Kahve Ödem Yapar Mı?

Kahve Ödem Yapar Mı?

Kahvelerin içeriği ile ilgili sık sorulan sorulardan biri de budur: Kahve ödem yapar mı? Biz de içeriğimizde kafein denince akla gelen kahvelerin içeriğinden ve kahve ödem arasında nasıl bir ilişki olduğuna göz atacağız.

bakir-cezvede-türk-kahvesi

Türk Kahvesi Ödem Yapar Mı?

Ülkemizdeki sık tercih edilen Türk kahvesinin ödem yapıp yapmadığı da merak edilir. Cevabı kısa yoldan vermiş olalım: Günde bir veya iki fincan Türk kahvesinin ödem yapmadığı bilinir. Bununla beraber sorulan şu soruyu da yanıtlayalım: çok kahve içmek ödem yapar mı? İşte bu sorunun yanıtını tüm kahve çeşitlerine uyarlayarak cevap verebiliriz. Evet kafein yoğunluğundan dolayı günde 400 mg tüketimini geçmeniz durumunda ödem riskiyle karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni ise kafeinin su emilimini sınırlaması ve vücuttaki tuzu dışarıya atmayı engellemesidir. Böylece hepimizin bildiği şişkinlik yani ödem de oluşmuş olur.

Ödem yani vücuttaki sıvının birikmesiyle oluşan şişkinlik; yüz, bacak, el, kol ve karında oluşabilir. Ödem artıran durumlardan biri elbette ki sıvı tüketimidir. İçecek tüketimine bağlı olarak gelişen ödem, kilo alımını da tetikleyebilir. Kafeinden kaynaklı su kaybını önlemek adına hangi kahve türünü içerseniz için, sınırları aşmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Şimdi kahve ödem yapar mı sorusundan popüler bir tercih olan filtre kahve ile ödem arasındaki ilişkiye bakalım.

Filtre Kahve Ne Zaman Ödem Yapar?

Filtre kahveler de çok tüketildiklerinden ödem riski yaratırlar. Özellikle kafeine duyarlı olup filtre kahve deneyecek olan kişilerin günde 2 fincan kahve miktarını geçmemeleri önerilir. Filtre kahve kimi durumlarda mide rahatsızlıklarına ve şişkinliği doğrudan tetikleyebilir. Yine de bu durumun da sebebi aşırı kahve ve kafein tüketimidir. Yeterli kafein miktarı alınması durumunda ise ödem riski düşer ve aksine yağ yakımı, odaklandırmayı artırma gibi faydalar ortaya çıkar.  Örneğin, tarçınlı kahve çeşidi zayıflamanızı sağlayarak kilo vermenizi destekler. Filtre kahve ödem yapar mı sorusunu da cevapladığımıza göre gelin şimdi kahve ödem atıcı mıdır sorusuna yanıt verelim.

Kahve Ödem Attırır mı?

Her bir kahve çeşidi kafein içerdiğinden dolayı şişkinlik ve bazı mide sorunlarını akla getirir. Yazımızda da açıkladığımız gibi ödem riskini de tetikleyebilir. Bununla beraber kahvenin ödem attırıcı özelliği olup olmadığı da merak edilir.  Kahvenin tek başına ödem sökücü özelliği bulunmaz. Aksine kafein içermesinden ötürü sık idrara çıkmaya ve vücuttaki tuz oranının birikmesine sebep olduğundan ödem oluşumuna neden olur. Yine de sınırlı ve doğru kahve tüketimi ile beraber bol su tüketmek, ödem sökümünü destekler. Özellikle kahve içeceğiniz günlerde, ödeme karşı etkin performans gösteren su, potasyum, sebze ve meyve ağırlıklı besinleri tercih edebilirsiniz. Yine şeker de ödem riskini artırdığı için kahvenizi şekersiz ve katkısız şekilde içmeyi düşünebilirsiniz.

 

elinde-kahve-bardagı-tutan-kadin

Kahvenin Ödem Yapmaması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve içerken ödem riskini azaltmanın yolu, doğru tüketimden geçer. Türk kahvesi için önerilen 3 fincanı, filtre kahve için de 2 fincanı geçmeyen boyutlarda kahve içmek, doğrudan olumsuz bir etki yaratmaz. Bununla beraber ödem riskini göz önünde bulundurarak hareket etmek gerekir. Kahve içmeden önce mide ve bağırsak sorunlarınızın olup olmadığını da gözlemlemeniz lazımdır.

Kahve, idrar artırıcı özellik taşıdığından vücuttaki su miktarını da azaltır. Bu durumda kahve içeceğiniz zamanlarda mutlaka 2 katı kadar su içmeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca kahvenin yağ yakıcı özelliğinden de yararlanmak adına kahve içilen günlerde ödem engelleyici meyve ve sebzeleri tercih edebilirsiniz.

Bir başka dikkat etmeniz gereken unsur ise kahvenin krema ve diğer şekerlemelerle bezeli olmamasına özen göstermektir. Yüksek düzeyde şeker ve krema, kahvenin faydalarını bertaraf ederek ödem ile birlikte şeker-tansiyon sorunlarına da sebep olur. Böylesi durumları yaşamamak adına bol su içmek, rafine şekersiz ve kremasız kahve kullanımına dikkat etmek gerekir. Doğru ve az tüketim sonucunda ise kafein, metabolizmanızı hızlandırırken yağ yakmanıza ve kilo vermenize destek olur. Üstelik dengeli ve sağlıklı bir diyet listesine şekersiz ve katkısız kahveyi de ekleyebilir, kilo vermenizi kolaylaştırabilirsiniz.

Kahve ve kafein ödem yapar mı sorusunu yanıtlayarak ödem ile kahve ilişkiye odaklandık.  Her besin ve içecekte olduğu gibi kahve tüketiminde de sınırı geçmemeniz gerekir. Ayrıca herhangi bir hassasiyet veya mide rahatsızlığınız varsa da kafein içeren besin ve içeceklere bir süre ara verebilirsiniz. Birbirinden lezzetli ve taze kahveleri düzenli bir şekilde tüketmeyi düşünürseniz de sitemiz üzerinden sipariş verebilirsiniz.

Önceki Makale Kahvenin Cilde Faydaları Nelerdir?
Sonraki Makale Brezilya Kahvesi Nedir, Özellikleri Nelerdir?