Irish Cream Aromalı Filtre Kahve 250 gr
Çekirdek Tipi: Arabica Gövde: Yüksek Asidite: Düşük İçim: Yumuşak İşleme Süreci: Yıkanmış Nasıl Demlenmeli: Filtre Kahve Makineleri, French Pres...
Tüm Detayları GösterKahve kültürünün hem ülkemizde hem de dünya coğrafyasında çok geniş bir yere sahip olduğu düşünüldüğünde kahve çekirdeği nasıl yetişir sorusunun, en çok merak edilen konular arasında yer alması oldukça normal kabul edilebilir. Kahveye dair merak edilenler ise elbette ki yalnızca bununla sınırlı kalmıyor.
Bu doğrultuda biz de Ankara’da geleneksel ve yenilikçi kahve çeşitlerinin adresi Mocaco Coffee olarak hazırlamış olduğumuz içeriğimizde kahve ile ilgili en çok araştırılan sorulara yanıt bulmak istedik. Yazımızda kahve nerede nasıl yetişir gibi en çok sorulan soruların cevaplarını vereceğiz. O halde hazırsanız kahvenizi alın, arkanıza yaslanın ve kahve ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebileceğiniz bu eşsiz lezzet serüvenine siz de ortak olun!
Aynı zamanda Kahve Dalga Hareketleri: Nedir Bu 1. Dalga, 2. Dalga, 3. Dalga? başlıklı yazımızı okuyarak modern kahve akımları hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Geçmişi 16. yüzyıla kadar uzanan kahve, bugün dünyanın pek çok köşesinde farklı damak zevklerine uygun olarak yetiştiriliyor, hazırlanıyor ve tüketiliyor. Peki ama sofralarımıza tat katan kahve bitkisi nasıl yetişir ve geçirdiği hangi işlemlerden sonra bizlerle buluşur?
Bugün, dünya ticaretinde önemli rol oynayan kahve, genellikle tropikal iklime sahip bölgelerde, nemli ve bol ışık alan ortamlarda yetişen bir ağaç türüne ait olan kahve meyvesinin çekirdeğidir. Peki ya kahve ağacı nasıl yetişir bakımı nasıl yapılır?
Eğer ışık, nem ve sıcaklık gibi şartlar sağlanırsa herhangi bir insan müdahalesine gerek olmaksızın pek çok bölgede kahve ağacı yetiştirilebilir. Uzunluğu 5 ile 7 metre arasında değişen kahve ağacı ise yaprakları her daim yeşil kalan ve hiçbir zaman yaprak dökmeyen bir ağaç çeşidi. Öte yandan ne yazık ki kahve ağacı hemen meyve veren bir ağaç türü değil. Bu nedenle kahve yetiştiriciliği konusunda bolca emek ve sabır gerektiği de önemli bir gerçek.
Gerekli ortam koşulları sağlanıp bakımı konusunda gereken hassasiyet gösterildiği takdirde kahve ağacı dikildikten yaklaşık 5 yıl sonra ilk meyvesini veriyor ve yaklaşık olarak 25 yıl boyunca kahve olarak adlandırılan bu meyveleri vermeyi sürdürüyor.
Olgunlaştıktan sonra fakat henüz meyve vermeden önce kıpkırmızı çiçekler açan kahve ağacının dallarındaki kahve meyvelerinin büyümesi epey zaman alıyor. İlk olarak yeşil renkteki meyveler olgunlaşma sürecinde önce sarı sonra da turuncuya çalan bir renge dönüşüyor. Tam anlamıyla olgunlaşmış olan bir kahve meyvesi ise koyu kırmızı bir renge bürünüyor.
Kahve ağacının verdiği meyvelerin içerisinde iki adet tohum bulunuyor. Bu tohumlar ise tahmin edebileceğiniz gibi uzun bir serüvenin ardından fincanlarımızla buluşan o enfes kahve çekirdekleridir.
Belirtmemiz gerekiyor ki kahve çekirdeğinin lezzetini ve kalitesini belirleyen belki de en önemli nokta, ağacın vermiş olduğu meyvelerin ne zaman toplandığı. Kahve ağacındaki meyvelerin bir kısmını henüz çiğ meyveler oluştururken önemli bir bölümü de olgunlaşmış meyvelerden meydana geliyor.
Hem çiğ hem de olgun meyvelerin toplanması için ise meyvelerin yeteri kadar olgunlaşmasını beklemek yeterli. Elbette daha verimli bir sonuç elde edebilmek adına, belirli zaman aralıklarında her bir meyvenin özenle incelenmesi ve aralarında olgunlaşanlar varsa bunların toplanması gerekiyor. Bu nedenle kahve yetiştiriciliğinde ağaçlara ve ağacın vermiş olduğu meyvelere gereken bakımın atlanmadan uygulanması gerekiyor.
