Dripper Nedir, Dripper Kahve Demleme Nasıl Yapılır? - Mocaco Coffee

Dripper Nedir, Dripper Kahve Demleme Nasıl Yapılır?

Son yıllarda popülaritesi giderek artan kahve demleme yöntemlerinden bir tanesi de dripper olarak karşımıza çıkıyor. Peki, sık sık karşılaştığımız bu dripper nedir?

Mocaco Coffee olarak bu yazımızda dripper nedir, dripper kahve demleme işlemi nasıl yapılır sorularını cevaplandırıyor olacağız. Keyifli okumalar!

Dripper kelimesi, Türkçesi “damlama” ve “damlatmak” olan drip sözcüğünden türemiştir. Damlatılarak yapılan kahve anlamına gelen drip kahve, bir tür filtre kahve demleme yöntemidir. Dripper ise bu yöntemi uygulamamızı sağlayan en temel aparattır.

Alman ev hanımı olan Melitta Bentz’in bulduğu drip (filtre) kahve demleme yöntemi, 1900’lerin başından beri kullanılmaktadır. Temelinde basit bir mantığı olan bu teknik, kahvenin üzerine belirli bir sıcaklıktaki suyun dökülmesi işleminden oluşur.

Gelişen teknoloji ile birlikte drip kahve demleme yöntemleri manuel olabildiği gibi filtre kahve makineleri sayesinde otomatik de olabilmektedir. Ancak filtre kahve demleme makineleri ile manuel dripperlar arasında, özellikle tat açısından belirgin farklar ortaya çıkmaktadır.

Dripper ile su, homojen bir şekilde dağıldığı için kahvenin tadı ve aroması net bir şekilde hissedilir. Günümüzde nitelikli kahvenin yaygınlaşması ile birçok kişinin beğenisini kazanan dripper, kahvenin kendine has aromasını almak isteyenler için mükemmel bir seçimdir.

Dripper Kahve Demleme için Bilmeniz Gerekenler

Ahşap bir masa üzerindeki kahve demleme ekipmanları

Dripper kahve demleme işlemi, filtre kahve makinelerinden farklı olarak manuel yani el ile yapılır. Tek çeşit kahve ile birden çok demleme profili oluşturabilen dripper yöntemi, birbirinden farklı tatlar sunar.

Her kahve demleme tekniğinde olduğu gibi dripper ile de istenilen sonucu elde etmek için bilinmesi gereken temel bilgiler vardır. O halde, dripper kahve demleme için nelere dikkat etmek gerekir bir bakalım.

1. Gerekli Malzemeleri Edinin

Dripper: Dripperlar, materyal bakımından plastik, seramik, porselen ve cam gibi çeşitli seçeneklere sahiptir. Ancak dripper denilince ilk akla gelenlerden bir tanesi olan Hario porselen V60 dripper modeli, dripperlar arasında en çok tercih edilenler arasındadır.

Filtre Kahve Demleme Kâğıdı: Dripperın boyutuna uygun olarak seçilmesi gereken filtre kahve demleme kâğıdı, kahvede yer alan istenmeyen yağların süzülmesine yardımcı olur. Bu nedenle dripper ile kahve demleme yönteminden iyi bir performans alabilmeniz için kullandığınız kâğıt filtrenin kalitesi önem taşır.

Server: Dripperdan demlenen kahvenin aktığı, genellikle cam veya çelik olabilen sürahidir. Server yerine kahvenizi doğrudan kahve kupanıza da aktarabilmeniz mümkündür.

İnce uçlu, kapaklı, siyah bir drip kettle

Demlik: Kahve demlerken suyun yavaş yavaş kahve ile temas etmesi gerekir. Bu noktada kullanacağınız demliğin ibriği ince bir S şeklinde olmalıdır. Böylece kahve ve su ayarını dengeleyebilirsiniz. Aynı zamanda suyun homojen bir şekilde dağılmasını da sağlayabilirsiniz.

Hassas Tartı: Kahve ve su ayarını doğru bir oranda yapmanızı sağlar. Kronometreli olması halinde ekleyeceğiniz sıcak suyu ve demleme süresini eş zamanlı olarak pratik şekilde ölçer. Bu da kahve demlerken ekstra bir kolaylık sağlar.

Taze Nitelikli Kahve: Mocaco Coffee olarak dünyanın en kaliteli çekirdeklerini sizler ile buluşturmaya özen gösteriyoruz. Dripperınıza uygun olarak öğütme yaptırabileceğiniz 3. nesil kahveler ile en lezzetli kahveleri demleyeceksiniz.

2. Doğru Ayarda Öğütülmüş Kahve Kullanın

Kahve demleme ekipmanlarında, kahvenin demlenme süresi ve filtrenin özelliği arasında belirgin farklar vardır. Bu nedenle kahve, kullanacağınız drippera uygun şekilde öğütülmelidir.

3. Suyun Sıcaklığına Dikkat Edin

Kahvenin lezzetini en iyi şekilde alabilmek için suyun sıcaklığının 90 derece ile 95 derece arasında olması gerekir. Aksi takdirde çok sıcak su kullanımı kahvenin yanmasına ve tadının bozulmasına neden olacaktır. Daha soğuk su kullanımı ise kahvenin aromasından gelen tadı engelleyecektir.

4. Kahve-Su Dengesini Ayarlayın

Dünya standartlarında kabul gören kahve-su oranı 1’e 16,6’dır. Örneğin 15 gr kahvenin üzerine 15 x 16,6 = 249 ml su dökmeniz gerekir. Ancak bu oran kullanılan kahveye göre değişiklik gösterebilir.

Adım Adım Dripper Kahve Demleme İşlemi

Kırmızı dripper ile kahve demleme

Dripper kahve demleme hakkında detayları öğrendikten sonra artık kahve demleyeme hazırsınız demektir. Bu yöntem ile lezzetli bir kahve demlemek için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir.

1. Adım: Dripper ile kahve demlerken ilk olarak suyu kaynayıncaya kadar ısıtın ve birkaç dakika bekleyin.

Not: Kahve demleme suyunun pH değerinin 6 ile 8 arasında olmasına dikkat edin. Ve mümkünse musluk suyu yerine hazır su kullanmayı tercih edin.

2. Adım: Kâğıt filtrelerin çizgili kısmını düzgün şekilde katlayarak demliğin içerisine yerleştirin.

3. Adım: Ardından dripperı serverın (sürahinin) üzerine yerleştirin.

4. Adım: Sıcak su ile kâğıt filtreyi ıslatın. Böylece filtredeki kâğıt kokusunun kahveye karışması engellenmiş olur.

5. Adım: Kahveniz öğütülmüş ise direkt olarak kahveyi kâğıt filtreye koyun. Fakat öğütülmemiş ise öğütme işlemini yaptıktan sonra bu adımı uygulayın.

6. Adım: Dripperın üzerini geçmeyecek şekilde bir miktar suyu ekleyin. Bunu yaparken kahvenin eşit bir şekilde ıslandığına emin olun ve kahvenin servera damlaması için 30 saniye kadar bekleyin.

Not: Kahveden servera damlayan bu ilk kısımda istenmeyen tatlar oluşabilmektedir. O nedenle bu kısmı dökmenizi tavsiye ederiz.

7. Adım: Geri kalan suyu dairesel hareketler ile eşit şekilde suyu aktarmaya devam edin.

8. Adım: Son olarak 3-4 dakika kadar demlenmesi bekleyin. Ardından kahvenizi keyifle içebilirsiniz. Afiyet olsun!

Ahşap bir masa üzerinde küçük cam bardakta köpüklü bir kahve
Bu yazımızda dripper nedir, dripper kahve demleme nasıl yapılır sorularını cevaplamaya çalıştık. Siz de yukarıdaki adımları takip ederek dripper yöntemi ile kendi kahvenizi demleyebilirsiniz.

Ayrıca zamanla kendi zevkinize göre suyun sıcaklığı, kahve çekirdeği ve miktarı ile değişiklikler yapabilir ve size özel en ideal demlemeye ulaşabilirsiniz.

Damak tadınıza en uygun kahveyi öğrenmek için Mocaco Coffee'den Bayılacağınız Filtre Kahve Önerileri adlı yazımıza göz atabilir, sizin için en lezzetli seçimi yapabilirsiniz!

Son olarak, kahve hakkında hazırladığımız faydalı birçok bilgi için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi