Tanzanya Kahvesi Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Tanzanya Kahvesi Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Benzersiz lezzeti ile damaklarda adeta şenlik yaratan Tanzanya kahvesinin yapılışı son derece kolaydır. Özellikleri ise hepimizi şaşırtacak türdendir. Tamamen kendine has bir lezzet profili sunan bu kahveye dair tüm ayrıntıları içeriğimizden öğrenebilirsiniz, şimdiden herkese afiyet olsun!

Tanzanya Kahvesi Nedir?

Tanzanya kahvesi; Afrika’nın doğusunda bulunan Tanzanya ülkesinde yetiştirilen bir kahvedir. Özeldir ve özel olmasının temel nedeni Arabica kahve çekirdeklerinden yapılıyor olmasıdır. Asit oranı dengelidir ve meyve tatlarını hissettiren notaları ile bilinen bir kahvedir. Yapımında farklı detaylar barındıran bu lezzetli kahveyi içtiğinizde kendinizi çok mutlu hissedeceksiniz. Dilerseniz Mocaco Coffee’nin Tanzania kahve çeşidini de deneyebilirsiniz! 

Tanzanya’nın özgün kahvelerinden biri olan bu kahvenin AA versiyonu nedir peki? Tanzanya’nın farklı bölgelerinde yetiştirilen kahve çekirdeklerinin karışımıdır. AA sınıfı, Tanzanya kahvesinin kalite derecelendirme sisteminin genel adıdır. Bu da aslında çekirdeklerin yoğunluk düzeyini ve boyutunu öne çıkaran bir durumdur. AA, kahvenin daima büyük çekirdeklere sahip olduğunu ifade eder. Bu sınıflandırma yöntemi, pek çok Afrika yöresel kahvesi konusunda da kullanılır.

Tanzanya Kahvesi Özellikleri Nelerdir?

Hiç şüphesiz Afrika’nın en çok kahve üretimi yapan ülkesi Tanzanya olmuştur. Bunun yanı sıra dünya kahve ticaretinde de ilk sıralarda yer almaktadır. Arabica kahve çekirdeklerinin benzersiz lezzet cümbüşünü bizlere sunan Tanzanya kahvesi özellikleri ise şu şekildedir:

Tat Profili

Tanzanya kahvesi, çoğu zaman orta gövdeli; şeftali, çilek, limon, kırmızı üzüm ve limon kabuğu gibi tatlarla bezenir. Bunun yanı sıra çikolatalı ve baharatlı notalara sahip versiyonları da üretilmektedir. Hemen hemen her damak tadına hitap eden bir kahve türüdür.

Yoğunluk Düzeyi

Çoğunlukla yüksek bir yoğunluğa sahiptir. Bu da aslında Tanzanya kahve çekirdeklerinin daha baskın bir tatta sunulmasını kolaylaştıran bir durumdur. Yumuşak içimli şekilde sunulabilse de genellikle sert içimli bir seçenek olduğunu ifade edebiliriz.

Yetiştirme Bölgesi

Tanzanya’ya özgü olan bu kahve; Arusha, Kilimanjaro, Moshi, Tarime ve Mbeya gibi yüksek rakıma sahip yerlerde yetiştirilir.

Fiyat Durumu

Bu kahve her zaman dünya genelinde rağbet gören özel bir kahvedir. O nedenle de fiyatı yüksektir. Ancak fiyat durumu bölgeden bölgeye ve ürünün miktarına göre değişim gösterir.

İşlenme Şekli

Genellikle yıkanmış işleme yöntemi ile hazırlanır. Bahsi geçen yöntem, çekirdeklerin tat profilini koruması için tasarlanmıştır.

Çekirdek Boyutu

Tanzanya kahve çekirdekleri diğer kahve çekirdeklerine oranla daima daha büyüktür. Bu yüzden de doyurucu ve yoğun bir kahvedir.

Tanzanya Kahvesi Nasıl Yapılır?

Tanzania çekirdek kahve daima yoğun bir kıvamda hazırlanmalıdır. Kahve tadı daima ağır basmalıdır. Tüm notaları hissedebilmek gerekir. Ama nasıl? Elbette ki etkili bir tarifle!

Malzemeler

  • Tanzanya kahve çekirdekleri
  • Göz kararı su
  • Kahve öğütücü bir alet
  • Filtre kahvesi ya da French press

Nasıl Yapılır?

  1. Tanzanya kahvesini demleme öncesinde taze olması için öğütmelisiniz. Kahve çekirdeklerini ince ya da orta olacak şekilde öğütebilirsiniz.
  2. Suyu kaynatın. 90 dereceyi görene kadar iyice kaynamasına özen göstermeniz gerekecek.
  3. Filtre kahve makinesi ile demleme yapacaksanız filtre kağıdını yerleştirip öğütülmüş Tanzanya kahvesini ekleyin.
  4. French press ile demleme yapacaksanız da öğütülmüş kahveyi direkt olarak French pressin cam kısmına ekleyin.
  5. Ardından sıcak suyu azar azar kahvenin üzerine ekleyin.
  6. Sonrasında ise öğütülmüş kahve hazırlamak için lazım olan su miktarının üç katı kadarını kullanın.
  7. Kahvenin güçlü bir aromaya sahip olmasını istiyorsanız kahve miktarını artırabilirsiniz.
  8. Kahve, 5 dakika demlenmelidir. Ardından tatlandırıcı ile tatlandırılarak servise hazır hale getirilmelidir.

Tanzanya’nın Eşsiz Kahvesi Hakkında Ek Bilgiler

Özel kahvelerin daima kendine has detayları bulunur. Bu kahvenin en özel ayrıntıları ise şöyle sıralanabilir:

  • Bu kahve, ülkenin en önemli ihraç ürünlerinden biri olmuştur hiç şüphesiz. O nedenle de ülke ekonomisini oluşturan temel kahve çeşitlerinden bir tanesi haline gelmiştir.
  • Tanzanya’da üretilen neredeyse tüm kahveler, bugüne baktığımızda sürdürülebilir kahve üretimi uygulamaları arasına dahil edilmektedir.
  • Dünya genelinde Japonya, Amerika ve Avrupa’da popüler olan bir kahve seçeneğidir.
  • Espresso gibi farklı kahve demleme yöntemleri için uygun bir opsiyondur. 

Tanzanya kahvesi hakkında ipuçları sunduğumuz içeriğin sonuna geliyoruz. Siz de dilediğiniz zaman Mocaco Coffee’nin eşsiz lezzetteki yöresel filtre kahve çeşitleri arasından seçim yaparak mis kokulu bir kahve hazırlayabilirsiniz!

Önceki Makale Osmanlı Kahvesi Nedir? Evde Nasıl Yapılır?