Yeterli olgunluğa ulaştığı için ağaçtan toplanmış olan meyvelerin ilk olarak çekirdeklerinden ayrılması gerekiyor. Bunun için meyveler suda bekletilip çekirdeklerinin kendiliğinden ayrılmaları sağlanabilmektedir. Öte yandan çeşitli makineler de meyvelerin içerisinde bulunan çekirdekleri oldukça pratik bir şekilde ayırabilmektedir.
Kahve çekirdekleri ayrıldıktan sonra demlemeye uygun hale getirilmesi için bazı işlemlerden geçiriliyor. Öncelikle kahve çekirdekleri kurutuluyor ve bir elekten geçiriliyor. İlk başta yeşil renkte olan kahve çekirdeklerin yaklaşık olarak 200 derecede kavrulması gerekiyor. Sonrasında bizlerin tanıyıp bildiği görünüme ulaşıyor.
Kahve ağacı ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli detay ise bu ağaçtan çıkan meyvelerin yalnızca insanlar tarafından tüketilmediği. Kahve ile ilgili ilginç olan özellik, arılar tarafından da tüketildiği. Üstelik bu meyveyi tüketen arıların, aldıkları kafein nedeniyle çok daha enerjik oldukları gözlemlenmiştir.
Kahve nasıl yetişir sorusuna yanıt bulduktan sonra dilerseniz bir de Türkiye’de ve dünyada hangi bölgelerde kahve ağacı yetiştirebildiğine göz atalım.
Kahve yetiştiriciliğinin 17. yüzyılın sonuna kadar yalnızca Yemen’de yaptığı bilinse de kahve tüketiminin dünyada geniş bir alana yayılmış olması elbette bu nefis içeceğin üretim alanlarını da genişletmiştir.
Kahve nasıl iklimde yetişir sorusunun yanıtı yazımızın bir önceki bölümünde de belirtmiş olduğumuz gibi kahve ağacı ve kahve meyvesinin yetiştirilebilmesi için bulunduğu ortamın sıcaklık, nem ve ışık gibi bazı şartları karşılanması gerekir diye veriliyor.. Bu şartları sağlayan iklim ise genellikle ekvatoral kuşakta bulunuyor.
Arabica ve Robusta bitkilerinden üretilen kahvenin dünya genelinde büyük çoğunluğunu Arabica kahve çekirdekleri karşılıyor. Öte yandan Robusta kahve çekirdekleri ise hem çok daha kolay bir şekilde yetiştirilebiliyor hem de Arabica’ya göre oldukça ekonomik olması ile ön plana çıkıyor.
Dünya genelinde yıllık üretimi yarım trilyon bardağı bulan kahve, petrolden sonra ticareti en çok yapılan hammadde olması ile dikkat çekiyor. Dünyada en çok kahve çekirdeği yetiştirilen ilk üç ülke ise Brezilya, Vietnam ve Kolombiya’dır.
Dünyada en çok tüketilen kahve çeşitlerinin hangileri olduğunu öğrenmek isterseniz bu konuda hazırlamış olduğumuz Popüler Kahve İsimleri Nelerdir? En Sevilen 8 Kahve başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Kahve ağacı yetiştiriciliği yapılacak bölgenin iklim koşullarının ekvatoral iklim ile benzerlik taşımasının önemli olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’nin ne yazık ki kahve üretimine elverişli olduğu söylenemez.
Mersin’in Anamur ilçesinde geçmiş yıllarda deneme amaçlı olarak kahve üretimine başlanmış olsa da yetiştirilen kahveler kahve ticaretine uygun değildir.
Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan Türk kahvesinin bu ismi almasının ise tamamen kendine has yapımı ile alakalı olduğu söylenebilir. Osmanlı döneminde Yemen, Mısır ve Arabistan’da yetiştirilen kahve ağaçlarından toplanan kahve çekirdekleri, Türklere özgü bir teknik ile demleniyor. Demlenme şekli nedeniyle de bu lezzetli kahvenin ismi Türk kahvesi olarak kalmıştır. Fakat ne yazık ki Türkiye’de kahve üretimi yapılamamaktadır.
Bu yazımızda sizler için kahve nasıl yetişir sorusunu yanıtladık. Gördüğünüz gibi kahve uzun süren bir lezzet yolculuğunun ardından keyif vermek üzere sizlerle buluşuyor.
Lezzetli bir kahve deneyimi yaşamak ve damak zevkinize uygun farklı kahve çeşitleri denemek istiyorsanız, en kaliteli filtre kahve, çekirdek kahve, 3. nesil kahve ve Türk kahvesi siparişlerinizi kahve uzmanı Mocaco Coffee’den tek tıkla oluşturabilirsiniz!
Kahve dünyasına dair bilgilendirici içeriklerimizin yer aldığı blog sayfamızı da ziyaret etmeyi unutmayın!