V60 Nedir, Nasıl Kullanılır? - Mocaco Coffee

V60 Nedir, Nasıl Kullanılır?

Hario V60 ile Kahve Nasıl Demlenir?

Mükemmel bir bardak kahvenin sırrı demlenmesinden gelir. V60 ile gerçekten güzel bir demleme yapmak ise oldukça kolaydır. Hario, V60 ile birlikte kimyayı, camı ve kahveyi bir araya getiriyor. 1921 yılında Japonya’da kurulan Hario, kimya sektöründe kullanılmak üzere cam ürünler geliştiriyordu.

Hario, V60 ile beraber yüzlerce tasarım ödülü aldı. V60 adı ise 60 derecelik tasarıma sahip koniden geliyor. V60 ilk olarak seramik ve cam malzemeden üretilse de daha sonra plastik ve metal versiyonları da piyasaya sürüldü. Son olarak daha iyi aroma elde etmek ve ısıyı daha iyi yaymak için Hario V60’ın bakır versiyonu çıktı.

 v60 kahve demleme yöntemi

 

V60’tan Ne Beklemelisiniz?

Hario V60 ile diğer demleme yöntemlerine göre çok farklı kahve aromaları elde edebilirsiniz. Bu durum V60’ın üç tasarım faktörü sayesinde mümkün olmaktadır. 60 derecelik açıya sahip koni şekli suyun merkezden akmasını sağlayarak kahve ile daha fazla temasını mümkün kılar.

Koninin altında bulunan büyük delik ise suyun akış hızını belirleyerek sertliğini ayarlamaya yardımcı olur. Koni üzerinde yer alan yivli kanallar ise hem kahvenin daha fazla alan kaplamasını hem de daha fazla hava almasını sağlar.

Hario V60’ta kahvenin sertliğini çekirdeklerin çekimi ve suyun akış hızı ile belirleyebilmek mümkündür. Bu sayede V60 ile hem sert hem de yumuşak içime sahip kahve elde etmek son derece basittir.

İnce çekilmiş kahve ve sürekli su akışı ile orta sertlikte; ince çekilmiş kahve ve yavaş su akışı ile sert; orta çekilmiş kahve ve sürekli su akışı ile yumuşak sertlikte; orta çekilmiş kahve ve yavaş su akışı ile yine yumuşak sertlikte kahve elde edebilirsiniz.

 

hario v60 demleme yöntemi

Hario V60 Kahve Demleme İçin İpuçları

Hario V60 yöntemi ile kendi kahvenizi özgür bir şekilde demleyebilirsiniz. Birkaç küçük ipucu ile de istediğiniz kombinasyonu kullanarak size hitap eden en doğru kahveyi bulabilirsiniz.

V60 ile demleme yaparken yüksek kaliteli, 90 ya da 96 santigrat derecede ısıtılmış su kullanmalısınız. Eğer termometreniz yoksa suyu 30-45 saniye ısıtmanız yeterdir. Kahve filtresinin kağıt tadının kahveye geçmesini engellemek için filtrenin her yerini hafifçe ıslatmanız gerekir. Beyaz filtreler, kahverengi filtrelere göre daha az kağıt tadı verdiği için daha sık tercih edilirler.

V60’ın koni şeklinden dolayı gooseneck olarak bilinen tasarıma sahip kettle veya demlik modellerini kullanmak önemlidir. Aksi takdirde suyu daire şeklinde dökmek ve suyun akışını kontrol etmek daha zor olacaktır. Kahveyi filtreye koyduktan sonra tercih ettiğiniz sertliğe göre suyu 2 ila 4 dakika arasında boşaltabilirsiniz.

Suyu saat yönünün tersine dökerek kahve yatağında daha fazla türbülans yaratabilirsiniz. Bu da kahvenin aromasının daha iyi çıkmasını sağlar.

Nefis kahve kokusu burnumuza geldi bile! Afiyet olsun. 

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi