Espresso Lungo Kahve Nedir ve Nasıl Hazırlanır? - Mocaco Coffee

Espresso Lungo Kahve Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

Hem adı hem de benzersiz tadı ile dikkat çeken lungo kahve nedir sizce? O halde temelden başlayalım; Lungo, İtalyanca’da “uzun” kelimesinin karşılığıdır. Lungo kahve ise espressonun uzun içimli hali olarak bilinir. 

Lungo Kahve Nedir? 

tabak içerisinde iki bardak sütsüz kahve

Lungo nedir sorusu, son zamanlarda kahveye dair en sık sorulan unsurlardan biridir hiç şüphesiz. Lungo kahve; espressonun yumuşak içimli versiyonu olarak bilinir. Espresso kahve makinesi olan bireylerin sıklıkla hazırladığı lungo kahveyi dilerseniz French press ile de beş dakikada hazırlayabilirsiniz.

Sıcak içimli olduğu için genellikle kış mevsiminde tercih edilen bir opsiyon olduğunu da belirtelim. Günümüzde birçok kişi lungo kahveyi krema ile süsler ve tatlandırır. Fakat sade şekilde tüketmek istiyorsanız hiçbir şey katmayabilirsiniz. Tamamen zevke göre kurgulanabilir bir seçenektir; çok sevilmesinin temel sebeplerinden biri de budur.

Lungo, deyim yerindeyse İtalya’dan dünyaya yayılmış olan kahvelerdendir. Günümüzde hemen hemen her kafenin menüsünde mutlaka “lungo kahve” opsiyonuna rastlarsınız. Tabii asıl maharet bu kahveyi en lezzetli hali ile hazırlayabilmekte saklıdır. O zaman lungo hazırlıkları başlasın!

Lungo Kahve Nasıl Yapılır? 

kahve çekirdeği ve kahve olan iki bardak

Lungo kahvenin yapımı hazırlanış şekline göre değişim gösterebilmektedir. Bu yüzden konuyu iki farklı şekilde ele almak daha mantıklı olur diye düşündük. Espresso makinesinde lungo kahve tarifi ve kapsüllü makinede lungo kahve tarifi şeklinde ayırmak istedik. Siz de her iki yöntemle lungo espresso kahvenizi hazırlayıp mutlulukla yudumlayabilir, sevdiklerinize de bu ziyafeti yaşatabilirsiniz!

Espresso Makinesinde Lungo Kahve Nasıl Hazırlanır? 

espresso kahve makinesi ve bardak

Adeta espresso hazırlayacakmış gibi tüm hazırlıklarınızı birer birer tamamlayın. Ek olarak ise toz formundaki kahvenin içine sıcak su ekleme süresini 30-40 saniye kadar uzatın. Tarifin sırrı burada gizlidir! Böylelikle single espresso kahve çeşidine oranla tam 10 ml seviyesinden daha fazla kahveniz olur. Buna da uzun ve yumuşak içimli lungo kahve diyoruz. Tarifi ise en net hali ile adım adım şu şekilde verebiliriz:

  • Espresso için olandan biraz daha kalın formda öğütülen 5-7 gram kadar kahveyi makinenin kahve kolundaki bölüme yerleştirin.
  • Espresso kahve makinesinin kol kısmının uç bölgesini masaya dayayıp sıkıştırma aparatının yardımıyla basınç oluşturun.
  • Kolu yukarıdan aşağı doğru yarım tur döndürün. Tam tur döndürmeniz lezzeti etkileyecektir, o nedenle yarım daha mantıklıdır. Kahvenin uzun ve yumuşak içimli olması için sıkışması gerektiğini unutmayın!
  • Masaya dayadığınız kahve makinesi kolunu yeniden makineye takıp 80 ila 90 derecelik sıcaklıktaki suya basınç uygulayarak toz kahvenin içine enjekte edilmesine imkan verin.
  • Son adımda ise 30-40 saniye kadar bir süre boyunca suyu akıtmayı sürdürün. Bu tarifle beraber 20-30 ml lungo kahve hazırlamış olacaksınız. Şimdiden afiyet olsun. 

