Kafeinsiz Kahve Nedir? Kafeinsiz Kahve Hakkında Her Şey - Mocaco Coffee

Kafeinsiz Kahve Nedir? Kafeinsiz Kahve Hakkında Her Şey

Pek çok kişi kahveyi yoğun tadının yanı sıra uyandıran ve zindeleştiren etkisi nedeni ile tercih ediyor. Kahvenin bu uyandırıcı ve enerji veren etkisi ise içindeki kafeinden geliyor. Kafein uyarıcı özelliği olan doğrudan kahve çekirdeğinin içinde bulunan bir madde. 

Kafeinsiz Kahve Nedir?

kapsul kahve makinesi ve bir fincan kahve

Kafeinsiz kahve, bilinen kahve çekirdeğinin özel işlemlerden geçirilerek kafein maddesinden arındırılmış hali. Yani normal kahveden neredeyse hiçbir farkı yok. Bununla birlikte etken maddesi değiştiği için kafeinsiz kahvenin bazı özellikleri normal kahveden farklı. Yine de kahve molalarında kafeinsiz kahve ile de keyif yapmak mümkün. Zira kafeinsiz filtre kahve ya da espresso bazlı kahveler size tanıdığınız kahve lezzetini sunuyor. Üstelik yumuşak lezzeti sayesinde kafeinsiz kahveyi tüketmek çok daha kolay. 

Gelelim “Kafeinsiz kahve nasıl yapılır?” sorusuna. Çekirdeklerin kafein oranlarını düşürmek için farklı yöntemler kullanmak mümkün. Bunlardan en yaygın olanı ise kahve çekirdeklerinin organik bir çözelti içinde bekletilerek kafeinden yüksek oranda arındırılması.  Bu işlemin çekirdekler henüz kavrulmamışken gerçekleştirilmesi gerekiyor. Böylece kahvenin lezzetinden hiçbir şey kaybetmeden kafeinin azaltılması mümkün oluyor. 

Kafeinsiz Kahvenin Özellikleri Neler?

bir fincan kahve ve öğütülmüş kahve çekirdekleri

Kafeinsiz kahve nasıl olur?” sorusunun yanıtı da oldukça basit. Kafeinsiz kahve görünüş ve kıvam olarak normal kahve ile bire bir aynı özelliklere sahip. Çekirdeklerin geçirdikleri işlem sürecine göre kimi zaman kafeinsiz kahvenin tadının yoğunluğu değişebiliyor. Bu nedenle kafeinsiz kahve yumuşak içimli kahve sevenler için en ideal seçimlerden biri. 

Kafeinsiz Kahvenin Besin Değerleri Farklı Mı?

kahve içen kadın

Kahve tutkunlarının kafasını kurcalayan bir diğer konu ise kafeinsiz kahve ile normal kahve arasında besin değerleri açısından fark olup olmadığı. Bu soruya da hemen yanıt verelim: Kafeinsiz kahve, kahvede bulunan yararlı tüm besin değerlerini içeriyor. Yalnızca kafein maddesini daha az içerdiğinden enerji veren özelliği, normal kahveye kıyasla daha az.  Ancak bu durum kafeinsiz kahvenin sabah keyiflerinin ve kahve molalarının vazgeçilmezi olmasına hiçbir şekilde engel değil. 

Kafeinsiz Kahvenin Faydaları Neler?

laptop ve yanında bulunan bir fincan kahve

Kafeinsiz kahve içerdiği vitamin ve mineraller ile vücudunuza fayda sağlayabilir. Bu noktada tüketim miktarını kontrol altında tutmak büyük önem taşıyor. Önerilen miktarda günlük olarak tüketilen kafeinsiz kahvenin faydalarından bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kas sistemini destekliyor. 
  • Sakinlik yaratıyor. 
  • Bilişsel açıdan zihni destekliyor. 
  • Potasyum içeriği sayesinde baş ağrısı gibi sorunların azaltılmasına yardımcı oluyor. 
  • Antioksidan özelliği ile yağ yakımını hızlandırıyor. 
  • B3 vitamini içerdiğinden vücudun daha dinç ve sağlık hissetmesine olanak sağlıyor. 

Kafeinsiz Kahvenin Sağlığa Zararı Var Mı?

bir fincan kahve not defteri ve güneş gözlüğü

Kafeinsiz kahve çeşitleri hakkında doğru bilinen pek çok yanlış bulunuyor. Bunlardan ilki kahve çekirdeklerinin kafeinsizleştirme işlemi esnasında lezzet ve diğer niteliklerini kaybettiği. Oysa organik bileşenler kullanılarak işlenen kafeinsiz kahve de son derece lezzetli ve nitelikli bir kahve çeşidi. 

