Chemex Nedir? Chemex Kahve Demleme Nasıl Yapılır? - Mocaco Coffee

Chemex Nedir? Chemex Kahve Demleme Nasıl Yapılır?

Chemex şu anda neredeyse bütün kahvecilerde görebileceğiniz cam bir kahve demleme aparatıdır. Son yıllarda kullanılan en trend kahve demleme ekipmanlarından bir tanesi olan chemex, hem hızlı hem de pratik lezzetli kahveler ortaya çıkarır.

Chemex Nedir?

Chemex, 1941 yılında Peter Schlumbohm adında Alman bir kimyager tarafından icat edilmiştir. Kariyeri boyunca shaker'lardan otomobillere kadar 300'ün üzerinde patent geliştiren Schlumbohm, günlük kullanılan nesneleri çok daha işlevsel bir hale getirmeyi amaçlamıştır.

chemex nedir

Schlumbon’un tasarladığı ürünlerden chemex, bugün dahi kullanılan kahve demleme aparatlarından bir tanesidir. Özellikle 2000’li yılların başından itibaren popülaritesi giderek artan chemex, 3. nesil kahveler için en güzel demleme yöntemlerinden bir tanesidir.

Pratik bir kullanıma sahip olan chemex, el ile yapılan dripper bir kahve demleme yöntemidir. Pour over temeline dayanan chemex demleme, kahvenin üzerine suyun yavaşça dökülmesi ile elde edilir. Bu sayede kahve çekirdeğinin kendine özgü aromasını ve yağını en iyi şekilde ortaya çıkarır.

Dripper hakkında detaylı bilgiler için Dripper Nedir, Dripper Kahve Demleme Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Chemex Kahve Demleme Malzemeleri Nelerdir?

chemex kahve demleme malzemeleri

V60 gibi 3. nesil bir kahve demleme aparatı olan chemex, herhangi bir makine olmadan kahvenin manuel (el ile) demlenmesini sağlayan bir kahve demleme ekipmanıdır. Bu nedenle kahve yapımı sırasında kullanılacak malzemeler V60 ile oldukça benzerdir. O halde chemex demleme malzemeleri nelerdir birlikte bakalım.

1. Chemex

Chemexin 3 cup, 6 cup, 8 cup ve 10 cup gibi versiyonları bulunmaktadır. Eğer tek kişi kahve içecekseniz sizin için en uygun boyutlu chemex 3 cup olacaktır. Öte yandan 2 kişi için 6 cup, 3 veya fazlası için daha geniş hacimli bir chemex'e ihtiyacınız vardır.

Buna ek olarak chemex'in cam ve ahşap gibi seçenekleri vardır. Ancak bu seçenekler arasında teknik anlamda bir fark bulunmamaktadır.

2. Filtre Kâğıdı

Chemex filtre kâğıdı, V60 filtre kâğıdına göre daha kalın bir yapıya sahiptir. Bu filtre kâğıtları, kahvenin aromasını engellemeyen çift katmanlı bir özelliğe sahiptir. Bu sayede chemex ile demleyeceğiniz kahveler, yoğun ve lezzetli bir aroma sunarken istenmeyen yağların süzülmesine de yardımcı olur.

Ayrıca chemex filtre kâğıdının, kullanılan chemex'in boyutuna göre seçmek gerekir. Aynı zamanda kullandığınız kâğıt filtrenin kalitesine de özen göstermeniz oldukça önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen bir kahve tadı ile karşılaşılabilir.

3. Kettle

barista kettle

Kahve demlerken kullanılan demliğin önemini bilmeyen yoktur. Özellikle S şeklinde ibriğe sahip olan demlikler, suyun kahve ile yavaş yavaş temasını sağlayarak lezzetli sonuçlar ortaya çıkarır.

Aynı zamanda suyun homojen bir şekilde dağılmasına yardımcı olan S uçlu demlikler ile kahve ve su ayarının en iyi şekilde dengeleyebilirsiniz.

4. Hassas Tartı

Hassas bir tartı, kahve ve su ayarını en ince şekilde hesaplayabileceğiniz gerekli malzemelerden bir tanesidir. Bu sayede kahveyi ya da suyu fazla kaçırmadan en doğru ölçülerde hazırlayabilirsiniz.

Özellikle kronometreli tartılar ile sıcak suyu ve demleme süresini eş zamanlı bir şekilde ölçebilirsiniz. Böylece pratik bir şekilde kahvenizi demleyebilirsiniz.