Lungo kahve hazırlamak istediğinizde filtre kahve çeşitleri arasından tercih yaparak işlemlere tüm hızı ile başlayabilirsiniz!

Kapsüllü Bir Makinede Lungo Kahve Nasıl Hazırlanır? 

kapsül kahve makinesinde kahve yapan bir kişi

Her kahve makinesinin işleyiş şekli birbirinden tamamen farklı olabilir. Kapsül kahvelerle çalışma gösteren bir makinede lungo kahve hazırlamak için izlemeniz gereken yol ise şöyledir: 

  • Lungo kahve kapsülünü makineye yerleştirip standart espresso tuşuna basabilirsiniz. Daima en lezzetli lungo kahveyi elde etmek için bu yöntemi kullanın.
  • Lungo kahve kapsülünü kullanacağınız esnada makine içerisindeki su akış düzeyini asla değiştirmeyin.
  • Espresso kapsül kahvelerle aynı seviyede su harcamasına karşın lungo kapsül kahve içeriğinde bulunan toz kahve son derece kalın formda öğütülmüştür. Bu yüzden de aynı yöntemle espressodan en az 3 kat daha fazla lungo kahve hazırlarsınız. Sonuç olarak hem tasarruf sağlar hem de lezzetli bir kahve deneyimi elde etmiş olursunuz.

Lungo Kahve Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

kahve hazırlayan kadın barista

Lungo kahve nedir sorusunu yanıtladığımıza göre bu kahveyi hazırlarken nelere dikkat edeceğinizi de bilmelisiniz. Çeşitli ipuçları sayesinde tadına doyum olmayan bir lungo kahve hazırlamanız mümkündür. Bahsi geçen tüyoları şu şekilde sıralamak isteriz: 

  • İlk olarak kahve makinenizin öğütme ayarını “kalın” olarak seçmelisiniz.
  • Makine mekanizması içerisindeki su akışı duracaktır. Durduktan sonra çalıştırmanız kahvenizin lezzetini kötü anlamda etkiler. Bu yüzden aynı kahve konusunda ikinci defa su akıtmanızı önermiyoruz.
  • Benzersiz lungo kahveyi hazırlarken 3 ila 5 ml’den daha fazla kahve ilave etmeyi arzularsanız su çekimini artırmamalısınız. Aynı kalmalı.
  • Hatta dilerseniz espresso lungo üzerine kahve makinesinin buhar için ayrılmış çubuğu yardımıyla ısınan sudan biraz daha ilave yapmanızda sorun yoktur.
  • Ayrıca kahvenin üstünden su çekim süresini uzatırsanız kıvamsız, tatsız ve aroması son derece düşük kaliteye sahip bir lungo kahve elde edersiniz. Bu yüzden en iyi sonucu almak adına işlemleri dikkatli ve doğru yapmak gerekiyor.

Lungo Kahve Acı mı? 

 

ahşap masa üzerinde küçük ve büyük boy kahve

Lungo kahve hakkında en sık sorulan sorulardan biri acı olup olmadığıdır. Çünkü zevkler değişkenlik gösterir; kimi daha acı tatlardan hoşlanırken kimi de yumuşak ve tatlı kahvelere odaklanmayı tercih eder. Siz de daima damak tadınıza uygun seçimler yapmaya özen göstermelisiniz. Böylelikle lungo kahvenin keyfini sürebilirsiniz! 

Single shot espressoyu bilirsiniz; son derece acı ve yoğun bir tatta sunulur. Fakat lungo kahvelerin hazırlanışı esnasında bol su kullanıldığından ötürü hafif bir aromaya sahiptir. Bu yüzden de yumuşak içimli sayılabilir. Zira sert içimli şekilde hazırlanan lungo direkt olarak espresso şeklinde bilinir. 

Kahve uzmanı Mocaco Coffee olarak bu yazımızda espresso lungo kahve nedir sorusunun yanıtlarını vermiş olduk. Siz de bu kahveyi dilediğiniz zaman deneyebilirsiniz. Ayrıca lungo kahve hazırlarken çekirdek kahve çeşitleri arasından damak tadınıza en çok uyum sağlayan hangisi ise seçebilir, sepetinize ekleyebilirsiniz!

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi