Irish Cream Aromalı Filtre Kahve 250 gr
Çekirdek Tipi: Arabica Gövde: Yüksek Asidite: Düşük İçim: Yumuşak İşleme Süreci: Yıkanmış Nasıl Demlenmeli: Filtre Kahve Makineleri, French Pres...
Tüm Detayları GösterKahve asit mi baz mı, dünyanın en popüler içeceklerinden kahve hakkında en çok merak edilen sorulardandır. Günlük hayatın önemli parçalarından biri olan kahve, bilinen ve bilinmeyen pek çok yönüyle her zaman mercek altındadır. Çoğu kişiye sabahları içtikleri bir kupa kahveden vazgeçmek isteyip istemediklerini sorduğunuzda cevap neredeyse her zaman hayır olacaktır.
Kahve bizi uyandırır, güne başlatır ve günlük rutinimizin önemli bir parçası haline gelir. Bunların hepsi de fincanı kahve ile doldurmak ve tadını çıkarmak için mükemmel nedenlerdir. Bu yüzden çoğu kişi her gün tükettiği bu enfes lezzetin içeriği hakkında bilgi sahibi olmak ister.
Kahve Uzmanı Mocaco Coffee ailesi olarak hazırladığımız bu içeriğimizde kahve asit mi baz mı sorusunun yanıtını verirken kahvenin yapısının işlemlerden sonra nasıl değiştiğinden bahsedeceğiz.
Ayrıca Kahvenin Mutlaka Bilinmesi Gereken 12 Faydası başlıklı içeriğimizi okuyarak, kahvenin vücuda olan faydalarının neler olduğunu da öğrenebilirsiniz.
Kahve asit mi baz mı sorusunun yanıtını vermek için diğer tüm maddelerde olduğu gibi kontrol edilmesi gereken nokta pH değeridir. Kimya biliminin çok derinlerine inmeden de bilinebileceği şekilde maddenin pH seviyesi, asit veya baz olarak sınıflandırılmasını belirler.
pH ölçeği 0 ila 14 arasında değişir.
Orta değer olan 7, nötr bir değer olarak kabul edilir. Bazlar alkali elementlerdir ve 7.0-14 aralığında bir pH değerine sahiptirler. Asitler ise 7'den küçük pH değerine sahiptir. Bir madde nötrden ne kadar uzaksa, o kadar asidik veya alkalidir.
pH ölçeğinde, kahvedeki asit içeriği yaklaşık 4,85 ila 5,10 arasında değişir, bu değer de onu asit yapar. Çoğu insan için pH seviyesi 5.0 olan bir fincan kahveyi içmek tamamen uygundur. Halihazırda yaygın şekilde tüketilen birçok içecek kahveye kıyasla çok daha asidiktir. Örneğin portakal suyunun pH değeri yaklaşık 3,3 ila 4,2 arasındadır. Kola ve gazoz gibi gazlı içeceklerin pH değeri ise yaklaşık 2,5'tir.
Yani ortalama pH değeri 5,0 olan kahvenin içilmesi tamamen güvenlidir. Asidik taraftadır, ancak diğer yaygın içeceklerle kıyaslandığında baz olmaya çok daha yakındır.
Kahve asit mi baz mı sorusunun yanıtını verdiğimize göre artık kahvenin ne tür asitler içerdiği konusuna geçebiliriz. Kahvenin hangi tür asitleri içerdiğinin öğrenilmesi daha bilinçli bir kahve tüketimi için önemlidir.
Kahve 2 tür asit içerir: organik asitler ve klorojenik asit. Kahvedeki başlıca organik asitler sitrik, kinik, malik, tartarik ve asetik asitlerdir. Bu asitlerin her biri fincana kendine has bir lezzet katar. Kısacası, bu asitler sadece kahvenin asitlik seviyesinin artmasına katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda içimininin sert ya da yumuşak olmasını belirler. Bu yüzden de kahvenin lezzeti içerdiği asitlerle bağlantılıdır.
Organik asitler hayvan, bitki ve mikrobiyal kaynaklarda oluştukları için doğada yaygın olarak bulunurlar. Amidler, esterler ve peptidler gibi gruplara kovalent olarak bağlanabilen bir veya daha fazla karboksilik asit grubu içerirler. Çeşitli mantarlar, mayalar ve bakteriler organik asitler üretir. Kahvede bulunan organik asitler şunlardır:
Damağımızdaki portakal benzeri hissin ortaya çıkmasını sağlayan asittir. Sitrik asit içeren kahveler, tahmin edilebileceği üzere portakal aromasına sahiptir.
Kahvede hayati önem taşıyan bir asittir. Kahvenin insan vücuduna daha yüksek seviyede antioksidan etkide bulunmasını sağlar. Kahvedeki klorojenik asitler kavrulduğunda bozunur ve kinik asitleri oluşturur. Koyu kavrulmuş kahvelerde kinik asit oranının yüksek olduğunu belirtmek de gerekir.
Bu asit, kahvedeki aromaların tadının yüksek şekilde alınmasını sağlar. İyi miktarda malik asit içeren kahve, içim olarak da kahvenin yumuşak olmasını sağlar.
Diğer türlerden kolayca ayırt edilebilen üzüm benzeri bir aromanın ortaya çıkmasını sağlayan asittir. Çok daha nadir görülür.
Organik asitler arasında en sık görülen türdür. Kahvenin aromasında sirkeye benzer bir aromanın oluşmasına neden olur.
Bu asit, yeşil kahve çekirdeklerinde bütün bir molekül olarak bulunan bir türdür. Aynı zamanda bir antioksidandır. Kinik asit bölümünde belirtildiği gibi, kavurma işlemi sırasında parçalanır ve kinik ve kafeik asitlere dönüşür.
Klorojenik asidin bu bozunması genel asidik içeriğin konsantrasyonunu değiştirir. Bu bozulma ve değişimin derecesi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Aslında, kahvenin kavrulma seviyesi ne kadar yoğun olursa, sahip olacağınız klorojenik asit seviyesi de o kadar düşük olur. Bu nedenle daha açık kavrulmuş kahvelerin lezzet profillerinde daha belirgin bir asitlik hissedilir.
Kahve çekirdekleri yeşil haldeyken yüksek seviyede klorojenik asit içerir. Farklı çeşitler de farklı konsantrasyonlar içerebilir. Örneğin, Arabica çekirdekleri Robusta çekirdeklerine göre daha düşük klorojenik asit konsantrasyonuna sahip olma eğilimindedir.
Kahve çekirdekleri kahve bitkilerinden elde edilir ve kahve bitkileri dünyanın çeşitli kıtalarındaki çeşitli ülkelerde yetişir. Kahve çekirdeğinin nerede yetiştiği, içerdiği asitin türü konusunda fark yaratabilir.
Düşük asitli kahve çekirdekleri arıyorsanız, volkanik olmayan topraklarda veya 4500 fitten daha düşük rakımlarda yetişen kahveleri tercih edin. Bu kahve çekirdekleri doğal olarak daha az asidik içeriğe sahiptir.
Kahvenizi evde yaptığınız sürece, satın aldığınız çekirdek türleri ve nerede yetiştirildikleri üzerinde tam kontrole sahip olursunuz.
Yüksek rakımlarda yetiştirilen kahve doğal olarak daha asidiktir, bu nedenle eğer düşük asitli kahve istiyorsanız daha düşük rakım seviyelerinde yetişen kahve çekirdeklerini tercih edin. Bazı Etiyopya kahve çiftlikleri deniz seviyesinden 6.000 fit yükseklikteyken, bazı Brezilya kahve çiftlikleri deniz seviyesinden 3.000 fit kadar yüksekliktedir.
Aynı zamanda rakım, kahvenin lezzetini de etkiler. Dolayısıyla, düşük asitli kahveler arıyorsanız, Arabica çekirdeklerine olan sevginizden fedakarlık etmeniz gerekebilir. Çünkü en iyi Arabica kahveler yüksek rakımlarda yetişir. Bunun yerine daha düşük rakımlarda yetişebilen Robusta çekirdeklerini tercih edebilirsiniz.
Kahve asit mi baz mı sorusuna yanıt verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Siz de damak zevkinize en uygun kahveyi farklı seçeneklere sahip Mocaco Coffee’de bulabilirsiniz. Yöresel filtre kahve ve aromalı filtre kahve seçeneklerinin yanı sıra çekirdek kahve alternatifleri ile de Mocaco Coffee en iyi kahveyi bulmanızı sağlıyor.
Ayrıca Kahveseverler Buraya: Yeşil Kahve Faydaları Nelerdir? başlıklı içeriğimizi okuyabilir, kahve meraklıları için özenle hazırladığımız, kahveye dair en güncel bilgilerin yer aldığı Mocaco Coffee Kahve Rehberi'ni de ziyaret edebilirsiniz!