Cold Brew ve Cold Drip Nedir? İki Kahve Arasındaki Fark - Mocaco Coffee

Cold Brew ve Cold Drip Nedir? İki Kahve Arasındaki Fark

Cold brew, soğuk demleme manasına gelir. Kahvenizi soğuk su ile demlemeyi seviyorsanız siz de sık sık cold brew hazırlıyorsunuz demektir. Her zaman sıcak tüketmeye alıştığımız kahveyi böyle görmek her birimizi ilk başlarda şaşırtmış olsa da günümüzde soğuk kahveler oldukça trend hale gelmiştir. 

Cold Brew Nedir?

buzlu sade kahve

Cold brew coffee nedir sorusunu soranlar için şöyle bir yanıt verebiliriz: Kalın formda öğütülmüş kahve çekirdeklerinin buz gibi suda uzun zaman boyunca bekletilerek demlenmesi ile oluşturulan kahvedir. Tadına doyum olmayan bu leziz kahve, dünya genelinde birçok ülkede sevilerek tüketilmekte ve tavsiye edilmektedir. Peki soğuk olması ile dikkat çeken brew kahve nasıl hazırlanır?

Cold Brew Nasıl Yapılır?

cold brew buzlu

Cold brew tarifi ile karşınızdayız. Bunun için filtre haznesi içerisine eklenen kahvenin suda 8-10 saat bekletilmesi çok önemlidir. Bahsi geçen yöntem Mizudashi’ye dek uzanır. Mizudashi, bir Japon demleme yöntemi olarak kayda geçmiştir. Bir filtre kutusuna eklenen kahve oda sıcaklığında durmuş su dolu bir sürahinin içerisine yerleştirilir. 

Ardından buzdolabına gönderilen cold brew kahve burada en az 12-14 saat kadar uzunca bir süre tutulur. Daha lezzetli bir kahve deneyimi yaşamak için cold brew coffee 16-20 saat buzdolabında bekletilebilir. Cold brew demleme işlemini yaptığınıza asla pişman olmazsınız. Böylelikle nefis kahvenizi yudumlarken sabrettiğinize değdiğini görmüş olacaksınız! 

Kahve demlemekten söz etmişken dilerseniz Kahve Tutkunları için Kahve Demleme Yöntemleri başlıklı içeriğimizi de mercek altına alabilirsiniz.

Cold Drip Nedir?

 

camın önünde buzlu bardak ve kahve

Genel olarak üçüncü dalga kahvecilerde sunulan cold drip hazırlanırken kurulan asıl mantık, suyun kahvenin içerisinde damla formunda azar azar süzülerek geçirilmesidir. Bunun sonucunda kahve yeni yeni aromalar kazanır. İşlemin gerçekleştirilebilmesi için ufak musluklardan yardım alınır. Böylelikle kahvenin demlenmesi 10-40 saat arasında değişecektir. 

Tabii ev tipi cold drip makinelerinde bu süre 2 saate kadar düşecektir. O nedenle kolay yöntemi seçmek en mantıklı olan seçenektir. Peki sizce cold drip tam olarak nasıl hazırlanır? Hakkında bilmeniz gereken detaylar nelerdir?

Cold Drip Nasıl Yapılır?

 

bardağa dökülen kahve

Öncelikle kahve haznesinin altına ve üstüne filtre kağıdı yerleştirilir. Bunun kullanım nedeni ise kahve zerreciklerinin içine girmesini önlemek içindir. En üste konan kağıt filtre ıslanır ve su damlasının kahvenin her kısmına değerek geçmesine yardımcı olur. Üste filtre koyulmaz ise su damlası kahvenin üzerinde hoş olmayan bir görüntü yaratacaktır. 

Durum bu şekildeyken su tüm kahveye temas edemez bile. Fakat kağıt filtre ile her şey yolunda gider, cold drip lezzetli bir şekilde hazırlanmış olur. Demlemeye başlarken buz kullanmayı da unutmayınız. Buz erimeye başladıkça musluk ağzına azar azar akmaya başlar. Ardından da demleme devam eder. Afiyetle tüketebilir, dilediğiniz gibi serinleyebilirsiniz. 

Ayrıca Soğuk Kahve Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi de istediğiniz zaman inceleyebilirsiniz. Böylelikle soğuk kahvenin derinliklerine inmiş olacaksınız!

Cold Brew ve Cold Drip Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

 

elinde soğuk kahve tutan kadın

Az evvel sunduğumuz bilgilerin ışığında cold drip ve cold brew arasındaki temel farkları görmüş oluyoruz. Cold drip buz gibi bir soğuklukta damla su yolu ile başlayarak demle neticesinde oda sıcaklığına kadar çıkabiliyor. Fakat brew kahvede tam aksine demleme işlemi oda sıcaklığındaki su ile başlangıç yapıyor. 

Dolapta da 6-7 derecelik bir soğukluğa düşmüş oluyor. Sıcaklıklarının birbirlerinden ayrı olması en önemli farktır. Bildiğiniz üzere cold drip hazırlarken kağıt filtre kullanıyoruz. Bu nedenle de süzme gücü hayli yerinde oluyor. Cold drip kahvelerin brew kahvelere oranla daha saydam bir yapıya sahip olduğunu net şekilde görebiliyoruz. 

Brew olan ise tam aksine daha pürüzlü bir yapıyla karşımıza çıkıyor. Sonuç olarak biraz daha sert içim bir kahve istiyorsanız brew, yumuşak içim istiyorsanız drip sizinle olacaktır. Seçiminizi bu doğrultuda yaparak tam ağız tadınıza uygun bir kahve hazırlamanız mümkündür. Günümüzde birçok kişi bu iki yöntemi de severek denemeye devam ediyor! 

Kahve uzmanı Mocaco Coffee olarak cold brew ve cold drip nedir konusunu aralarındaki farklarla beraber incelemiş olduk. Kahve evrenine dair tüm gelişmeleri blog sayfamız üzerinden keyifle takip edebilirsiniz. 

Ayrıca üçüncü nesil kahve seçeneklerimizi dilediğiniz zaman deneyebilir, Mocaco Coffee’nin eşsiz kahve lezzetine aşina olabilirsiniz!

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi