Ristretto Bianco Nedir? Nasıl Yapılır? - Mocaco Coffee

Ristretto Bianco Nedir? Nasıl Yapılır?

Ristretto bianco, son senelerde daha da popüler hale gelen espresso tabanlı bir kahve seçeneğidir. Ristretto sözcüğü İtalyanca olmaktadır. Sınırlı ve kısıtlı gibi manalar taşır. Geleneksel espressodan daha az su ile hazırlandığını da ekleyelim. Bianco kelimesi ise espresso çekimi nedeni ile buğulanan sütün ilave edilmesini ifade eder. 

Ristretto Bianco Nedir? 

süt kabından fincana kahve dökülüyor

Ristretto bianco nedir sorusunun yanıtı apaçık bir biçimde kendini gösterir. Espresso ve sütle beraber hazırlanan bir kahve çeşididir. Siz de sert kahveler tüketmekten hoşlanıyorsanız tercihiniz ristrettodan yana olabilir. Günümüzde birçok kişinin sıklıkla tüketmeye devam ettiği ristretto bianco kahveler, çeşitli kahve mağazalarında da karşımıza çıkmaktadır. 

Kahvenin en güzel hali sade halidir diyorsanız ristrettonun ne denli doğru bir seçim olduğunu kendiniz de fark edersiniz. Bu kahveye dair az bilinen gerçekleri de listelemek istiyoruz: 

  • Bu kahve özellikle son zamanlarda popüler hale gelmiştir, yeni bir içecek sayılır.
  • Bazı kesimlerde bianco kahvelerin zayıf latte olarak adlandırıldığı bilinir. Bunun nedeni ise yağsız sütle yapılmasıdır.
  • Bianco kahveler çoğu zaman macchiato bardağı gibi ufak bir fincanda sunulur. Tabii isteğe göre bardak büyütülebilir. Fakat sert bir içecek olduğu için fincan da kafi olacaktır.
  • Farklı çeşitte sütlerle de hazırlanabilen bir kahvedir. Aromalı protein sütler de bunlardan biridir. Kakaolu, çilekli, vanilyalı, muzlu dilediğinizi seçebilirsiniz. Fakat genel olarak birçok kişi bu kahveyi sade formda tüketmeyi tercih eder. 

Tabii nasıl bir seçim yapmak istediğinize daima siz kendi zevkleriniz doğrultusunda karar verebilirsiniz. Böylelikle kusursuz bir kahveyi yudumlamak size iyi gelecektir!

Ristretto Bianco Nasıl Yapılır?

kahve içen kadının eli

Siz de ristretto bianco nasıl yapılır diye soruyorsanız cevabı bu içerikte gizli! Öncelikle evde ristretto bianco yapımının çok kolay olduğunu söylemek isteriz. Kalan kısmı ise şu şekilde aktarıyor olacağız:

Gerekli Malzemeler

  • 1 shot kadar espresso
  • 120 ml soğuk süt

Hazırlanışı

İlk olarak taze espresso çekirdeklerini öğütün. Ardından espresso makinesinin portafiltre kısmına sıkıştırın. Espresso makinesini bianco shot ayarına getirmeyi unutmayın. Daha sonra ise 1 shot kadar bianco espresso demlemesi yapın. Shot, normal bir espresso shot hacminin hemen hemen yarısı kadar olmalıdır. 

Demleme kısmı da 25-30 saniye devam etmelidir. Espresso çekimi demleneceği esnada soğuk sütü köpürtme kasesine dökün. Sütü ise kremsi bir form kazanıncaya kadar süt köpürtücü ile kıvamlı hale getirin. Sütün yaklaşık olarak 65 derece ısıtılması gerekiyor. Köpükleri kabaran sütü bianco espresso shotının üzerine dökün.

Köpükleri yitirmemek adına bir kaşık kullanmayı da ihmal etmeyin. Birbirlerine karışmalarını sağlayın. Dilerseniz tarçın ve kakao ile süsleme yapabilirsiniz. Servise hazır hale geldi bile, afiyetle tüketmeniz dileğiyle… 

Ayrıca dilerseniz ilgi ile okunan içeriklerimizden Espresso Lungo Kahve Nedir ve Nasıl Hazırlanır? başlıklı olan yazıyı inceleyebilirsiniz! Ristretto lungonun ne olduğunu merak edenler bu içeriği kesinlikle incelemeli diye düşünüyoruz.

Ristretto Bianco Kaç Kalori?

koltukta uzanmış kahve içip kitap okuyan kadın

Ristretto bianco kalori açısından şöyle nitelenebilir: 1 bardağında 161 kalori yer alır. Tabii kahve içerisine ekstradan tatlandırıcı, çikolata sosu gibi ögeler eklenirse kalorisi de doğal olarak artmaya başlayacak demektir. O nedenle daha sade bir şekilde hazırlarsanız son derece az kalorili bir içecek meydana getirmiş olursunuz.

Ristretto Bianco Latte Farkı Nedir?

kahve yapan kişinin eli

Ristretto bianco ve latte, süt-espresso ikilisini içeren kahve seçenekleridir. Ancak hazırlanma biçimleri birbirlerinden tamamen farklıdır. Ristretto, tek ya da çift shot espresso ve buğulanan süt ile hazırlanır. Latteye göre daha az süt kullanıldığını da eklemiş olalım. Bu da espresso tadının daha baskın geleceğini gösterir. 

Tüm bunların yanı sıra tek ya da çift shot espresso ve daha fazla seviyede süt ile ufak bir köpüğe sahip latte hazırlanabilir. Lattede daha çok sütün yer alması demek, daha kremsi yapıda bir kahvenin hazırlanması manasına gelir. Özetle bianco daima sert içimli olurken latte her zaman yumuşak içimli bir kahvedir.

Ristretto Bianco Flat White Farkı Nedir? 

fincanda kalpli kahve

İkisinde de süt ve espresso yer alır. Ancak birbirlerinden hayli farklı olduklarını biliyoruz. Bianco, az bir sütle hazırlanır. Fakat flat white içerisinde yer alan süt oranı daima daha yüksektir. Hatta tatlandırıcı ekstra ürünlerle tatlı hale getirilir. Oysaki bianco her zaman daha sert yapıya sahip bir kahvedir. Seçiminizi bu doğrultuda rahatlıkla belirleyebilirsiniz. 

Kahve uzmanı Mocaco Coffee olarak sizlere daima en kaliteli kahveleri sunuyoruz. Bu içeriği okuduktan sonra canınız dumanı tüten mis gibi bir kahve yudumlamak istediyse sizleri filtre kahve çeşitleri arasından seçim yapmaya davet ediyoruz. Bol bol keyif kahvesi içtiğiniz günler dileriz!

Önceki Makale Osmanlı Kahvesi Nedir? Evde Nasıl Yapılır?