Kafein Nedir? Kafeinin Yararları ve Zararları Nelerdir? - Mocaco Coffee

Kafein Nedir? Kafeinin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Bu içeriğimizde birçok içecek ve yiyecekte yer almasıyla dikkat çeken kafein hakkında bilgiler veriyor olacağız. Kafein zararları nelerdir ve ne gibi faydaları var? Fazla alınması durumunda vücutta neler gerçekleşir? Siz de bu tür soruların yanıtları hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak istiyorsanız kafein nedir, ne işe yarar adlı yazımızı okumaya devam edebilirsiniz!

Kafein Nedir? Kafein Etkisi Ne Kadar Sürer?

Kafein, kimyasal uyarıcı işlevini yerine getiren ksantin alkaloit grubuna ait bir organik bileşendir. Kokusu olmayan kafeinin tadı ise acıdır ve sentetik olarak üretilir ve tüketilir. Sentetik kafein formu; ilaçlarda, ağrı kesicilerde, kozmetik ürünlerde ve sıklıkla içecek ve yiyeceklerde bulunur. İçeriğimizde özellikle hangi içeceklerde kafeinin yer aldığına yönelik detaylı bilgiler sunacağız. Peki kimyasal bir uyarıcı olarak kullanılan kafein etkisi ne kadar sürer? Bu sorunun yanıtı, 

Kafein etkisi, genellikle 15 dakika içerisinde hissedilir. Vücudun kafeini sindirmesi sonucunda tamamen dışarı atması ise 10 saati bulabilmektedir. Bundan dolayı akşam ve gece saatlerinde kafeinin az tüketilmesi önerilir. Sabah alınan kafein ise 10 saat sonunda kandan hızla temizlenir. Kafein nedir, ne işe yarar sorusunu yanıtladığımıza göre şimdi kafeinin nelerde bulunduğuna göz atalım. 

Kafein Nelerde Var?

Kafein nelerde var sorusunu yanıtlamaya geldi sıra. Sayısız yerde karşımıza çıkan bir unsur hiç şüphesiz. Kahve çekirdekleri, kakao çekirdekleri, birçok bitkinin tohumları ve meyvelerinde de yer alıyor. Ruh hâlini ve davranışları etkileyen bir yapısı vardır.  Bu unsuru içeren tüm kaynakları şu şekilde sıralayabiliriz:

Kahve

Kafein kaynakları arasında hiç şüphesiz başrolde olan daima kahvedir. Türü, hazırlama şekli gibi detaylar düzeyinin de değişmesine neden olur. Fakat orta boydan biraz büyük boyutta bir kahvenin 100-200 miligram kadar kafein içerdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Kahve kafein miktarını hesaplarken internette yer alan çeşitli siteleri de kullanabilirsiniz. 

Bir de şunu eklemiş olalım: Filtre kahve normal düzeyde tüketilirse gayet yararlı bir kahve seçeneği olacaktır. O nedenle dilerseniz filtre kahve çeşitleri arasından dilediğinizi seçerek günlük rutininize dahil edebilirsiniz. Dozunda içildiği sürece size iyi gelecektir, bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Çay

Çayda kafein var mı sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyiz. Cevap belli: Çayda elbette ki bulunuyor. Fakat bu durum, tamamen demlenme şekline göre değişim göstermektedir. Türü bile kafein dengesini etkileyecektir. Orta boy bir fincan başına 30-40 miligram düşecektir. O nedenle fazla tüketimden uzak durmalı, normal şekilde tüketmelisiniz. Çünkü günlük kafein miktarı bellidir. 

300 miligramdan daha fazla almaya gerek duymamalısınız. Böylelikle kafein günde ne kadar alınmalı sorusunu da en net hali ile güzelce yanıtlamış oluyoruz.

Çikolata

Bitter çikolatanın 5-40 miligram aralığında kafein içerdiğini söyleyebiliriz. O nedenle bitter çikolata yeme dengesi abartılmamalı, kararında bir tüketim sağlanmalıdır. Zaten ağır bir tadı olduğu için birkaç kareden fazla tüketilmesi zordur. Aksi halde kafein bağımlılığı durumu meydana gelebilir.

İlaçlar

Kilo verme takviyesi olarak bilinen unsurlar, ağrı kesiciler ve soğuk algınlığını tedavi eden birçok ilaç bu temel unsuru içermektedir. Çünkü kişi hastayken kendini sürekli olarak halsiz hisseder. Bu halsizliğin yok olması hususunda kafeinin de rolü vardır.

Enerji İçecekleri

Enerji içeceklerinde de bol miktarda vardır. Markadan markaya özelliği de değişen enerji içeceklerinde 50-500 miligram aralığında geniş bir kafein düzeyi skalasına rastlamak mümkündür. İçerdiği bu düzeyler sayesinde kişinin kendini aktif hissetmesini sağlar.

Soda

Alkolsüz içeceklerin büyük bir kısmında da bahsi geçen unsur yer almaktadır. Bir kutu sodada da 30-60 miligram aralığında kafein bulunur. Günümüzde birçok kişi bu bilgiyi öğrenmediği için ne yazık ki soda tüketimini abartıp sorunlar yaşayabilmektedir, bilinçli olmak hayli önemlidir.

Kafein Faydaları Nelerdir? 

Kafein nedir, ne işe yarar sizce? Hemen anlatalım! Zihinsel uyanıklığı iyileştirmesiyle bilinen kahve, aynı zamanda da metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Birçok hastalığın riskini azaltıcı etkisi vardır. Her bir olumlu etkisini ve kafeinin faydalarını şu şekilde sıralamak isteriz: 

  • Zihinsel performansı güçlendirmesiyle dikkat çeker. Aynı esnada uyanıklık süresini de arttırması ile bilinir. Siz de bilişsel performansınızın yükselmesini istiyorsanız bu unsurun tüketimine özen göstermelisiniz.
  • Parkinson, Alzheimer, karaciğer kanseri, tip 2 diyabet gibi birçok kronik rahatsızlığın oluşum riskinin düşmesini sağlar.
  • Metabolizmayı hızlandırırken yağ ve kalori yakımını arttırır. Aşırı kilolu bireyler için ideal bir seçimdir.

Fiziksel performansınızın geliştirilmiş versiyonunu deneyimlemek için de bunu mutlaka tüketmelisiniz. Sert antrenmanlarda daha iyi bir güç göstermek adına kafein tüketimine dikkat edilmelidir. Kararında tüketirseniz size çok faydası olacaktır. Kafein neye iyi gelir sorusunu da bu şekilde yanıtlamış oluyoruz. Peki kafeinin zararları nelerdir, fazla kafein ne yapar, vücuda etkisi nasıl olur? Şimdi merak edilen bu soruyu cevaplama zamanı!

Kafeinin Zararları Nelerdir?

Siz de kafein zararları hakkında bilgi almak istiyorsanız doğru yere geldiniz demektir. Kafein yan etkileri ve fazla kafein alınca ne olur sorusunun cevapları şöyledir: 

  • Kafein zararlı mı diye soruyorsanız şunu söyleyebiliriz, belli bir doz üzerinde alırsanız sinir yapabilir. Depresyona neden olabilir, uyku rahatsızlıklarına yol açabilir.
  • İdrara çıkma sıklığını artırıcı özelliği vardır. Bu yüzden de bedeninizden çok fazla mineralle beraber vitaminin de atılmasına neden olur.
  • Gastrit oluşumuna zemin hazırlar.
  • Migren hastalığını ortaya çıkarabilir.
  • Kalsiyum kaybına neden olur.
  • Kalp hastalığı olanların kalp ritmini bozar.
  • Yüksek tansiyon hastalarına iyi gelmez.
  • Yüksek düzeyde tüketmek, göz iç basıncını artırır.
  • Yemekten hemen önce ya da hemen sonra tüketilirse demir ve çinko emiliminde azalmaya yol açar.
  • Uzun süre boyunca alımının gerçekleştirilmesi halinde beynin öğrenme işlevinde azalmalar görülür. 

Kafein yan etkilerini bu şekilde anlatmış oluyoruz; umarız kafi düzeyde tüketim sağlıyorsunuzdur. Fazla kafein alınca ne yapmalı sorusunu da cevaplamak gerekir. 

Günün sonunda fazla kafein tükettiyseniz mutlaka birkaç gün kafein içermeden yiyecek ve içecekleri tüketmelisiniz. Böylece vücut birkaç saat içinde fazla kafein yükünden de kurtulmuş olur. 

Bahsi geçen etkileri daha az görmek adına kafeinsiz kahve tüketmek isteyen birçok kişi vardır. Peki ama nedir bu içecek? Siz de merak ediyorsanız Kafeinsiz Kahve Nedir? Kafeinsiz Kahve Hakkında Her Şey başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz. 

Kahve uzmanı Mocaco Coffee olarak sizleri kafein nedir, ne işe yarar ve kafeinin yararları ile zararları nelerdir konusunda bilgi sunduk. Birbirinden lezzetli ve bir o kadar da çeşit kahveler için Mocaco Coffee kalitesini şimdi tercih edebilirsiniz!

 

 

 

Önceki Makale Osmanlı Kahvesi Nedir? Evde Nasıl Yapılır?