılarak aromasını ve lezzetini artırmak için ısıtılması işlemidir. Normalde tatsız olan yeşil kahve çekirdekleri, kahve kavurma işlemi ile fiziksel ve kimyasal değişime uğrayarak kendine has bir tat kazanır.

Birbirinden farklı birçok kahve kavurma tekniği olduğu gibi arzu edilen tada bağlı olarak da kahve kavurma teknikleri değişmektedir. Kavurma işleminin ısısı ve süresi kahvenin tadını ve rengini belirleyen en önemli unsurlardır.

Kavrulan kahve çekirdekleri, artan sıcaklık dereceleriyle giderek kahverengiye dönen bir renge sahip olur. İşin ilginç tarafı; kavrulmuş kahve kültürümüzü öylesine etkilemiştir ki bir renge dahi adını vermiştir: Kahverengi!

Mocaco Coffee olarak, bu yazımızda sizleri kahve kavurma teknikleri konusunda bilgilendirmek ve kolaylıkla sipariş verebileceğiniz taze kavrulmuş kahvelerimiz ile mükemmel bir deneyim sunmak için buradayız.


Kahve hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Kahve Nasıl Yetişir? Kahveye Dair Merak Ettikleriniz adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kahve Kavurma Teknikleri

Kahve kavurma, kahvenin içerisindeki gerçek aromanın çıkmasını sağlayan oldukça önemli bir süreçtir. Kavurma sırasında kullanılan teknikler ve sıcaklığın derecesi kahveye bambaşka tatlar sunar. Bu süreç içerisinde temel olarak 3 farklı kahve kavurma tekniği vardır, bunlar:

1. Tencerede veya Ateşte Kavurma

Ateş üzerinde tencerede kavrulan kahve çekirdekleri

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile kahve kavurma teknikleri de artmıştır. Tencerede veya ateşte kavurma, eski bir yöntem olsa da hala bu tekniğin uygulandığı bölgeler vardır. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte daha farklı kavurma yöntemleri ön plana çıkmıştır.

2. Sıcak Hava ile Kavurma

Bu kahve kavurma tekniğinde çekirdek bulunduğu mekanizmanın içerisinde sıcak hava ile karşılaşır. Isınan havanın etkisiyle kavrulmaya başlayan kahve çekirdekleri karıştırılır. Sıcak hava ile kahve kavurma süreci genellikle 6-8 dakika gibi kısa bir süre içerisinde biter.

Bu teknik sayesinde çekirdekleri homojen bir şekilde kavurmak daha kolaydır ancak sıcak hava ile kavurma metodu kapasitesi bakımından endüstrilerden ziyade ev tipi kavrumcular için daha uygundur.

3. Döner Tambur ile Kavurma

Metal bir döner tambur ile kahve çekirdeği kavuran adam

Temel olarak, alttan ısıtılan büyük bir tamburun içerisinde bulunan metal haznenin içerisindeki kahve çekirdeklerinin temas ettiği ısı sayesinde kavrulmasıdır. Bu teknikte, kahve çekirdeklerinin yanmaması için sürekli kontrol edilip karıştırılması gerekir.

Tambur ile kahve kavurma süresi 20 dakika kadar sürebilmektedir. Özellikle kapasitesi ve ekonomik olması nedeniyle çoğu kahve endüstrisi tarafından tercih edilen bir tekniktir.

Kahve Kavurma Dereceleri

Kahve kavurma teknikleri sırasında tercih edilen sıcaklık dereceleri oldukça önemlidir. Kavrulan her kahve çekirdeği, kavurma derecesine bağlı olarak yeşilden kahverengiye, yandığı takdirde ise siyaha doğru giden bir renk alır.

Her ne kadar kavrumcular birçok farklı isim kullansalar da; kahve kavurma dereceleri genel olarak açık, orta, orta-koyu ve koyu olmak üzere 4 ana kategoriden oluşur.

Açık Kahve Kavurma (Light Roast)

Açık kavrulmuş kahve çekirdekleri

Genellikle 180 ile 200 derece arası sıcaklıklarda yapılan bir kahve kavurma derecesidir.
Açık kavurma derecesi ile kavrulan çekirdekler açık kahverengi bir renge sahip olur.

Kahve çekirdeği, daha az ısıya maruz kaldığı için kendi aromasını, yağını ve asiditesini muhafaza eder. Böylece hem yetiştirildikleri bölgenin lezzetini hem de içerisindeki kafein miktarını korumuş olurlar.

