Kahve Öğütme Rehberi: Kahve Nasıl Öğütülmeli? - Mocaco Coffee

Kahve Öğütme Rehberi: Kahve Nasıl Öğütülmeli?

Doğru bir şekilde kahve öğütme, lezzetli bir kahve içmek için özellikle dikkat etmeniz gereken bir noktadır. Her ne kadar kaliteli bir kahve çekirdeği kullanırsanız kullanın eğer kahve çekirdeklerini uygun bir şekilde öğütmezseniz aradığınız kahve tadını alamayabilirsiniz. Bu nedenle kahve öğütme oldukça önemli bir işlem olarak karşımıza çıkar.

Peki doğru bir şekilde kahve nasıl öğütülür, dilerseniz gelin birlikte inceleyelim.

  • Manuel Kahve Değirmeni

manuel kahve değirmeni ile kahve öğüten bir adam

Manuel kahve değirmenleri, düşük maliyet ile evde kahve öğütmenizi sağlar. Diğer yandan elektrikli kahve değirmenlerine göre kullanımı biraz daha zordur. Kullanımı kas gücüne dayanan manuel kahve değirmenleri el yardımıyla çalışır. Bunun için üst kısmındaki çevirme kolunun sağa veya sola olacak şekilde hareket ettirilmesi gerekir.

Manuel kahve değirmeni ile kahve öğütme işlemi sırasında hangi boyutta kahve öğüteceğinize göre bir ayarlama yapmanız gerekir. Ayrıca kahveyi parçalamayacağı için kahvenin tadına olumlu bir katkıda bulunur.

Öte yandan manuel kahve değirmeninin paslanmaz çelik olduğuna emin olmalısınız. Aksi takdirde kahvede metalik bir tat ile karşılaşabilirsiniz.

  • Elektrikli Kahve Değirmeni

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte giderek popüler bir hale gelen elektrikli kahve değirmenlerinin kullanımı oldukça basittir. Kahve öğütme işlemi sırasında yorucu bir şekilde güç uygulama durumu olmaz.

Elektrikli kahve değirmeni alırken dikkat edilmesi gereken nokta kalite olacaktır. Kalitesiz elektrikli kahve değirmenleri kahveyi yakarak kötü bir tada sahip olmasına neden olur. Ayrıca bazı makineler öğütme ayarı yapmadan sadece kahveyi parçalar. Dolayısıyla kahveden alacağınız lezzeti engeller.

Kahve Öğütme Yöntemleri

koyu renkli bir masada bulunan farklı boyutlarda öğütülmüş kahveler

Kahve öğütme işlemi, kahve ekipmanına ve içilen kahvenin türüne göre değişen bir durumdur. Ancak temel olarak 7 farklı şekilde kahve öğütme söz konusudur.

Peki kahve öğütme yöntemleri nasıl olmalıdır?

1. Çok İnce Öğütülmüş Kahve

Çok ince öğütülmüş kahve, pudra kıvamında öğütme olarak da bilinir. Türk kahveleri için uygun bu yöntemde herhangi bir tanecik bulunmaz. Çok ince öğütülmüş kahve yalnızca cezve ya da Türk kahvesi makinesinde kullanılabilir.

Önemli Bilgi: Türk kahvesi söz konusu olduğunda taze öğütülmüş Türk kahvesi ile istediğiniz lezzeti ve bol köpüklü bir görüntüyü yakalayabilirsiniz. Böylece kahve keyfinizi en iyi hale getirebilirsiniz!

2. İnce Öğütülmüş Kahve

ince ayarda öğütülmüş kahve

Espresso kahveye yakışan ince öğütme yöntemi, Türk kahvesinden biraz daha kalın bir yapıya sahiptir. İnce öğütülmüş kahve, geleneksel İtalyan demliği olarak bilinen moka pot için uygun bir yöntem olarak karşımıza çıkar.

İnce öğütme işlemi, modern espresso makinesi için de son derece uygundur. Ayrıca espresso makineleri ile espresso bazlı farklı pek çok kahve hazırlanabileceğini de belirtelim.

3. Orta-İnce Öğütülmüş Kahve

Pek fazla bilinmeyen bu kahve öğütme yöntemi ile orta ile ince arasında bir öğütme işlemi gerçekleştirilir. Günümüzde daha çok pour over kahveler için tercih edilen bu yöntem ile farklı bir lezzet elde edebilirsiniz.

4. Orta Öğütülmüş Kahve

Orta öğütülmüş kahve, genellikle metal filtre için tercih edilen bir öğütme yöntemidir. Bu noktada 3. nesil kahve demleme ekipmanları arasında bulunan V60 için uygun bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla orta öğütülmüş kahveler, filtreleme işlemine sahip kahve ekipmanları ile demlendiğinde lezzetli bir sonuç almanızı sağlar.

V60 hakkında daha detaylı bilgi edinmek için V60 Nedir, Nasıl Kullanılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

5. Orta-Kalın Öğütülmüş Kahve

bir kap içerisinde orta ince ayarda öğütülmüş kahve

Orta öğütülmüş kahvelere göre daha tanecikli bir yapıya sahip olan orta-kalın ayarında öğütülmüş kahveler için en ideal demleme yöntemi Chemex olarak bilinir. Chemex ile kahve demleme yaparken kağıt bir filtre kullanılacağından dolayı en iyi tat orta-kalın öğütme ile gerçekleşir.

6. Kalın Öğütülmüş Kahve

Tanecikli yapısından dolayı kısa sürede demlenebilen kalın öğütülmüş kahveler, filtre kahve tutkunları tarafından oldukça tercih edilir. Günümüzde en çok bilinen ekipmanlar arasında yer alan French press için ideal bir yöntem olan kalın ayarda öğütülmüş kahveler, filtre aralarına sıkışmadan kolay bir demleme sağlar.

7. Çok Kalın Öğütülmüş Kahve

Özellikle yaz mevsiminde popüler bir hale gelen cold brew için çok kalın ayarda öğütülmüş kahve tercih edilir. Saatlerce demleye bırakılan cold brew, bu sırada kullanılan kalın tanecikli kahve sayesinde en iyi şekilde demlenir.

Önemli Bilgi: Demleme işlemi kahvenin öğütme ayarına göre değişir. Bu nedenle daha kalın tanecikli kahveler daha uzun sürede demlenirken daha ince öğütülmüş kahveler çok daha kısa sürede demlenir.

Demleme Ekipmanına Göre Kahve Öğütme Boyutu

arkaplanda kahve çekirdekleri olan bir ekipman içerisindeki öğütülmüş kahve

Daha önce bahsettiğimiz gibi kahve öğütme yöntemleri, kullanılacak kahve ekipmanına göre değişiklik gösterir. Bu durum içeceğiniz kahvenin türünü de etkiler. Örneğin Türk kahvesi ile filtre kahve her ne kadar aynı kahve çekirdeği ile hazırlansa da öğütme şekillerine göre birbirinden ayrılır.

Aşağıda kahve demleme ekipmanlarına göre kahve çekirdeğinin öğütüleceği boyutun hangi yöntem ile en iyi lezzeti sunacağı yer alıyor. Peki hangi kahve demleme ekipmanı hangi kahve öğütme boyutunu uygulamalı?

  • Türk kahvesi: Çok ince öğütülmüş
  • Espresso: İnce öğütülmüş
  • Moka pot: İnce öğütülmüş
  • Aeropress: Orta-İnce öğütülmüş
  • Syphon: Orta-ince öğütülmüş
  • V60: Orta öğütülmüş
  • Chemex: Orta-kalın öğütülmüş
  • French press: Kalın öğütülmüş
  • Cold brew: Çok kalın öğütülmüş

Bu yazımızda, sizleri kahve öğütme hakkında bilgilendirmeye çalıştık. Görüldüğü üzere kahve öğütme yöntemleri, kullanacağınız kahve ekipmanına göre değişiklik gösterir. Bu nedenle öğütme işlemi sırasında hangi ekipmanı kullanacaksanız ona göre bir öğütme yapmalısınız. Böylece çok daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.

Ayrıca kahvenizi kendiniz öğütebileceğiniz gibi satın aldığınız yerden de sizin için uygun öğütme yöntemini kullanmalarını isteyebilirsiniz. Bu anlamda kaliteli kahve çekirdekleri sayesinde lezzetli kahve siparişleriniz için Mocaco Coffee’ye güvenebilir ve dilediğiniz kahve öğütme işlemini tercih edebilirsiniz.

Son olarak kahve konusundaki uzmanlığımız ile hazırlamış olduğumuz içeriklerimiz için kahve rehberi sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi