Misto Kahve Nedir? 5 Adımda Nasıl Yapılır? - Mocaco Coffee

Misto Kahve Nedir? 5 Adımda Nasıl Yapılır?

Kahveler günümüze bambaşka bir renk katar. Kimimiz mutluyken kimimiz ise hüzünlüyken kahve içmeyi severiz. Sizlere bu içeriğimizde anlatacağımız misto kahve ise resmen etrafına enerji saçıyor diyebiliriz. Misto sözcüğü, İtalyanca’da “karışık” manasına gelir.

Misto Kahve Nedir? 

bir bardak sütsüz kahve ve kahve çekirdekleri

Misto kahve, eşit düzeyde demlenen filtre kahvenin sıcak sütle karıştırılması ile oluşturulur. Hemen hemen herkesin caffe misto olarak bildiği bu eşsiz lezzet, filtre kahvenin kendine özgü tadını daha da ileri bir boyuta taşıma konusunda ustadır. Kafelerin de vazgeçilmezlerinden biri olan misto, latte ile benzerlikler gösterse de ondan tamamen farklı! 

Misto kahvenin üst kısmında çoğu zaman estetik ve iştah açıcı görünen dolgun bir köpük katmanı yer alır. Pişen kahve ve ısıtılan süt bu görüntünün oluşmasına neden olabilir. Tarif olarak kişiden kişiye farklılık gösteriyor olsa da malzemeler asla değişmez. Süt ya da kahve oranı açısından zevke göre hazırlanabilir. 

Ayrıca misto kahvenin köklü bir geçmişe sahip olduğunu da belirtmek isteriz. Güvenilir kaynaklar mistonun ilk kez Çin dolaylarında ortaya çıktığını gösteriyor. Hatta 1660 senesinde ilk defa Çin Büyükelçisi Johan Nieuhof tarafından deneyimlenmiştir. Sütün eklendiği versiyonu ise geçmiş yıllarda Viyana’da bir kafede sunulmuştur. 

Ayrıca dilerseniz Filtre Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Misto Kahve Nasıl Yapılır? 

kahve makinesinde kahve yapılışı görüntüsü

Evde misto yapımı nasıldır merak ediyorsanız tüm detayları ile anlatıyor olacağız. Tadı ile akıllarda ve damaklarda kalıcı bir yer edinen misto kahveyi hazırlarken 4 adımı takip etmeniz gerekecek. Tüm bu adımları şu şekilde özetleyebiliriz:

Gerekli Malzemeler

  • Servis için bardak (latte bardağı olabilir)
  • Demlenmiş filtre kahve (140-150 ml yeterlidir)
  • Tercihe göre şeker

Nasıl Hazırlanır?

Misto kahvenin hazırlanma aşamaları oldukça kolaydır. Çok fazla vaktinizi almaz ve sizi hiç yormaz. 

Birinci Adım: Alışık olduğunuz filtre kahve demleme yöntemi ile başlayın. Kahvenizin ne kadar yumuşak ya da sert içimli olacağı buna bağlı olmaktadır. 

İkinci Adım: Filtre kahve demlenirken bir yandan da sütü cezveye koyup ocağın altını yakın. Sütün kaynama noktasına yakın raddeye gelmesi önemli; sabırla bekleyin. 

Üçüncü Adım: Sütün üzeri köpürünce ateşten alabilirsiniz. Unutmayın ki kaynamaya yakın vakitte ocaktan almanız gerekiyor! Çünkü fazla kaynayan süt yanabilir ve yanık tadı rahatsız edici olacaktır. 

Dördüncü Adım: Kahvemi farklı aromalarla canlandırmak istiyorum diyorsanız ısınmış sütü French press ile köpürtebilirsiniz. Hem hoş bir görüntü oluşur hem de daha yumuşak içimli bir kahve hazırlamış olursunuz. 