Aynı konunun bir diğer kısmını ise çekirdeklerin kafeinlerinin azaltılması aşamasında kafeinsiz kahvenin iyi besin ögelerini de kaybettiği. Hatta yapılan bu işlem nedeni ile kafeinsiz kahvenin sağlığa çeşitli zararlarının bulunduğu. Bu da kafeinsiz kahve ile ilgili doğru olmayan efsanelerden biri. Uzman ellerde üretilen kafeinsiz kahvenin sağlığa zararı bulunmuyor. Tabii, yine tüketim miktarının kontrollü olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Kimler Genellikle Kafeinsiz Kahveyi Tercih Ediyor?

french press ve bir bardak kahve

Kafeinsiz kahve genellikle kafein maddesinin olası zararlarına maruz kalması muhtemelen kişilerin tercihi oluyor. Bununla birlikte yumuşak bir lezzet isteyenler için de bu kahve türü ön plana çıkıyor. Ayrıca uyku problemi çekmek istemeyenler için de kafeinsiz kahve oldukça iyi bir seçim. Tam bu noktada “Kafeinsiz kahve uyku kaçırır mı?” sorusuna da kısa bir yanıt verelim: Hayır, kafeinsiz kahvenin uyku düzeninize hiçbir etkisi yok. 

Kafesinsiz kahvenin tercih edilmesindeki en önemli etkeninin kafeinin zararlı etkilerinden korunulması olduğundan bahsetmiştik. Bu aşamada kalp hastaları, sindirim ve mide sorunları yaşayan kişiler ile hamileler de kafeinsiz kahveyi en çok tüketenler arasında yer alıyor. Elbette, rahatsızlığı olan kişilerin kafeinsiz de olsa kahve tüketirken bir uzman tavsiyesine başvurması da gözden kaçırılmaması gereken bir konu.

Hamilelikte Kafeinsiz Kahve

Hamileler kafeinsiz kahve içebilir mi?” sorusuna baktığımızda yanıtın ne yazık ki “Hayır.” olduğunu görüyoruz. Kafeinin hamilelik döneminde bebek ve annenin sağlığına zarar vermesi ihtimal dahilinde olduğundan kahve anne adaylarına önerilmiyor. Bununla birlikte pek çok hamile kadın için kahvesiz geçecek koskoca 9 ay pek de kolay geçemeyebiliyor. Tam bu aşamada ise kafeinsiz kahve hamilelerin aklına ilk olarak kafeinsiz kahve geliyor. 

Her ne kadar kafeinsiz denilse de bu kahve türü de az bir miktar kafein içeriyor. Kafeininin kalp hızını artıran etkisi ve hamilelik döneminde yaygın olarak yaşanan gastrit gibi mide hastalıklarını tetikleme olasılığı kafeinsiz kahveyi de hamileler için uzak durulması gerekenler listesine alıyor. Ayrıca kafeinsiz kahvenin içinde bulunan az miktar kafein bile anne ve bebeğin uykusu üzerinde olumsuz etki yaratabiliyor. Bu durum ise anne karnındaki bebeğin hareketlerinde değişimlere yol açarken anne adayına sancılı bir hamilelik süreci yaşatabiliyor. 

Kafeinsiz Kahve Çeşitleri Neler?

karıştırılan kafeinsiz kahve

Kahvenin tüm çeşitleri kafeinsiz olabilir. Çünkü kafeinsiz kahve kahve çekirdekleri kavrulmadan önce yapılan bir işlemle elde ediliyor. Kahve çekirdeklerinin işlemden geçmesinin ardından kavurma derecesi belirlenerek kafeinsiz çekirdeklerden filtre kahve, espresso, granül kahve ve hatta Türk kahvesi bile üretmek mümkün. Kavurma derecesinin yanı sıra kafeinsiz kahveleri çeşitlendirmek için öğütülme ve demleme biçimleri de farklılaştırılabilir. Bu noktada tercih tamamen kullanıcının beğenisine kalmış durumda. İster daha çok kavrulmuş, ister daha az öğütülmüş, ister granül hale getirilmiş. Her tür kafeinsiz kahve emrinize amade!

Kafeinsiz Kahve ile Yapabileceğiniz Lezzetli Tarifler

Kafeinsiz kahve ile pek çok farklı kahve tarifini hayata geçirebilirsiniz. Bunun için kendi tercihlerinize ve damak zevkinize güvenebilirsiniz. Örneğin kafeinsiz granül kahveyi sıcak su ile karıştırıp üzerine biraz köpürtülmüş süt ekleyerek evde kendi kafeinsiz lattenizi yapmanız mümkün. Dilerseniz aynı tarihi yoğun demlediğiniz filtre kahve ile de yapabilirsiniz. Kafeinsiz filtre kahve lattenize daha yoğun bir lezzet verecek. Bu tarif kahve molalarınızın vazgeçilmezi olmaya aday.  

Bir diğer tarif ise kafeini azaltılmış kahvenin aromalarla zenginleştirilmesi ile elde ediliyor. Bunun içinse kafeinsiz espresso, karamel sos ve bir miktar kahve kreması gerekiyor. Tarifi uygulamak için kafeinsiz kahveden espressonuzu hazırlayın. İçini karamel sos ile kapladığınız cam bir bardağa ekleyin. (Bu aynı zamanda kahvenizin dekoru da olacak) Ardından kahve kremasını iyice köpürtün. Espressoya kremayı ekledikten sonra lezzetli bir final olarak kahvenizin üzerine bir parça krem şanti sıkın. İşte kolayca yapabileceğiniz kafeinsiz karamel maccihato!

Önceki Makale Kapsül Kahve Nedir? Kapsül Kahve Makinesi Önerisi