French Press Nedir? - Mocaco Coffee

French Press Nedir?

 Son dönemde kahve tutkunlarının en çok tercih ettikleri kahve ekipmanlarından biri de french press. Peki en eski kahve demleme ekipmanlarından biri olan french press nedir, nasıl kullanılır?

French Press Nedir?

french press, kahve fincanı ve kahve

 

İçinizdeki kahve tutkusuna dur diyemiyor, kahveye dair merak ettiklerinize bir yanıt mı arıyorsunuz? O halde doğru yerdesiniz!

3. nesil kahveciliğin gün geçtikçe popüler hale gelmesi ile birlikte, kendi evinin baristası olmak isteyenler de çoğalıyor. Kahve tarihine, kahve kültürüne ve kahve demleme yöntemlerine ilgi duyan bu kişiler, evde demledikleri kahveler ile damak zevklerine en uygun tadı yakalamaya çalışıyor.

French press ise tam da bu noktada kahve tutkunlarının imdadına yetişiyor. Yalnızca kahve değil çay demlemek için de kullanılan french press, çayını ve kahvesini kendisi hazırlamayı seven fakat bunun için çok vakti olmayanlar için ideal demleme ekipmanlarından biri olarak öne çıkıyor.

French press nedir sorusunu ise çoğunlukla silindir bir cam hazne, piston ve süzme filtresinden oluşan kahve demleme ekipmanı olarak yanıtlamak mümkün.

French press makinesinin içerisinde yer alan ızgaralı bir forma sahip olan piston, kahvenin demlenmesi esnasında kahve çekirdeklerinin haznenin en alt kısmında kalmasına yardımcı olmaktadır.

mavi french press ve etrafında çekirdekleri olan kupa

Hemen herkesin french press olarak adlandırdığı bu ekipmanın Türkçe anlamı ise “Fransız baskısı” olarak ifade ediliyor. Ayrıca Kuzey Amerika eyaletlerinde french press, Türkçe’ye “kahve baskısı” olarak çevrilen “coffee press” olarak anılıyor.

Diğer kahve ekipmanlarına göre basit ve fonksiyonel olan yapısı, french pressin tercih edilmesinde en önemli nedenler arasında yer alıyor. Bu yüzden kahve yapmaya yeni başlayan kişilere de sunduğu artılar nedeniyle french press kullanmaları öneriliyor.

French press nedir sorusunu yanıtladık. Fakat kahve tüketimini önemli ölçüde kolaylaştıran french press ile ilgili bilinmesi gerekenler elbette yalnızca bununla sınırlı değil. O halde gelin şimdi de icadı 19. yüzyılın ilk yıllarına dayanan french press tarihine göz atalım!

French Press Tarihi

kahve fincanına french pressten dökülen kahve

 

Bugün kahve severlerin vazgeçilmezi olan french pressin icadı, 1800’lü yıllara dayanıyor. Fakat french pressin İtalyanlara mı yoksa Fransızlara mı ait bir buluş olduğu konusunda yapılan tartışmalar, aradan geçen iki asrı aşkın yıla rağmen hala devam ediyor.

Almış olduğu isimden dolayı french pressin Fransızlara ait bir kahve demleme ekipmanı olduğu düşünülüyor. Ne var ki bunun tam aksine bugün kullandığımız french press makinelerine benzer yakınlıktaki ekipmanı üreten ve bu cihazın patentini alan kişinin bir İtalyan olması bu tezi çürütüyor.

Öte yandan günümüzde kullanılan french press işlevini gören bu cihaz, keşfedildiği günden bu güne pek çok farklı değişikliğe uğramış, ün kazanması neredeyse bir asır almıştır. 1929 yılında Milano’da yaşayan Attilio Calimani tarafından başka bir kahve ekipmanı tasarlanıp geliştirilmiş ve patenti ise ABD’de alınmıştır.

French pressin dünyaya tanıtılması ve pazarlanması ise 1958 yılında Faliero Bondani sayesinde olmuştur. Patenti alınan press cihazı, önceki yıllarda üretilenlerden farklı olarak daha iyi bir filtreye sahiptir.

Patenti alınan bu tasarım daha sonra bir şirket tarafından geliştirilir ve üretime alınır. Üretimini yapan şirketin Fransa menşeli olması, ekipmanın isminin “french press” olarak anılmasına neden olmuştur.