Beşinci Adım: Geldik son adıma! Bu kısımda bardağın yarısına kadar filtre kahve doldurabilirsiniz. Daha yoğun bir kıvam elde etmek için yarısından 1-2 parmak daha fazla kahve doldurmanızı öneririz. Kalan kısma ise sıcak sütü ilave edin. Genel olarak kullanılan kahve ve süt oranının 1:1 olduğunu da ekleyelim. İsterseniz şeker de atabilirsiniz; afiyet olsun!

Misto Kahve Hazırlama İpuçları 

latte art yapan bir barista

Misto kahve nedir ve nasıl hazırlanır sorularını yanıtladığımıza göre sıra ipuçlarına geldi. Lezzetine doyum olmayan bir misto yapmak adına şu detayları unutmamak gerekiyor:

  • Her daim yüksek kaliteye sahip bir kahve kullanmalısınız.
  • Mümkünse ev yapımı süt kullanın. Yoksa da yine seçiminiz kaliteli sütten yana olsun.
  • Süt köpürtücü aparat ve French press kullanmaktan çekinmeyin. Çünkü bu tür gereçler sayesinde kahvenizi daha güzel hale getirebilirsiniz.
  • Normal süt yerine badem sütü de kullanabilirsiniz. Günümüzde birçok kişi badem sütlü misto opsiyonuna bayılıyor!
  • Hatta yulaf sütü ve soya sütü de kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur.
  • Kremsi bir kahve elde etmek için kullandığınız sütün yağlı olması gerekir.
  • Yaz mevsiminde bu kahveyi daha soğuk ya da ılık hazırlayabilirsiniz; seçim sizin!
  • Aromalı şuruplardan edinerek kahvenize ekleyebilir, kendinize rafine zevkler oluşturabilirsiniz.
  • Damla çikolata ve tarçın gibi unsurlar da kahvenizi güzelleştirecektir.

Misto Kahve Kalori Açısından Ne Durumdadır? 

kahvesine şeker istemeyen kadın

Büyük boy yani 475 ml kadarlık bir misto kahve hemen hemen 105 ile 140 kalori aralığındadır. Tabii hangi sütle hazırlandığına bağlı olarak kalori oranının değişeceğini unutmayın. Filtre kahvenin kalorisi son derece az olduğu için sütün miktarına odaklanmak çok daha mantıklıdır. 

Yağlı bir süt kullanıyorsanız kalori artacaktır. Diyet bir süt kullanıyorsanız da aynı oranda kalori düşüşü görülecektir. Elbette şeker kullanımına değinmeden olmaz; kahveyi şekersiz içen biriyle şekerli içen biri aynı kaloriyi almayacaktır. Her zaman çok daha sağlıklı seçimler yapmanızı öneririz.

Latte Misto Farkı Nedir? 

latte art yapan bir kişi

Misto, latteye nazaran daha çok kafein içerir. Bu yüzden de enerji verici etkisi yüksektir. Bunun yanı sıra misto tamamen demlenmiş filtre kahve ile hazırlanır. Fakat latte espresso ile yapıldığı için bu konuda ayrı düşerler. 

Her ne kadar görüntü olarak benzerlikler taşısalar da lezzet açısından taban tabana farklıdırlar. Yumuşak ve daha tatlı bir içime sahip olan lattenin yanında misto kahve bir tık daha sert kalabilir. Seçiminizi bu doğrultuda yapabilirsiniz. 

Kahve uzmanı Mocaco Coffee olarak içeriğimizde misto kahve nedir sorusunun tüm ayrıntılarına değinmiş olduk. Siz de leziz mi leziz filtre kahve seçeneklerine daima buradan ulaşabilir, siparişinizi anında oluşturabilirsiniz. Adıyla, tadıyla büyüleyen tüm kahve çeşitleri sizlerin beğenisini bekliyor!

Önceki Makale Osmanlı Kahvesi Nedir? Evde Nasıl Yapılır?