Bakır cezveden aktarılan süvari kahve

Süvari Kahve Nedir? Süvari Türk Kahvesi Tarihçesi ve Yapımı

Çay bardağında Türk kahvesi denediniz mi? Eğer henüz bu deneyimi yaşamadıysanız sizi Hatay Süvari kahve ile tanıştıralım. Kültürü ve tadı ile öne çıkan Süvari kahvesinin hikâyesi ve yapımı ile ilgili detayları aktardığımız içeriğin sonunda eminiz Süvari kahveden bir yudum almak isteyeceksiniz. 

Süvari Türk Kahvesi Nedir?

Hatay kahvesi olarak da bilinen Süvari kahve, acı kahvenin Türk kahvesinden çok daha uzun süre kaynatılmasıyla elde edilir. Hatay’ın meşhur kahvesi olan Süvari, kahve köpüğünün gidene dek kaynatılmasıyla asıl lezzetine kavuşur. Filtre ve sert-acı kahve sevenlerin hoşuna gidecek olan Hatay kahvesi, geleneksel Türk kahvesi yapımından belli açılardan farklılaşır. Kaynatma süresi ve sunumu ile farklılaşan bu kahve, keşif hikâyesine bağlı olarak Efe Süvari kahvesi ismiyle de anılır. Çay bardağında servis edilen Süvari Hatay kahve, Türk kahvesi gibi şekerli veya şekersiz şekilde servis edilir. 

çay bardağında köpüksüz süvari kahve

Süvari Kahvesi Hikâyesi ve Özellikleri 

Süvari kahvenin adının neden Süvari olduğu konusunda farklı görüşler mevcuttur. Bir görüşe göre Ege’de atlı asker olarak görev yapan efeler, aynı anda hem nargile hem de Türk kahvesi içerken kahvenin hemen bitmesinden şikayet ederlermiş. Bunun önüne geçmek için de çay bardaklarında kahve içmeye başlamışlar. O günden bugüne de süvari yani atlı asker anlamına da karşılık gelen adlandırma kullanılmış. Ayrıca bu hikâye doğrultusunda bu kahveye Efe Süvari kahvesi de denirmiş. Bir diğer görüş ise bu adlandırmanın tarihinde gizlidir. Süvari kahvesi hikâyesinin başlangıcı Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Akdeniz Bölgesinde tarz-ı hususi yani “kişiye özel” anlamına gelen Tarsusi kahvesi, Hatay’da Süvari olarak lanse edilir. 

Süvari kahve, daha uzun soluklu  bir kahve içme deneyimi sunmasıyla bilinir. Türk kahvesinden farklı olarak da cam çay bardağında servis edilir. Çay bardağında Türk kahvesi adlandırmasına sahip Süvari Hatay kahvenin genel özellikleri ise şu şekildedir:

  • Kişi sayısına göre Türk kahvesi ve su miktarını ayarlayın ve bakır cezveye malzemeleri aktarın.
  • Karıştırma işlemini ocağa koymadan yapın. 
  • İyice karıştırdığınız Türk kahvesini kısık ateşte ocağa alın. Bu aşamada kahveyi tekrar karıştırmayın. 
  • Köpükler kendini göstermeye başlayınca taşmayacak şekilde kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
  • Köpükler kaybolmaya başlayınca Türk kahvesini ocaktan alın ve cam, ince bardaklarda servise hazırlayın.

Hatay kahvesinin özellikleri genel olarak pişirme detayı ile ilgilidir. İsteğinize göre bu kahveye şeker ekleyebilir veya yanındaki ikramlıklarla acı kahveyi daha tatlı hâle getirebilirsiniz. 

çay bardağında servis edilen süvari kahve ve su

Süvari Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Artık çay bardağında kahve adının ne olduğunu ve geçmişini biliyorsunuz. Pişirme yöntemi ve sunumu ile öne çıkan Süvari Türk kahvesinin yapımı hepimizin bildiği Türk kahvesinden bazı yönlerden ayrılır. Malzemeler yönünden Türk kahvesi ile benzer kullanıma sahip olan Hatay kahvesini şekerli veya şekersiz hazırlayabilirsiniz. Genel hatlarıyla ağzınızda filtre kahve lezzetine yakın bir tat bırakacak olan Süvari Türk kahvesinin yapımı şöyledir:

  • Kişi sayısına göre Türk kahvesi ve su miktarını ayarlayın ve bakır cezveye malzemeleri aktarın.
  • Karıştırma işlemini ocağa koymadan yapın. 
  • İyice karıştırdığınız Türk kahvesini kısık ateşte ocağa alın. Bu aşamada kahveyi tekrar karıştırmayın. 
  • Köpükler kendini göstermeye başlayınca taşmayacak şekilde kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
  • Köpükler kaybolmaya başlayınca Türk kahvesini ocaktan alın ve cam, ince bardaklarda servise hazırlayın. 

Görüldüğü üzere Süvari Hatay kahvesi ile Türk kahvesinin başlangıçtaki yapımı aynıdır. Fark, köpükler çıkmaya başlayınca kahveyi almadan ocakta kaynatmaya devam etmektir. Süvari kahve sunumu ise yine aynı şekilde lokum, çikolata veya şekerlemeler eşliğinde yapılır. Bu kahve çeşidini pişirirken kahvede istediğiniz kahve tadına göre hareket edebilirsiniz. Eğer kahvede acı tattan çok hoşlanmıyorsanız köpürdükten bir müddet sonra kahveyi ocaktan alabilirsiniz. 

Yine su miktarını artırıp kahve içeriğini azaltarak da daha yumuşak bir içim deneyimi yaratabilirsiniz. Hatay kahvesinin kendi pişirme tekniğini uygulayarak ise filtre kahveye yakın bir acı kahve tadı yakalayabilirsiniz. Ayrıca geleneksel Türk kahvesinde olduğu gibi ek lezzet için Süvari Hatay kahvesini de bakır cezvede yapmanızı öneririz. Türk kahvesinin yapımı ile ilgili püf noktalara ulaşmak için de Türk kahvesi nasıl yapılır adlı içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Pişirilmesi ve sunumu ile geleneksel Türk kahvesinden ayrılan Antakya Süvari kahve hakkında detayları irdeledik. Mocaco Coffee’nin nefis lezzeti ve kokusuyla öne çıkan Türk kahvesini satın alarak Antakya Türk kahvesi yapabilir, pişirme ve sunumda Mocaco Coffee lezzetiyle fark yaratabilirsiniz. 

Önceki Makale Latte Nedir, Nasıl Yapılır? Evde Latte Tarifi
Sonraki Makale Piccolo Latte Nedir? Nasıl Yapılır?