French Press Nasıl Kullanılır?

french pressten kahve bardaklarına dökülen kahve

Daha önce de söz ettiğimiz gibi french press, diğer kahve ekipmanlarına göre çok daha basit bir tasarıma sahiptir. Bu yüzden eğer siz de kahve demleme konusunda yeterli tecrübeniz olmadığını düşünüyorsanız french pressin kolay sistemine kısa sürede alışabilir, hem kendiniz hem de sevdikleriniz için çok pratik bir şekilde eşsiz lezzete sahip kahveler hazırlayabilirsiniz.

Ağırlıklı olarak filtre kahve demlemek üzere kullanılan french press makinelerinden, bitki çaylarının demlenmesi için ve hatta zaman zaman kabuklu deniz ürünlerinin süzülmesinde de yararlanılıyor. Basit tasarımının getirdiği kolay kullanım sayesinde dilediğiniz içeceği oldukça hızlı şekilde yapabiliyorsunuz.

Dilerseniz şimdi french pressin en popüler kullanım alanlarından olan filtre kahve yapımının nasıl olduğuna bakalım.

French Press Filtre Kahve Yapımı

french presste kahve demleyen kadın

 

French press nasıl kullanılır sorusunun yanıtını verdik. Peki oldukça pratik bir kullanış sunan bu mükemmel alet ile filtre kahve nasıl yapılır?
French press kahve yapımının zannedildiğinden de basit olduğunu belirtelim. İhtiyacınız olan malzemeler sırasıyla filtre kahve, sıcak su ve tabii ki french press. Kullanacağınız ölçüler damak zevkinize göre zamanla şekillenecek olsa da ilk etapta 2 tatlı kaşığı kalın öğütülmüş filtre kahve ve 300 ml. sıcak su bir fincan kahve için yeterli olacaktır.

French press kahve yapımı için uygulamanız gereken adımlar ise şu şekilde;
  • İlk olarak french pressi ısıtmak adına içerisine bir miktar sıcak su dökün ve çalkaladıktan sonra bu suyu atın.
  • Bu adımda french pressin içine önce kahveyi sonra da sıcak suyu dökün. Yalnız suyu dökerken saat yönünün tersine doğru daireler çizerek ve oldukça yavaş hareket etmeye özen gösterin. Bu hareketiniz kahve çekirdeklerinin yanmasını önleyecektir.
  • Kahvenin demlenmesi için pressin kapağını kapatın ve 5 ila 7 dakika boyunca kahvenin demlenmesini bekleyin.
  • Yeteri kadar bekledikten sonra kahvenin süzülmesi için pressin üst kısmına bastırın ve çekirdekler aşağıda kaldıktan sonra kahvenizi fincana dökün.
french pressten bardağa dökülen kahve
Gördüğünüz gibi french press ile filtre kahve nasıl yapılır sorunun cevabı işte bu kadar basit. O halde bundan sonra profesyonel bir baristanın elinden çıkmışcasına lezzetli ve kaliteli bir kahve hazırlamamak için hiçbir nedeniniz yok!

Aynı zamanda bir diğer kahve demleme yöntemi olan Chemex demleme yöntemi ile ilgili daha fazla bilgi için Chemex Nedir? Chemex Kahve Demleme Nasıl Yapılır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

French Press Kullanmanın Avantajları

tezgahın üzerinde duran kahve ekipmanları ve french presste kahve demleyen kadın

Peki ya french pressin diğer kahve demleme yöntemlerine göre daha çok tercih edilmesinin nedenleri neler? Gelin bir de bu nedenleri inceleyelim.

  • Kahvenizi Kolaylıkla Hazırlayabilirsiniz

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi french pressin tasarımı diğer kahve demleme ekipmanlarına göre çok daha basittir. Bu nedenle hayatında ilk kez kahve demleyecek olanlar için bile french press, ideal kahve demleme ekipmanıdır.

Kahve nasıl yetişir merak ediyorsanız Kahve Nasıl Yetişir? Kahveye Dair Merak Ettikleriniz başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

  • Damak Zevkinize En Uygun Lezzeti Yakalayabilirsiniz

Kullanım kolaylığı sunmasının yanı sıra french press, damak zevkinize en uygun lezzeti yakalamanıza da yardımcı olmaktadır. Nasıl mı?

French press ile kahve demlerken demleme süresini, kahvenin lezzetini seveceğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. French presste ideal kahve demleme süresi 5-7 dakika arasında değişmektedir. Eğer yumuşak içimli kahve çeşitlerini daha çok seviyorsanız demleme süresini kısaltabilirsiniz.

