Kahve Dalga Hareketleri: Nedir Bu 1. Dalga, 2. Dalga, 3. Dalga? - Mocaco Coffee

Kahve Dalga Hareketleri: Nedir Bu 1. Dalga, 2. Dalga, 3. Dalga?

Günümüzde popüler olan kahve dalga hareketleri, kahve meraklılarının iyi bildiği bir konu olarak karşımıza çıkar. 1. dalga, 2. dalga ve 3. dalga olarak adlandırılan kahve dalga hareketleri, belirli özelliklere sahiptir. Bu doğrultuda kahve dalgalarını tam olarak anlayabilmek için kendisinden önceki dalganın ne olduğunu bilmek gerekir.

Mocaco Coffee olarak bu yazımızda kahve dalga hareketlerini detaylı bir şekilde ele alıyor olacağız. O halde gelin, ilk olarak kahve dalgasının ne demek olduğunu açıklayalım, ardından da kahve dalga hareketlerinin neler olduğundan bahsedelim. Keyifli okumalar!

  • 1. Dalga

ahşap masaya dökülmüş granül kahve

1900’lü yılların başından beri aşina olduğumuz 1. dalga kahve hareketi, hazır kahve temelli bir kahve dalgasıdır. Kısacası su ile granül (toz) kahvenin karıştırılıp elde edilmesiyle oluşan kahve çeşitlerine denir. Bu kahve akımının en önemli özelliği ise kahvenin artık günlük yaşama hitap etmeye başlamasıdır.

Öyle ki 1. dalga kahve hareketine kadar kahve, yalnızca lüks kesime hitap eden içecekler arasındaydı. Fakat kahvenin maddi gücünü keşfeden girişimciler, kahveyi halk ile buluşturmaya karar verdi. Böylece yüksek miktarda kar elde edebileceklerini düşündüler.

Bu anlamda Robusta adı verilen düşük kalitedeki kahve çekirdeklerinin granül hale getirilmesi ile birlikte kahve, herkesin ulaşabildiği ve günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Böylece 1. dalga kahve hareketi de başlamış oldu.

  • 2. Dalga

espresso makinesi ile ikinci dalga espresso yapımı

2. dalga kahve hareketi, tüketicilerin artık daha farklı şekillerde kahve içmek istemesi ile ortaya çıktı. Özellikle sağlık açısından zararları fark edilen granül kahveler, yerini kahve makineleri, French press ve moka pot gibi geleneksel yöntemler ile demlenen kahvelere bırakmış oldu.

Bu dönemin en önemli özelliklerinden bir tanesi ise Arabica kahve çekirdeklerinin yaygınlaşmaya başlamasıdır. Tüketicilerin kahvenin ana vatanını merak etmesiyle birlikte kaliteli kahve çekirdeğine olan ilgisi de hızla artmıştır. Böylece Robusta çekirdeğinden daha kaliteli olan Arabica kahve çekirdeği, iyi kahve ile özdeşleşen bir hale gelmiştir.

Espresso, latte ve cappucino gibi kavramların ortaya çıktığı 2. dalga kahve hareketi, 1960 ile 1990 yılları arasında hız kazanarak pek çok zincir kahve markasının kurulmasında etkili olmuştur. Bugün de halen tüketilen 2. dalga kahveler, take-away (al-götür) adı verilen kahve konseptinin de hayatımıza girmesine neden olmuştur.

  • 3. Dalga

kırmızı renkli v60 ile üçüncü nesil kahve demleme

Kahve dalga hareketleri arasında en yenisi olan 3. dalga, temelde bir kültürdür. Dolayısıyla müzik kültürü gibi kahveye saygı ile yaklaşmanın önemini ifade eder. Kısacası kahveye olması gereken değerin verildiği 3. dalga kahve hareketi, gerçek kahve kültürünün de oluşmaya başladığı bir dönemdir.

3. dalga hareketini özel yapan noktası ise çekirdekten fincana, kahvenin varoluş hikayesinin son derece önemli olmasıdır. Kahvenin yetiştiği bölge, kahve çekirdeğinin türü, kavrulma ve dinlenme süresi gibi durumlar 3. dalga kahve hareketinde oldukça önemlidir. Hatta kahvenin hasat zamanı dahi yine dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır.

Tam da bu nedenle sürdürülebilirlik konusu, 3. dalga kahve hareketi için önemlidir. Bu doğrultuda tükenme riski altında olan kahve çekirdeklerini koruma, suyu daha verimli kullanma, küçük kahve üreticilerini destekleme gibi konulara yoğun ilgi gösterilir. Böylece nitelikli kahve adı verilen kahveler ortaya çıkar.

3. dalga kahve hareketinin ortaya çıkması ile birlikte farklı birtakım ekipmanlar da ortaya çıkmıştır. 3. nesil filtre kahve makinesi  olarak bilinen bu aparatlar, kahvenin gerçek tadını anlayabilmemize yardımcı olan ekipmanlardır. Bu noktada ön plana çıkan V60 ve chemex, en çok tercih edilen 3. nesil ekipmanlar arasında bulunur.

Ayrıca söz konusu 3. dalga kahve olunca zincir kahve markaları yerine butik kahvecilerin ön plana geçtiğini de söylemek mümkündür. Kahveye verdikleri önem kadar mekanlarına da değer verirler. Dolayısıyla daha özgün dekorasyon anlayışı ile hareket ederler.

Bonus: 4. Dalga!

ahşap masada bulunan cam bardak içindeki buzlu americano

Daha ortaya çıkmasa da ilerleyen zamanlarda adını duyacağımız 4. dalga kahve hareketinin henüz nasıl olacağı biraz belirsiz. Ancak kim bilir belki de suyun değerleri ile oynayabileceğimiz ya da bambaşka ekipmanların olacağı çok farklı bir yöntem olacak!

Bu yazımızda, sizleri kahve dalga hareketleri konusunda bilgilendirmeye çalıştık. Görüldüğü üzere 1. dalga, 2. dalga ve 3. dalga kahve hareketleri, farklı dönemlerde ortaya çıkan kahve demleme tekniklerini temel alır. Günümüzde ise kahveye gereken değeri gösteren, kahvenin nasıl kavrulacağına özen gösteren 3. nesil kahveler, bu noktada ön plana çıkar.

Kahve kavurma konusu hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için Kahve Kavurma Teknikleri Nelerdir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Eğer siz de 3. nesil kahve deneyimi yaşamak istiyorsanız, ekipmanınıza uygun öğütme yaptırabileceğiniz 3. nesil kahve çeşitleri arasından zevkinize uygun kahveyi tercih edebilirsiniz. Bu noktada kaliteli kahve çekirdekleri sayesinde lezzetli kahve siparişleriniz için Mocaco Coffee’ye güvenebilir ve dilediğiniz kahve öğütme işlemini seçebilirsiniz.

Diğer yandan eğer kahvenizi kendiniz öğütmek istiyorsanız, Kahve Öğütme Rehberi: Kahve Nasıl Öğütülmeli? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Son olarak kahve konusundaki uzmanlığımız ile hazırlamış olduğumuz içeriklerimiz için kahve rehberi sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi