aeropress ve kahve çekirdekleri

Aeropress Nedir? Aeropress ile Filtre Kahve Nasıl Demlenir?

Birbirinden lezzetli kahvelerin isimlerini az çok biliyoruz ama sıra demleme yöntemlerine geldiğinizde bu konuda biraz bilgisiziz. Neyse ki Mocaco Coffee olarak sizi bu konuda bilgilendiren bir içerik ile karşınızdayız. Sizinle kahvenin lezzetine lezzet katan Aeropress ile ters kahve demleme yöntemine ve nasıl yapıldığına dair bilgiler paylaşacağız. 

Aeropress Ne İşe Yarar?

Aeropress’in kahve dünyasındaki ayırt edici özelliği ise ters demleme aparatını barındırmasıdır. Aeropress kahve yapılacağı zaman ters demleme aparatı kullanılarak servis bardağı ters şekilde aparata yerleştirilir. Ters çevirerek kahve suyuna basınç uygulayan bu aparat, kahvenin çok daha yoğun aroma kazanmasına yardımcı olur. 

Genel olarak aeropress kahve demleme makinesine dair şunları sıralayabiliriz:

  • Farklı versiyonları bulunmaktadır ve elektrikli olmaması seyahatlerde de taşınmasını kolaylaştırır.
  • Plastik malzemeden üretilmekle birlikte gıda üretimine uygun şekilde tasarlanmıştır. 
  • Kahve demleme aparatına ek olarak yanında kağıt ve metal filtreler de bulunur.
  • Daha pürüzsüz ve kumsuz bir kahve demleme yöntemi sunar. 
  • Aeropress ile espresso dışında latte, Americano ve soğuk demleme eşliğinde kahve hazırlamak mümkündür.
  • Kahve demlemeye geçmek için basınç uygulamak gerekir. Bu özelliğiyle daha hızlı demleme imkânı sağlar. 
  • Sıcak ve soğuk su ile sorunsuz şekilde çalışır.
  • Aeropress ile ideal demleme sıcaklığı 80 ila 90 derecedir. 
  • Derinlikli ve düzenleme temizlenmeye ihtiyacı yoktur. Sadece su ile temizlemeniz çoğu durumda yeterlidir. 
  • Aeropress kahvesi genel olarak düşük asidite oranına sahiptir, bu da kahvede hafif ve yumuşak tadımı sevenler için oldukça ideal bir tat deneyimi içerir.
  • Genel olarak tek ve iki kişilik kahve çıkaracak kapasite barındırır. 

Aeropress çeşitleri, model özelliklerine göre ayrılmakla beraber genel olarak bu özelliklere sahiptir. Ayrıca güncellenen aeropress kahve makineleri daha küçük boyutlarda olup seyahatlerin vazgeçilmez ekipmanlarından biri olmaya da adaydır. 

Aeropress ile Espresso Kahve Makinesi Arasındaki Farklar 

Diğer kahve makinelerine göre daha kolay kullanılan Aeropress, Espresso makinesinden de belli noktalarda ayrılır. Aralarındaki en önemli farklardan biri, Aeropressin taşınabilirlik açısından kullanım avantajına sahip olmasıdır. Kamp veya seyahat yaparken taşınmaya uygun olan aeropress, ağırlık olarak da hafif bir taşıma deneyimi sunar. 

Ayrıca tat açısından da iki kahve makinesinin arasında belirgin bir fark mevcuttur. Espresso makinesi ile yapılan kahveler biraz daha baskın bir tat içerir. Aeropress ile daha düşük basınç uygulandığından tat daha hafif ama aromatiktir. Aralarındaki belirgin farklara rağmen her iki kahve makinesi de günümüzde çoğu kahve çeşidini kolaylıkla yapmasıyla tercih edilir. 

aeropress ile kahve demleyen biri

Aeropress ile Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Aeropress ile esprosso bazlı filtre kahveyi rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Bunun için Aeropress kahve demlemeye aşina olmanız gerekir. Sizinle kahve 

Gerekli Malzemeler

  • Aeropress kahve makinesi ve aparatları
  • Orta-İnce Öğütülmüş kahve
  • Su
  • Kettle veya su ısıtmak için herhangi bir ekipman 
  • Server veya kahve fincanı
  • Karıştırma kaşığı

Yapım Aşamaları

  1. Aeropress içinde gelen kağıt filtreyi plastik filtrenin içine yerleştirin ve hafifçe ıslatın.
  2. Kağıt filtreli plastik filtre aparatını aeropressin alt kısmına takın. 
  3. Demleme işlemi için seçtiğiniz kahve fincanının veya serverın üzerine aeropressi yerleştirin.
  4. Ardından öğütülmüş kahveyi aeropressin içine dökün. Bu aşamada kişi sayısına göre kahve miktarını belirleyebilirsiniz. 
  5. Kahveden sonra ön demleme için önerilen 90 derecelik suyu yavaşça aeropress içine aktarın.
  6. Bir dakika kadar bekledikten sonra demleme için kalan 250 ml kadar suyu da aeropresse ekleyin ve karıştırma kaşığı ile karıştırın.
  7. İki dakika dolduktan sonra ise filtre kapağını ve aeropress haznesini kapatın ve aeropressi ters çevirerek üzerine baskı uygulayın. Bu aşamada kahve fincanını da ısıtmanız gerekir. 
  8. Baskı uygularken makinenin üzerinde yazan rakam göstergelerinin her birinde 3 saniye kadar bekleyerek işleme devam edebilirsiniz. Otuz saniye kadar şırıngaya baskı uygulamanız yeterli olacaktır. 
  9. Suyun süzüldüğünde oluşan hava boşluğunu gördükten sonra baskı uygulamayı bırakabilirsiniz. 
  10.  Ardından aeropressi tekrar normal hâline getirerek kahve servisine hazırlanabilirsiniz. 
aeropress ile kahve yapan bir adam

Aeropress ile Latte Lezzetini İki Katına Çıkarın

Aeropress kahve demleme, latte severleri de mutlu edecektir. Filtre kahve ile beraber latte yapımı için de aeropressin çok yönlü kullanımını tercih edebilirsiniz. Bunun için orta öğütülmüş kahveye, süte ve suyu ihtiyacınız olacaktır. Aeropress latte kahve yapımı için yine 80 ile 95 derece arasındaki suyu ve sütü tercih etmenizi öneririz. Ayrıca latte sütünü yapmak için de süt köpürtücü aparatına, kavanoza veya miksere ihtiyaç vardır. Bununla beraber gerçek bir latte lezzeti için kağıt filtreyi kullanmanız ve öğütülmüş espresso kahveye ihtiyacınız vardır. Gerçek latte lezzetine yaklaşan bir kahve için demleme süresini uzatabilir ve Aeropress ile baskı hızını artırabilirsiniz. 

Sizinle doğru kahve demleme yöntemiyle yapıldığında kahvenin tadını iki katına çıkaran aeropressi paylaştık. Eğer aeropressin varsa veya almayı düşünüyorsanız bu makinenin hakkını vermek için Mocaco kalitesinde üretilen öğütülmüş yöresel filtre kahvelerini denemenizi öneririz.

Önceki Makale Piccolo Latte Nedir? Nasıl Yapılır?
Sonraki Makale Toffee Nut Latte Nedir? Evde Toffee Nut Latte Nasıl Yapılır?