Öte yandan daha sert bir kahve içmek isterseniz de demleme süresini uzatarak istediğiniz aromayı yakalayabilirsiniz. French press ile demlenen kahvelerden çıkan yağ miktarı daha yüksektir. Bu da elde ettiğiniz kahvenin aromasının çok daha sert ve güçlü olmasına yardımcı olur.

french presste demlenen filtre kahvenin iki bardağa dökülmesi

Ayrıca sıcaktan bunaldığınız yaz aylarında evde soğuk kahve demlemek istediğinizde de kahvenizi french press ile şipşak hazırlayabilirsiniz!

  • Ekstra Ekipmana İhtiyaç Duymazsınız

Kahvenizi french press ile demlemeye karar verdiyseniz filtre kağıdına ya da bir başka demleme ekipmanına ihtiyacınız olmayacak. Üstelik French press ile zaman ve maliyetin yanı sıra elektrikten de tasarruf edebilirsiniz. Böylece kahvenizi isterseniz iş yerinde mola verdiğinizde, isterseniz parkta dinlenirken isterseniz de evinizin balkonunda oturup etrafı izlerken demleyebilirsiniz!

  • French Pressi Kolaylıkla Temizleyebilirsiniz

French press tüm bunların yanı sıra kolayca temizlenebilen bir kahve demleme ekipmanıdır. Demleme işlemi tamamlandıktan sonra sonra biraz deterjan ve su yardımıyla hızlıca cihazınızın temizliğini sağlayabilirsiniz. Öte yandan french presste biriken kahve kalıntılarının da rutin aralıklarla detaylı olarak da temizlenmesi gerektiğini unutmamalısınız. French press ne işe yarar sorusunun yanıtını da verdiğimize göre french press demleme yöntemine en uygun kahvelerin neler olduğuna geçebiliriz.

French Press İçin En Uygun Kahve Hangisi?

french press ve diğer kahve demleme ekipmanları

 French press nedir sorusunu yanıtladık ve avantajlarına değindik. French press ile ilgili en çok yapılan araştırmalardan bir tanesi de hangi kahve çeşidinin french presste daha lezzetli bir şekilde demlendiği.

Öncelikle french press kullanıyorsanız damak zevkinize uygun olduğunu düşündüğünüz tüm kahve çekirdeklerini tercih edebileceğinizi belirelim. Öte yandan iri taneli öğütülmüş kahve çekirdekleri, french presste demlendiğinde ortaya çıkan tat çok daha iyi olur.

Ayrıca tahmin edebileceğiniz gibi kahve çekirdeklerinin taze çekilmiş olması da da demlediğiniz kahvenin lezzetini belirleyen temel noktadır. Çünkü kahve çekirdekleri kavrulurken çıkan karbondioksit çekirdeğe karışarak çekirdekteki doğal yağları korumaya yardımcı olur.

Uzun süre önce çekilen ve tazeliğini kaybeden kahve çekirdeklerinden çıkan karbondioksit miktarı ise daha fazladır. Bu da doğal yağların azalmasına neden olur ve demlenme işlemi sırasında kahvenin lezzetine etki eder.

french presste kahve demlerken arkadaşı ile sohbet eden kadınSeçtiğiniz kahvenin kavrulma şekline damak zevkinize uygun olarak karar verebilir, kahvenizi demledikten sonra afiyetle içebilirsiniz. Kahve çeşitlerinde bulunan kafein miktarı değiştiğinden gün içerisinde içtiğiniz kahve miktarını da kahve türüne uygun olarak ayarlayabilirsiniz. En lezzetli filtre kahve çeşitleri sayesinde sohbetlerinizi eşsiz bir lezzet ile tatlandırabilirsiniz.

Türkiye’nin en güvenilir online kahve siparişi noktası olan Mocaco Coffee siparişlerinizi en hızlı şekilde sizlere ulaştırıyor. Siz de en taze ve kaliteli çekirdek kahve, aromalı filtre kahve ve yöresel filtre kahve çeşitleri için ise elbette kahve uzmanı Mocaco Coffee kalitesine güvenebilir, siparişlerinizi tek tıkla oluşturabilirsiniz.

Sizler için french press nedir sorusunu yanıtladık. Umuyoruz ki içeriğimiz ile sizlere fayda sağlayabilmiş, kahve keyfinize ortak olabilmişizdir. Kahve konusundaki uzmanlığımız ile hazırladığımız diğer yazılarımız için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!.

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi