Brezilya Kahvesi Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Brezilya Kahvesi Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Yöresel kahve çeşitleri arasında Brezilya kahvesinin aroması da kulağınıza bir yerlerden tanıdık gelmiştir. Aroması ve içeriğiyle öne çıkan Brezilya kahvesi, kahve içme deneyimini üst seviyelere çıkarmak adına uygun bir başlangıçtır. Peki ünü Brezilya’yı aşan bu kahvenin özellikleri nedir, Brezilya kahvesinin yapımı zor mudur? Gelin bu sorulara yanıt vererek sizi yöresel bir kahve çeşidiyle tanıştıralım.

Brezilya Kahvesi Nedir?

Brezilya, dünya kahve üretiminin üçte birini üstlenmesiyle kahveye dair tüm beklentileri de karşılar.  Ülkenin tropik iklim koşullarında üretilen kahveler, tek kökenli kahveler arasında da kalitesiyle öne çıkar. Her ne kadar bazıları Brezilya kahvesinin yalnızca seri üretim ile öne çıktığını düşünse de bu kahvenin tiryakisi olanlar da azımsanmayacak kadar çoktur.

Brezilya kahvesinin öne çıkarıcı özelliklerinden biri tadıdır. Yoğun bir aromaya sahip olarak içeriğinde karamel ve çikolata yer alır. Ayrıca düşük asit içerdiği için hafif bir kahve içme deneyimi sunar. Yoğun ama hafif bir içme deneyimine sahip Brezilya kahvesini günün dilediğiniz vakti yudumlayabilirsiniz.

Brezilya Kahvesi Özellikleri Nelerdir?

Tek kökenli kahve kategorisindeki bu kahve türünün genel özelliklerini ise şöyle özetleyebiliriz:

  • Karışımında % 80 Arabica, %20 Robusta kahve çekirdeği bulunur.
  • Kahve çekirdekleri pürüzsüz yapıdadır ve çekirdek yüzeyi yağlıdır.
  • Yumuşak bir tada sahip olarak düşük asidite oranını barındırır.
  • Zengin bir aroma içerir ve tadında çikolata, tarçın benzeri baharatlar ve karamel mevcuttur.
  • Düşük oranda bitter çikolata da barındırarak daha hafif bir içme deneyimi sunar.
  • İklim ve yetiştirilme koşullarına bağlı olarak Brezilya kahvesi, yöreye göre farklı tatları içerir.

Brezilya kahvesi, kendi ülkesinde tüketim yönünden az talep görse de üretim açısından önemli bir gelir kaynağıdır. Dünya kahve üretimine katkı sunan Brezilya’da tüketilen kahve türleri ise küçük kahve anlamına gelen cafezinho ve latte’nin Brezilya versiyonu olan cafe com leite’dır.

Eğer siz de tek kökenli kahveleri merak ediyor ve başlangıcınızı Brezilya kahveden yana kullanmak istiyorsanız bazı detaylara bilerek bu seçimi yapmalısınız. Mesela Brezilya filtre kahve sert mi sorusunun cevabını bilmelisiniz. Yumuşak bir içim deneyimine sahip Brezilya filtre kahvesi, bu özelliğiyle rahat bir yudum keyfi sunar. Zengin aromasıyla farklı bir kahve lezzeti tatmanızı sağlarken yumuşak içimiyle de gün içinde tekrar kahve içme deneyimi yaşatır.

kahve-telvesi-ve-çekirdekleri

Brezilya Kahvesi Faydaları Var Mıdır?

Brezilya kahvesinin doğal yetiştirme tarzından dolayı faydalı olup olmadığı da merak konusudur. Her şeyden önce Brezilya kahvesi, tek kökenli kahve çeşitlerinden biri olarak kimyasal işleme yöntemlerini içermez. Bu da daha özgün ve farklı bir aromatik tada sahip olmasını sağlar. Tat dışında kaliteli üretimi ile öne çıkan Brezilya kahve çekirdeği, çeşitli rahatsızlıklara karşı direnci yükseltir. Bourbon ve Typica gibi bitkileri içeren çekirdekler, doğru demleme yöntemleriyle damağı yormayan sağlıklı bir kahve deneyimine önayak olur.

Ayrıca belki de adını ilk defa duyacağınız Brezilya Türk kahvesi çeşidi de faydalarıyla bilinir. Türk kahve kültürü özgün nitelikler taşımakla birlikte üretim noktasında Brezilya kahvesinden yararlanılır. Ham madde yönünden Brezilya’dan ithal edilen Türk kahvesi de içim açısından kolaylık sağlar. Yine Türk kahvesi, fazla tüketilmediği sürece gün boyu dinç kalmanızı da destekler. Bununla beraber her kahve çeşidinde olduğu gibi Brezilya kahvesinin de aşırı tüketimi önerilmez. Günde en fazla iki fincan Brezilya filtre kahvesi içerek kafein dengesini koruyabilir, lezzetli bir kahve tadına varabilirsiniz.

Adım Adım Brezilya Kahvesi Nasıl Yapılır?

Brezilya filtre kahvesine merak sardıysanız bu kahvenin nasıl yapılacağını da bilmek isteyebilirsiniz. Sizin için 3 aşamada Brezilya kahve yapımını aktaracağız.

Gerekli Malzemeleri Almak

Yöresel Brezilya kahvesinin tadına varmak istiyorsanız öncelikle kaliteli Brezilya filtre kahvesi alarak işe başlayın. Mocaco güvencesinde sunulan Brasil Naturel kahve paketine ek olarak sıcak su, filtre kahve makinesi veya French Press edinerek kahve işlemlerini yerine getirebilirsiniz.

Demlemeye Başlamak

Brezilya filtre Kahvesini demlemeden önce, kişi sayısı ve demleme yöntemine göre hazırlıkları yapabilirsiniz. Öncelikle filtre kağıdını makineye yerleştirin. Daha sonra ise Brezilya kahvesini yavaş yavaş koyun. Genellikle tek kişilik kullanım oranı 7-9 gr, bir kahve kaşığına denk gelir. Bu ölçüye uyarak kişi sayısına göre kahve demleme işlemini tamamlayabilirsiniz. Bir kahve fincanı için belirlenen en az 180 ml sıcak su oranına dikkat ederek doğru bir demleme yapabilirsiniz. Ayrıca temiz suyu ısıtmak için su ısıtıcısı yerine tencere ya da çay demliğini de kullanabilirsiniz.

Kahvenin Demlenmesini Bekleme

Hazırlık adımını bitirdikten sonra kahve ve suyu karıştırarak 3 ile 4 dakika demlemeye geçebilirsiniz. Demleme tamamlandıktan sonra bir süre bekleyin ve kahvenin üzerinde oluşan kahve telvesini de kaşık yardımıyla alın. İşte yöresel Brezilya kahveniz hazır! Afiyetler olsun.

Brezilya kahvesi nedir, nasıl yapılır sorusu eşliğinde merak edilenleri derledik. Eşsiz ve zengin bir kahve içme tecrübesinin keyfini çıkarmak isterseniz Brezilya filtre kahvemiz sizi bekliyor!

Önceki Makale Kahve Ödem Yapar Mı?
Sonraki Makale Kosta Rika Kahvesi Nedir? Özellikleri Nelerdir?