Dünyanın En İyi Kahve Çekirdekleri - Mocaco Coffee

Dünyanın En İyi Kahve Çekirdekleri

Bugün, dünyanın pek çok farklı noktasında yetiştirilen kahve çekirdekleri, yetiştikleri ülkelere, iklimlere ve bu bölgede bulunan topraklara göre şekillenir. Kahve çekirdeklerinin geçirmiş olduğu bu uzun lezzet serüveni, hiç şüphesiz fincanlarımıza dolan kahvelerin lezzetine de etki eder.

Bununla birlikte, kahve tutkusu herkes için ayrı bir anlam ifade ediyor olsa da tüm kahve tutkunlarını bir araya getiren ortak noktalardan biri kaliteli ve lezzetli kahvelerdir.

Peki ama dünyada en çok tercih edilen kahve çeşitleri nelerdir? Farklı bölgelerde yetişen çekirdeklerin kendine has özellikleri neler olabilir?

İşte kahve tutkunlarının çok sevdiği, dünyanın en lezzeti kahve çekirdekleri!

Yüzlerce farklı kahve çeşidi olduğunu göz önünde bulundurduğumuz zaman kahve çekirdeklerinin de çok çeşitli olduğunu düşünebiliriz. Ancak dünyadaki kahveler %99 oranında iki tür kahve çekirdeğinden elde edilir.

Kalan %1’lik dilimde ise sadece Filipinlerde üretilen ve Liberica olarak adlandırılan ancak üretim miktarının düşüklüğü yüzünden ticareti çok yapılmayan çekirdeğin kahveleri yer alır.

Robusta Kahve Çekirdeği

kahve çeşitleri

Robusta kahve çekirdekleri, dünyadaki kahvelerin yaklaşık olarak %25’ini oluşturmaktadırlar. Batı ve Orta Afrika’nın yanı sıra Brezilya ve Güneydoğu Asya, dünya coğrafyasında Robusta kahve çekirdeklerinin en çok yetiştiği alanlardır.

İçerdiği kafein oranı, Arabica kahve çekirdeklerinden neredeyse iki kat daha fazla olan Robusta, yetiştirildiği toprağın kendisine kazandırmış olduğu aroma ve içimi nedeniyle özellikle de espresso yapımında en çok tercih edilen kahve çekirdeği olarak ön plana çıkmaktadır.

En önemli özelliği son derece dayanıklı bir kahve çekirdeği olması Robusta kahve çekirdeklerinin son derece sert bir içime sahip olmasında etkili olmuştur.

Kahve severlerin çok sevdiği Tupi, Oro Azteca, Java-İneac ve Kouliou kahve çekirdekleri; Robusta kahve çekirdeğinin tohumlarından elde edilerek sizlerle buluşur.

Arabica Kahve Çekirdeği

Yumuşak içimi ve içerisinde barındırdığı meyve notaları ile dünyanın en çok tüketilen kahve çekirdeği olan Arabica çekirdeği, Robusta kahve çekirdeğine göre daha zor koşullarda üretilmektedir.

Bununla birlikte dünya genelinde kahve üretiminin %75’ini karşılayan Arabica kahve çekirdeği, Latin Amerika, Orta ve Doğu Afrika’da yaygın olarak üretilmektedir. Ek olarak Hindistan ve Endonezya’da 600 metrenin üzerindeki alanlarda da yaygın olarak Arabica kahve çekirdeğine rastlanır.

Bu anlamda Arabica kahve tohumunun, Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan Türk kahvesinin ve dünyada en çok tüketilen kahve çeşitlerinden biri olan yöresel filtre kahve çekirdeklerinin ortaya çıkmasında etkili olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Bununla birlikte üçüncü dalga kültürünün dünya genelinde bu kadar yaygın hale gelmesinde de Arabica kahve çekirdeklerinin etkisi yadsınamayacak denli çoktur.

En popüler Arabica kahve çekirdeği tohumları arasında Typica, Bourbon, Caturra öne çıkan çekirdek tipleri arasında yer alır. Bu çekirdekler temelde Arabica olsalar da yetişmelerine ve aşılanmalarına göre farklılık gösterirler.

Her tohumun yetiştiği rakımın, bölgenin ve bakım şartlarının farklı olması da kahve lezzetlerindeki temel farklılığı oluşturmaktadır

Ankara’da kahve uzmanı Mocaco Coffee’nin, en sevilen kahve çekirdeklerinden biri olan Colombia Kahve Çekirdeği başta olmak üzere pek çok çekirdek kahvesinde Arabica tohumları bulunur.

Liberica Kahve Çekirdeği

kahve çekirdekleri ve bir fincan kahve

Diğer kahve çekirdeklerine göre iri taneleri ile dikkat çeken Liberica kahve çekirdeklerinin üretim alanının çok dar olması, yüksek bilinirliğe sahip olmamasının en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilebilir.

Filipinlerde yetiştirilen Liberica, dünya kahve tarihinde en çok 1800’lü yılların son çeyreğinde Arabica kahve çekirdeklerinin en çok rağbet gördüğü bu nedenle de üretiminin yetersiz kaldığı dönemlerde tüketilmiştir.

Excelsa

Güneydoğu Asya’nın dik yamaçlarında üretilen Excelsa, son derece yoğun bir aromaya sahiptir. Bu nedenle genellikle kahve aromalarını güçlendirmek amacıyla tercih edilen Excelsa, Liberica’nın bir alt türü olarak değerlendirilebilir.

Bu yazımızda dünyada en çok tüketilen kahve çekirdeklerine yer verdik. Son olarak, canınız kahve çektiğinde ya da bir yakınınızı güzel bir hediye ile mutlu etmek istediğinizde, en kaliteli ve taze kahve çekirdekleri için Mocaco Coffee’yi tercih edebileceğinizi de tekrar hatırlatalım.

Hem ülkemizde hem de dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olan kahvenin bizlerle buluşana dek geçirdiği uzun yolculuğa tanık olmak için Kahve Nasıl Yetişir? Kahveye Dair Merak Ettikleriniz başlıklı yazımıza göz atmayı unutmayın!

 

Önceki Makale Közde Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?