Latte Nedir, Nasıl Yapılır? Evde Latte Tarifi

Latte Nedir, Nasıl Yapılır? Evde Latte Tarifi

Kahve severlerin favori içeceklerinden biri olan latte, süt bazlı bir kahve çeşididir. Pek çok kişinin ilk tercih ettiği kahvelerden olan cafe latte, buharda pişirilmiş sütün kattığı enfes bir aromaya sahiptir. Peki bu lezzetiyle kahve dükkanlarının tercih edilen kahvelerinden biri olarak evde latte nasıl yapılır, latte içindekiler nelerdir? Sizinle cafe latteye dair merak edilenleri paylaştık!

Latte içindeki malzemeler ise süt, bir ya da iki shot espresso ve üzerindeki köpüklü süttür. Espresso bazlı bir kahve olan Latte, sütün kattığı lezzet ve aroma ile şekillenir. Latte çeşitlerinden biri olan Piccolo Latte ile ayrıldığı noktalardan biri de daha fazla süt miktarına sahip olmasıdır. Dengeli ve pürüzsüz süt eklentisi, lattenin yoğun kahve aromasını da ortaya çıkaran püf noktalardan biridir. 

Hem sıcak hem de soğuk şekilde yapılabilen latte kahve, evde de yapabileceğiniz kahve çeşitlerindendir. Sıklıkla karıştırılan Cappuccino kahve ile farklılaştığı nokta ise lattenin daha fazla süt ve daha az kahve aroması içermesidir. Buharda pişirilmiş süt ile birlikte latteyi sunarken büyük boy fincan veya bardaklar tercih edilir. 

Latte kahve, espresso kahveye göre daha az kafein içerir. Lattenin kalorisi ise kullanılan sütün çeşidine göre değişir. Dışarıda içtiğiniz bir bardak lattenin içinde yağlı süt yer alıyorsa en az 100 kaloriyi geçen bir değerden bahsedebiliriz. Hazırlanışı ve sunumu ile kahve denince akla ilk gelen kahvelerden olan Latte kahvenin özellikleri bu şekildedir. Şimdi evde latte tarifi ve püf noktalarına geçelim.

4 Adımda Evde Nefis Latte Hazırlayın

Espresso kahve makinesi ile yapabileceğiniz kahvelerden biri de Latte kahvedir. Bu kahveyi yaparken bazı püf noktaları atlamamanız çok daha lezzetli bir latte çıkarmanızı sağlar. Latteyi latte yapan süt olduğu için evde latte yaparken süt köpüğü oluşturacak malzemelere ve ekipmanlara ihtiyacınız var.  Espresso makinesi ile birlikte süt köpürtücü ya da French Press ekipmanına gerek vardır. İlgili ekipmanları edindikten sonra ise öğütülmüş espresso filtre kahve de temin ederek latte için gerekli ana malzemeyi tamamlayabilirsiniz. Bu aşamada aşağıda listelediğimiz malzemeleri ve latte yapımı aşamalarını takip ederek evde latte yapmaya başlayabilirsiniz. 

Latte Malzemeleri 

  • Öğütülmüş Espresso Kahve
  • Buharlatılmış- Isıtılmış Süt
  • Espresso Kahve Makinesi
  • Süt Köpürtücüsü
  • İsteğe bağlı şeker 
  • Üzerini süslemek için tarçın, krema veya çikolata parçaları 

Yapımı

  1. Espresso kahve makinesi veya süt köpürtme makinesi ile soğuk sütü ısıtın.
  2. Öğütülmüş espresso kahveyi ise bir shot olacak şekilde geniş servis bardağına veya fincanına aktarın. 
  3. Sütü köpürtme işleminde buhar kolunu sütün olduğu sütlüğe değdirdikten sonra dairesel hareketler ile sütün yayılmasını sağlayın.
  4. Ardından oluşan köpüğü 60 derecelik sıcaklıkta sabun köpüğü kıvamı gelene kadar bekletin. 
  5. Espresso kahvenin olduğu fincanın üstüne süt köpüğünü ekleyerek caffe lattenizi tamamlayabilirsiniz. Keyifli yudumlar!

Yukarıdaki ekipmanlar evinizde yoksa daha basit bir yöntem deneyerek sütü kavanozda veya mikser ile köpürtebilirsiniz. Yine süt köpürtme aparatı da kullanabileceğiniz malzemeler arasındadır. Evde süt köpüğü oluşturmanın detaylarını öğrenmek için “Evde Süt Nasıl Köpürtülür?” adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.  Evde cafe latte yaparken sütün çeşidine göre de kahve tadının farklı olacağını bilmelisiniz. Latte tarifinde genel olarak tam yağlı süt çeşidi önerilir.  

Evde Soğuk Latte Nasıl Yapılır?

Klasik latte tarifini verdiğimize göre bir de ıce latte nedir, nasıl hazırlanır konusuna giriş yapalım. Evde latte yapımı soğuk şekilde de hazırlanır. Bunun için espresso bazlı kahvenin yanında soğuk süt ve buzlara ihtiyaç vardır. Evde Ice latte hazırlamak için aşağıdaki malzemeleri temin ederek yapım aşamasına geçebilirsiniz. 

  • Bir shot espresso kahve
  • Yarım yağlı veya tam yağlı süt
  • Buz küpleri
  • Şeker, kahve şurubu veya tatlandırıcı süslemeler

Cafe latte tarifinde olduğu gibi bir shot espresso kullanarak fincana buzları doldurun. Ardından soğuk tam yağlı sütü, buz küplerinin olduğu espresso fincanına boşaltın. İsteğinize bağlı olarak sütü dökme aşamasında kahve şurubu da kullanabilirsiniz. 

Evde latte köpüğü nasıl yapılır, latte tarifi çeşitleri nelerdir sorularını cevaplayarak bu popüler kahve çeşidi hakkında gerekli bilgileri sunduk. Mocaco Coffee olarak öğütülmüş kahve ve kahve çekirdeği istediğinizi en iyi şekilde karşılıyoruz. İlgili kategorileri inceleyerek birbirinden enfes kahve çeşitleri demleyebilirsiniz.

Sonraki Makale Süvari Kahve Nedir? Süvari Türk Kahvesi Tarihçesi ve Yapımı