Red Eye, Black Eye ve Dead Eye Kahve Nedir? Farkları Nelerdir?

Red Eye, Black Eye ve Dead Eye Kahve Nedir? Farkları Nelerdir?

Red eye kahve, black eye ve dead eye kahve… Kahve evreninde sayısız çeşitte aroma vardır ve kahve severlerin tercihleri çoğunlukla kişisel damak zevkleri doğrultusunda şekillenir. Bahsi geçen kahve türleri farklı kafein seviyelerine sahiptir. Her birinin hangi noktalarda birbirlerinden ayrıldığını gelin hep birlikte görelim!

Red Eye Kahve Nedir?

Red eye kahve; demlenmiş espresso içeren yoğun aromalı bir kahvedir. Özellikle diğer kahvelerle kıyaslandığında bu derin fark kendini apaçık bir şekilde gösterir. Yoğun olmasının nedeni ise içerisinde ekstra 1 shot espresso olmasıdır. Kahvenin aroması bu şekilde daha da güçlenir ve vazgeçilmesi imkansız bir tat ortaya çıkar. Kafein oranı hayli yüksektir. 

Hızlı biçimde hazırlandığı için sık tüketilen bir seçenektir. Acele etmeniz gereken anlarda illaki kahve içmek istiyorsanız, bu opsiyon sayesinde zaman kazanabilirsiniz. Kökeni Amerika Birleşik Devletleri’ne dayanan bu kahve, eski yıllarda uzun yol şoförlerinin uykusunun açılması için sürekli olarak kullanılıyordu. 

Hatta kahvenin isminin red eye yani kırmızı göz olmasının nedeni yorulunca, uyku bastırınca gözlerin kızarmasıdır. Sadece uzun yol şoförleri değil, gece vardiyasında çalışan ve farklı meslekler icra eden birçok kişinin de favorisi red eye kahve olmuştur. İçerisinde demlenmiş kahve ve az miktarda espresso barındırır. Bu yüzden de kişiyi dinç tutma özelliği vardır.

Red Eye Kahve Nasıl Yapılır?

İsim ve kalite olarak dünya genelinde bilinen sayısız kahve dükkanında karşınıza çıkabilecek olan bu özel kahve, kafein oranı yüksek seçeneklere yönelenlerin ilk tercihidir.

Gerekli Malzemeler

  • 1 fincan kahve
  • 1 shot espresso
  • Kahve makinesi

Hazırlama Aşamaları

  1. Shot bardağı içerisine hazırladığınız espressoyu ekleyin.
  2. Bu adımda ise kahve makinesini açıp göz kararı 1 fincanlık kahve çekirdeği öğütün.
  3. Kahveyi fincana doldurduktan sonra üzerine de espresso shot karışımını ilave edin. 

İşte bu kadar; keyifle kahvenizi yudumlayabilir ve güne enerjik bir şekilde başlamanın mutluluğunu hissedebilirsiniz.

Black Eye Kahve Nedir?

Black eye; drip demleme kahve ve double shot espressonun harmanlanması ile hazırlanan kahve çeşididir. Göze benzetilen bir görünüme sahiptir. O nedenle de black eye yani siyah göz anlamına gelen bu ismi almıştır.

Tat profili incelendiğinde bu kahvenin son derece güçlü bir aroma ile sunulduğunu görebilirsiniz. İçerisinde filtre kahve ve 2 shot espresso yer alır. Acı aromayı biraz da olsa kırmak istiyorsanız drip demleme yapmadan French press ile hazırlayabilirsiniz. 95 miligram kafein içerdiğini de söylemiş olalım.

Black Eye Kahve Nasıl Yapılır?

Yapımı son derece basit olan black eye kahve ile gününüze canlılık katabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

  • Moka pot (espressoyu hazırlamak için kolay bir yöntem)
  • Filtre kahve makinesi
  • Espresso
  • Filtre kahve

Hazırlama Aşamaları

  1. Öncelikle moka potun haznesine espresso ve sıcak su ekleyin.
  2. Üst kısmının vidasını kapatın ve ocağa yerleştirin.
  3. Tam 2 shot olacak şekilde ayarladığınız espressoyu demleyin.
  4. Espresso demlendiği sırada filtre kahve makinesinde filtre kahveyi de demlemeyi unutmayın.
  5. İki kahveyi de hazırladınız. Büyük bir bardak tercih edin. İçine ilk olarak filtre kahveyi doldurun. Daha sonra ise espressoyu dahil edin. Bir kaşık yardımı ile karıştırdıktan sonra afiyet tüketebilirsiniz.

Dead Eye Kahve Nedir?

Filtre kahve içerisine 3 shot espresso eklenmesi ile hazırlanan yüksek kafeinli kahve, dead eye olarak nitelenir. Yoğun bir gün geçirecekseniz ve ayılmaya ihtiyacınız varsa bu kahve sizin için en iyi seçenek olacaktır.

Dead Eye Kahve Nasıl Yapılır?

Shot sayısının daha da arttığı bu tarifi çok seveceğinizi biliyoruz; o halde sizi şöyle mutfağa alalım!

Gerekli Malzemeler

  • 1 fincan demlenmiş filtre kahve
  • 3 shot demlenmiş Espresso
  • 400 ml bardak
  • Tahta kaşık

Hazırlama Aşamaları

  1. 3 shot Espressonun soğumaması önemli. Bu yüzden sıcak bir bardağa doldurmayı unutmayın.
  2. Demlediğiniz filtre kahveyi yapı olarak büyük ve uzun bir bardağa ekledikten sonra espressoya da yer ayırın.
  3. Espressoyu dikkatlice filtre kahvenin üzerine ekleyin.
  4. Dilerseniz tatlandırıcı ya da toz şeker gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz. Karıştırdıktan sonra servis edin, afiyet olsun!

Her Birinin Birbirinden Farkı Nedir?

Black eye, dead eye ve red eye kahvelerin birbirinden çok fazla bir farkı yoktur. Ayrıştıkları nokta hazırlanma aşamalarında kullanılan espresso shot miktarıdır. Shot sayısı birinde 1, diğerinde 2, sonuncuda ise 3 olur. Demleme biçimleri de bazı zamanlar farklılık gösterebilir. En sert kahveyi elde etmek için shot sayısı artırılmalı, daha yumuşak bir tat için azaltılmalıdır. 

Birbirinden nefis kahveler hazırlamak için siz de Mocaco Coffee tarafından özenle hazırlanan filtre kahve çeşitlerini tariflerinize dahil edebilirsiniz, kahveli günler dileriz!

Önceki Makale Sütlü Kahve Nasıl Yapılır? 5 Farklı Çeşit Sütlü Kahve Tarifi
Sonraki Makale Mırra Kahvesi Nedir? Nasıl Yapılır?