Cortado Nasıl Yapılır? Evde Cortado Yapımı - Mocaco Coffee

Cortado Nasıl Yapılır? Evde Cortado Yapımı

Kahve, dünya genelinde gelişmiş ve halen gelişmeye devam eden bir kültüre sahip. Dolayısıyla birbirinden farklı yapım ve sunum teknikleri ile hazırlanan pek çok kahve çeşidi bulunur. Cortado da kendine has tadı ile bu kahve çeşitlerinden yalnızca bir tanesi! Peki ama cortado nasıl yapılır?

Evet, belki cortado yapımından en iyi baristalar anlayabilir. Ancak evde kendi imkanlarınız ile de son derece leziz bir cortado hazırlayabilirsiniz. Bunun için belli başlı birtakım malzemelere ihtiyacınız olacak. Ardından cortado keyfini en güzel şekilde yaşayabilirsiniz.

Eğer Ankara’da yaşıyorsanız, Ankara’nın öncü kahve adresi Mocaco Coffee’yi tercih edebilir ve taptaze çekirdekler ile hazırlanan mükemmel cortadonun tadını çıkarabilirsiniz! Öte yandan kaliteli yöresel kahveler arasından dilediğinizi tercih edebilir, bulunduğunuz şehre sipariş edebilirsiniz!

Ek olarak, dünyadaki en popüler kahveler hakkında bilgi sahibi olmak için Popüler Kahve İsimleri Nelerdir? En Sevilen 8 Kahve başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Cortado nasıl yapılır sorusunu yanıtlamadan önce cortado nedir bilmek gerekir. Cortado, aslında İspanyollardan gelen bir lezzet olarak tanımlanabilir. Diğer yandan cortadoyu icat eden milletin, kahve üretimi ile dikkat çeken Kübalılar olduğunu gösteren kaynaklar da mevcut.

İspanyolca “cortar” kelimesinden gelen cortado, sözlükte kesmek anlamına gelir. Bunun nedeni ise içerisindeki sütün, espressonun acılığını kesmesinden kaynaklanır. Peki evde cortado nasıl yapılır?

Cortado yapımı aslında oldukça basittir ve iki temel malzemeden oluşur. Bu malzemeler ise espresso ve süt olarak karşımıza çıkar. Özellikle espresso içemeyen kişiler için mükemmel bir alternatif olan cortado, yumuşak içimi ile kahve hazzını farklı bir boyuta taşır. O halde gelin, adım adım cortado nasıl yapılır birlikte bakalım.

espresso makinesi ile espresso shot hazırlama

Malzemeler

  • 1 shot (30 ml) espresso
  • 30 ml süt


Ek Bilgi: Cortado 1’e 1 oranı ile hazırlanır. Kısacası 1 shot espresso için 30 ml süt kullanmalısınız. 2 shot espresso için ise 60 ml süt kullanmanız gerekir.

Adım Adım Cortado Tarifi

1. Adım: İlk olarak 1 shot espresso kahveyi hazırlayın.
2. Adım: Sütü ısıtın. Bu işlem için cezve tercih edebilirsiniz.
3. Adım: Isıttığınız sütü, krema kıvamına gelene kadar köpürtün. Bunun için süt köpürtücü, French press veya espresso makinesindeki buhar püskürtücü kısımdan yararlanabilirsiniz.
4. Adım: Hazırladığınız 1 shot espressoyu, kahve bardağına ilave edin.
5. Adım: Son olarak sütü, espressonun üzerine yavaş yavaş ilave edin.

İşte cortado kahveniz hazır! Afiyet olsun.

Cortado Yapımı Püf Noktaları

bir tepside cam bardakta cortado ve soda sunumu

Cortado nasıl yapılır artık biliyorsunuz. Ancak lezzetli bir cortado yapmak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar da vardır. Peki cortado yapımının püf noktaları nelerdir?

  • Taze Kahve Kullanın

Lezzetli bir cortado yapmanın en önemli püf noktası taze kahve kullanmaktır. Ayrıca kahvenin kaliteli olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Çünkü kalitesiz ve bayat kahveler, damakta hoş olmayan acı bir tat bırakır. Bu da cortadonun tadını bozan bir durum olarak karşımıza çıkar.

Kahvenin daha taze kalması için öğütülmüş kahve yerine çekirdek kahve tercih edebilirsiniz. Ancak öğütücünüz yoksa siparişinize özel kahve öğütme isteyebilirsiniz. Bu noktada Mocaco Coffee aracılığıyla kahve çekirdeklerini dilediğiniz ekipmana uygun çektirebilir ve taze kavrulmuş kahvenin farkını hissedebilirsiniz.

Dünyadaki kahve çekirdekleri hakkında bilgi sahibi olmak için Dünyanın En İyi Kahve Çekirdekleri başlıklı içeriğimizi de okumanızı tavsiye ederiz.

  • Kaliteli Ekipmanlar Tercih Edin

kaliteli espresso makinesi ile espresso shot yapımı

İyi bir cortado hazırlamak için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kaliteli ekipman kullanmaktır. Özellikle espresso makinesinin kaliteli olması önem taşır. Öyle ki cortadoyu cortado yapan en önemli özelliği lezzetli bir espressodan geçer. Dolayısıyla kaliteli ekipman tercih etmeniz lezzetli bir cortado deneyimine katkı sağlar.

  • Kahve Miktarına Önem Verin

Cortado yapımı için kahve miktarı 7 ile 9 gram arasında olmalıdır. Bu ölçü ortalama 30 ml yani 1 shot espressoya denk gelir. Bununla birlikte süt miktarı da aynı oranda olmalıdır. Eğer daha fazla süt tercih etmek istiyorsanız 1’e 1 ölçüsünde artırmanız gerekir. Aksi takdirde cortado yerine latte yapmış olursunuz.

  • Sütü Kaynatmayın

Cortado hazırlarken sütün kaynamamasına dikkat edin. Kaynayan sütün yapısı bozularak istenmeyen bir tada neden olur. Cortado için ısıttığınız sütün ortalama 65- 70 derece sıcaklığa sahip olması gerekir.

  • Cortado Bardağı Tercih Edin

cam bardakta cortado sunumu ve yanında kurabiye

Cortado, genellikle 120 ml (2 shot) cam bardaklarda servis edilir. Cortado bardağı olarak bilinen bu bardağa ise “Gibraltar” yani “Cebelitarık” denir. Bu noktada siz de şık bir cortado sunumu için cortado kahvesine özel cam bardakları tercih edebilirsiniz.

  • Yaratıcı Sunum Hazırlayın

Cortadonun hazırlanışı kadar sunumu da oldukça önemlidir. Bu doğrultuda latte art gibi cortado için de yaratıcı sunum tekniklerinden faydalanabilirsiniz. Böylece hem göze hem de damak tadına hitap eden bir kahve hazırlayabilirsiniz.

Latte art hakkında daha fazlasını öğrenmek için Latte Art Nedir, Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Cortado ve Flat White Farkı

Cortado ve flat white, her iki kahve çeşidi de süt ve espresso ile hazırlanır. Aralarındaki fark ise hem espresso miktarı hem de süt miktarından kaynaklanır. Bu noktada flat white için kullanılan kahvenin 2 shot, süt miktarının da 2’ye 3 oranında olacağını söyleyebiliriz.

Cortado ve Latte Farkı

masada cortado kahve ve latte

Cortado ve latte, yine aynı malzemelerden hazırlanan iki kahvedir. Ancak aralarında, sütün miktarından kaynaklanan bir fark vardır. Lattede kullanılan süt miktarı kahve miktarından daha fazladır. Yani latte için kahve-süt oranı 1’e 3 şeklindedir. Bu nedenle cortado, latteye göre kahve tadının daha yoğun hissedildiği bir kahvedir.

Mocaco Coffee olarak bu yazımızda cortado nasıl yapılır sorusunu yanıtladık. Siz de lezzetli bir cortado yapmak için yukarıdaki adımları takip edebilir ve cortado yapımının püf noktalarına dikkat edebilirsiniz.

Ayrıca cortado keyfinizi artıracak birbirinden lezzetli kahve siparişleriniz için Mocaco Coffee’ye güvenebilir ve dilediğiniz öğütme işlemini tercih edebilirsiniz!

Önceki Makale Flat White Nedir? Adım Adım Flat White Tarifi