Eğer ki içtiğiniz kahvenin aromasını en yüksek seviyede hissetmek isterseniz az kavrulmuş kahve çekirdeklerini tercih edebilirsiniz. Cinnamon, Half City ve Light City, az kavrulmuş çekirdek isimleri olarak bilinmektedir.

Orta Kahve Kavurma (Medium Roast)

Gri bir paket içerisinden dökülen orta kavrulmuş kahve çekirdekleri

210 ile 220 derece arasındaki bir kavurma derecesidir. Genellikle en çok tercih edilen kahveler orta kavrulmuş olarak karşımıza çıkar. Orta kahve kavurma derecesi, özellikle taze kavrulmuş lezzetli bir Türk kahvesi için mükemmel bir seçim olacaktır.

Orta kavurma derecelerinde kahve çekirdeklerinin asidite, aroma ve tat değerleri dengeli bir şekilde yayıldığı için açık kavrulmuş kahvelere göre daha tatlı bir lezzet profiline sahiptirler.

Sıklıkla birçok kahve zincirinin de müdavimi olduğu bu kahve kavurma derecesi, kavrulan kahve çekirdeğine orta kahverengi bir renk verir. Bu kahveler, dünyada genel olarak; City, American ve Breakfast olarak adlandırılır.

Eğer ki orta kavrulmuş kahveler size hitap ediyorsa, özenle seçtiğimiz çekirdeklerden elde ettiğimiz ve kendi harmanımız olan Mocaco Blend adlı ürünümüzü denemenizi tavsiye ederiz.

Orta-Koyu Kahve Kavurma (Medium to Dark Roast)

Kahve çekirdeklerinin üzerinde yer alan bir fincan kahve

226 ile 230 derece sıcaklığa ulaştığında gerçekleşen orta-koyu kavurma, orta kavrulmuş kahve çekirdeğine göre yağlı bir yüzeye sahiptir, fakat yine de çok değildir. Acı-tatlı bir tat sunan orta-koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri, renk olarak zengin kahverengi tonlarındadır.

Full-City olarak da bilinen bu kahve kavurma derecesi, kahvenin sunduğu acı tadı sevenler ve aromayı az da olsa hissetmek isteyenler için doğru bir seçim olacaktır.

Koyu Kahve kavurma (Dark Roast)

Koyu kavrulmuş kahve çekirdeklerinin üzerinde siyah karton kahve bardağı

240 ile 250 derece arasındaki sıcaklıklarda yapılan bir kavurmadır. Yüksek derece ısıya maruz kalan kahve çekirdekleri; tat olarak acı, aromasız bir lezzete ve düşük bir asiditeye sahip olur.

Koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri, içerisindeki yağı dışarıya verdiğinden dolayı parlak ve yağlı bir yüzeye sahiptir. Yağlı yapısı sayesinde elde edilen kahve, yoğun kremalı bir görünüm alır. Bu nedenle espresso için en uygun çekirdek, koyu kavrulmuş kahve çekirdeği olacaktır.

Ek olarak, koyu kahve kavurma derecesi, French ve Italian olarak da bilinmektedir. Bu kahveler, acı tatları ve kahvedeki yağı hissetmek isteyenler için ideal bir seçim olarak karşımıza çıkar.

Yeşil bir kahve fincanı ve kahve çekirdekleri

Görüldüğü üzere kahve kavurma teknikleri, gerek kullanılan araçlar gerekse sıcaklık dereceleri bakımından son derece emek gerektiren bir süreçtir.

Yalnız şunu da belirtmek isteriz ki; her ne kadar kahve kavurmak uğraştırıcı bir süreç olsa da evde kendiniz de kahvenizi kavurabilirsiniz. Ancak, eğer ki uğraşacak vaktim yok derseniz, biz sizin yerinize özenle seçmiş olduğumuz çekirdekleri kavurup en taze şekilde size ulaştırmaktan mutluluk duyarız.

Bu yazımızda kahve kavurma teknikleri ile ilgili önemli birkaç bilgiyi sizinle paylaşmaya çalıştık. Umarız ki siz de bu sayede damak tadınıza hitap eden doğru kahveyi bulmuş ve kahve kavurma teknikleri hakkında çok daha detaylı bilgilere sahip olmuşsunuzdur.

Kahve hakkında daha fazla detaylı bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi