shot bardağında piccolo latte ve bir kaşık

Piccolo Latte Nedir? Nasıl Yapılır?

Latte kahveyi herkes az çok biliyordur. Peki Latte kahve ile belli açılardan farklılaşan Piccolo kahve nedir biliyor musunuz? Sizin için Piccolo latteye dair merak edilenleri ve yapım aşamasına dair bilgileri paylaştık!

Avustralya’dan tüm dünyaya yayılan Piccolo kahve, latteye alternatif olarak daha fazla yoğun kahve aroması arayanlar için idealdir. Ayrıca Cortado kahveyle de epey benzeyen küçük latte, espresso kullanımı bakımından daha azdır. Cortado yapımında duble espresso kullanılır. Küçük lattede ise bir shot espresso yeterlidir. Cortado ile ilgili detaylı bilgilere sahip olmak için “Cortado Kahve Nedir, Nasıl Yapılır?” adlı yazımıza göz atabilirsiniz. 

piccola latte ve kahve çekirdekleri

Piccolo kahveler, ristretto shot ile yapılır. Espresso shotlardan farklı olarak ristretto shot genellikle 15 ml ila 20 ml arasındaki ölçeğe göre hazırlanır. Böylece Espresso shota göre daha az su kullanıldığı için shot tadı daha fazla gelir. Piccolo latte, lattede olduğu gibi Espresso bazlı bir kahve çeşididir. Bu özelliğiyle de su ve sütün eklendiği daha az eklendiği kremamsı yoğun bir kahve tadını barındırır. Piccolo latte kahve de latte kahvede olduğu gibi sunum aşamasında latte art gibi süslemeler ile müşterilere sunulur. Latte ve piccolo latte kahveye bambaşka bir görünüm kazandıran latte artın nasıl yapıldığını merak ediyorsanız “Latte Art Nasıl Yapılır?” adlı içeriğimizden püf noktaları öğrenebilirsiniz. 

Piccolo Latte Kahvenin Özellikleri 

Piccolo latte, yapılışında ve sunumunda izlenen adımlar ile latte kahveden farklılaşır. 

Piccolo latte kahvenin genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Espresso bazlı bir kahve çeşididir.
  • Latteye göre espresso ve süt oranı daha azdır. Bu sayede kahvenin tadı daha keskin şekilde gelir. 
  • Shot ve demitasse bardaklarında sunulur.
  • Genel olarak köpüklü süt ve çeşitli şekerlemeler ile üzeri süslenir.
  • Çoğunlukla yerel ve butik kahve dükkanlarında yer alan bir kahve çeşididir. 

süt köpüklü piccola latte

4 Adımda Piccolo Latte Nasıl Yapılır?

Piccolo latte kahveyi evdeki malzemeler ile rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu kahveyi hazırlarken elinizin altında bulunması gereken malzemeler ise şöyledir:

Malzemeler

  • Süt
  • Espresso kahve
  • İsteğe bağlı şeker veya tatlandırıcılar
  • Espresso kahve makinesi 

Yapımı

  1. Espresso kahve makinesinde espresso bazlı latteyi hazırlayın. Bu aşamada çekirdek kahve veya öğütülmüş kahve çeşitlerinden birini kullanabilirsiniz. 
  2. Makinenin süt sürahisi kısmına kişi sayısına göre süt ekleyin ve makineye buhar çubuğu ekleyin. Sütün çok kaynamamasına dikkat ederek kremsi bir kıvam elde edene dek buharlaştırma işlemini tamamlayın. 
  3. Küçük shot bardağına espresso kahveyi ekleyin. 
  4. Köpüren sütü yavaşça espresso üzerine dökün. 
  5. İsteğinize göre üzerini latte art ile süsleyebilir  veya tarçın, kakao veya bitter çikolata rendesi ekleyebilirsiniz. 

İdeal şekilde piccolo latteyi yapmak için buharda kaynatılmış süte ihtiyaç vardır. Latte sütü elde etmek için soğuk sütü buhar kollu buhar püskürtücüsünü açarak sabun köpüğü görünümüne erişene dek süt köpürtme işlemine devam edin. Sütü 60 dereceye kadar köpürtmeye devam ederek ideal ısıda olmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlem genellikle baristalar tarafında yapılır. Eğer sıkı bir latte kahve severseniz buhar püskürtücü kahve makinesi alarak nefis piccolo latte kahveyi de ev konforunda hazırlayabilirsiniz. 

Önceki Makale Süvari Kahve Nedir? Süvari Türk Kahvesi Tarihçesi ve Yapımı
Sonraki Makale Aeropress Nedir? Aeropress ile Filtre Kahve Nasıl Demlenir?