5. Taze ve Nitelikli Kahve

Hangi demleme yöntemi kullanırsanız kullanın şüphesiz kahve demlemenin en önemli noktasını taze ve nitelikli 3. nesil kahveler oluşturuyor. Bayat ve niteliksiz çekirdekler ile demleyeceğiniz kahveler size pişman olacağınız deneyimler yaşatabileceği gibi sağlığınızı da olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Mocaco Coffee olarak dünyanın en kaliteli kahve çekirdeklerini sizlerle buluşturmaya özen gösteriyoruz. Chemex'e uygun olarak öğütme yaptırabileceğiniz 3. nesil kahveler ile en lezzetli kahveleri demleyeceksiniz.

Adım Adım Chemex ile Kahve Nasıl Demlenir?

chemex kahve demleme

Chemex ile kahve demlerken de istenilen sonucu elde etmek için bilinmesi gereken bir takım temel bilgiler vardır. Peki, kahvenin mükemmel aromasını hissedeceğiniz chemex ile kahve nasıl demlenir?

Önemli Bilgi: Aşağıda yer alan Chemex tarifi tek kişiye yönelik hazırlanmıştır. Bu nedenle 15 gram kahve için 225 ml su kullanılmıştır. Su ve kahve miktarını eşit oranda arttırarak dilediğiniz kişi sayısı kadar kahve demleyebilirsiniz.

1. Adım: Eğer öğütülmemiş bir kahveye sahipseniz ilk olarak kahvenizi chemex'e uygun bir ayarda öğütün. Bu ayar orta-kalın şeklinde olmalıdır.

2. Adım: Kahvenizi öğüttükten sonra işe kahve demlerken kullanacağınız suyu kaynatmakla başlayın.

3. Adım: Filtre kâğıdını koni şekline getirerek chemex'in üzerine düzgün bir şekilde yerleştirin.

4. Adım: Öğütülmüş 15 gram kahveyi filtre kâğıdının üzerine ekleyin.

5. Adım: 50 ml suyu dairesel hareketler çizerek yavaş yavaş kahvenin üzerine ekleyin.

6. Adım: Yaklaşık 30 saniye kadar bekledikten sonra geri kalan suyu da kahvenin üzerine aynı şekilde ekleyin.

7. Adım: Kahvenin yaklaşık 3-4 dakika kadar demlenmesi bekleyin. Artık kahveniz hazır, afiyet olsun!

Chemex Kahve Demleme Püf Noktaları

Chemex kahve

Kahveye ekleyeceğiniz suyun sıcaklığı 90 ile 95 derece arasında olmalıdır. Eğer 100 derecede kaynamış bir suyu kullanacaksanız ortalama 2 ile 3 dakika kadar bekleterek ideal bir demleme sıcaklığına ulaşmalısınız. Aksi takdirde yanık bir kahve ile karşı karşıya kalırsınız.

Kahveyi filtre kâğıdına dökmeden önce hafif bir şekilde sıcak sudan geçirin. Bu filtreden gelecek kâğıt tadının önüne geçerek tat kaybını önler. Ardından chemex'in içerisine dökülen bu suyu dökün.

S ibrikli kettle aracılığıyla suyu kahvenin üzerine yavaş bir şekilde ve dairesel hareketler çizerek dökün. Bu işlemi yaparken kahvenin her tarafına eşit miktarda su koymaya çalışın. Bu homojen bir tat elde etmenizi sağlayacak bir ayrıntıdır.

Eğer demlediğiniz kahve artarsa en az birkaç saat sıcak tutabilen çelik termos ile kahvenizi saklayabilirsiniz. Böylece kahvenizi gün boyu sıcak tutabilirsiniz. Öte yandan kahveyi tekrar ısıtmak hem kahvenin yapısını hem de tadını bozabilir.

Kâğıt filtre yerine metal filtre de tercih edebilirsiniz. Ancak filtre seçiminizi mümkün olduğunca kaliteli filtrelerden yana yapın. Aksi takdirde kötü tada sahip bir kahve ile karşılaşırsınız.

Bu yazımızda chemex nedir, chemex demleme nasıl yapılır konusunda detaylı bir rehber hazırlamaya çalıştık. Siz de kahvenin aromasını en iyi şekilde ortaya çıkaran bir kahve demleme ekipmanı olan chemex ile son derece lezzetli kahveler demleyebilirsiniz.

Chemex gibi diğer bir 3. nesil demleme yöntemi olan V60 hakkında bilgi sahibi olmak için V60 Nedir, Nasıl Kullanılır? başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Önceki Makale Flat White Nedir? Adım Adım Flat White Tarifi