küreğe doldurulmuş kahve

Organik Kahve Nedir? Gerçek Organik Kahve Nasıl Anlaşılır?

Organik kahve; doğal yetiştirme yöntemleri ve sertifikalara dayanan, sentetik gübrelerden, tarım ilaçlarından uzakta yetiştirilen bir kahve çeşidi olmaktadır. Organik kahve üreticileri ise toprak ve su kaynaklarının korunması, biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi, çiftçilerin daha rahat koşullarda çalışması gibi konularda duyarlıdır.

Kahvenin organik yöntemlerle üretilmesi, gelecek nesillere aktaracağımız bu eşsiz doğayı en güzel şekilde korumamızı sağlar. Sadece kahve değil, her besin organik biçimde üretilse dünya çok daha güzel bir yer olacaktır. Haydi gelin konuya dair diğer detayları beraber inceleyelim!

Organik Kahve Nedir? 

iri kahve çekirdekleriOrganik kahve, organik tarım yöntemleri ile özenle yetiştirilip işlenen kahve çekirdeklerinden elde edilen bir içecektir. Organik tarım, sentetik kimyasalların kullanımını en aza indirgeyen, toprağın ve bitkilerin sağlığını korumayı hedefleyen bir tarım yöntemidir.

Gerçek Organik Kahveyi Nasıl Anlarız?

dumanı tüten kahve

Bir bardağı soğuk su ile doldurun. İçerisine 1 tatlı kaşığı kadar kahve ilave ettikten sonra kahve zerreciklerinin yukarı yükseldiğini ve suya renk verdiğini görüyorsanız gerçektir. Tabii birkaç farklı kıstasla da kahvenin organik olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Bunlar:

1.    Sertifikasyon Konusuna Dikkat Edilmeli

Gerçek saf organik filtre kahve, uluslararası ya da yerel organik tarım standartlarına uygun biçimde sertifikalandırılmış olmalıdır. Bahsi geçen sertifikalar, kahvenin organik üretim sürecinden geçtiğini, üretiminde herhangi bir zararlı maddenin kullanılmadığını doğrulamaktadır.

2.    Yetiştirme Yöntemleri Hakkında Bilgi Alınmalı

Organik çekirdek kahve, doğal yetiştirme yöntemleri ile ortaya çıkarılır. Bu yöntemler içerisinde böceklerin doğal düşmanlarını kullanma ve toprak verimliliğini arttırmaya yönelik birtakım uygulamalar/süreçler yer alır. Organik bir kahve üretmek isteyen firmalar çoğunlukla sürdürülebilir, çevreye duyarlı tarım uygulamalarına odaklanmayı tercih ederler.

3.    İşlenme Süreci İncelenmeli

Organik bir kahvenin doğal olmasını sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesi de işlenme sürecinde gerçekleştirilen eylemlerdir. Doğal olarak işlenen bu kahve, meyvenin kabuğunu ve et kısmını birbirinden ayırmak için güneşte kurutulur. Bu yöntem, kahvenin doğal tat profilinin korunması konusunda son derece etkilidir.

4.    Güvenilir Kaynaklardan Alışveriş Yapılmalı

Güvenilir, sertifikalı kaynaklardan kahve alışverişi yapmak her zaman içinizin rahat olmasını sağlayacaktır. Çevrenizden, internetten konuya dair tavsiyeler alabilirsiniz. Günümüzde birçok kahve üreticisi sertifikalıdır. Aynı zamanda da organik kahveler sunmaktadır.

Organik Kahve Nasıl Üretilir?

bir fincan kahve

Organik bir kahvenin üretim detaylarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Organik bir kahve yetiştirmek isteyen kurum/kuruluşlar, kimyasal gübreler ve ilaçlar yerine her zaman doğal olarak nitelenen gübreler kullanmaktadır. Bunlar arasında yeşil gübreler ve doğal böcek savunma yöntemleri de yer alır.
  2. İyi bir kahve üretimi için toprak sağlıklı hale getirilmelidir. Organik tarım yapan kişiler, toprağın yapısını iyileştirmek adına doğal maddeler kullanır, erozyonu engellemek adına toprağın su tutma kapasitesini artırır.
  3. Doğal ekosistemi korumak için çevre dostu tarım uygulamaları benimsenir. Bu, çiftlikteki biyolojik çeşitliliği teşvik etmek için gereklidir. Su kaynakları en iyi şekilde korunmuş olur.
  4. Organik kahve çekirdeği oluşturmak için kullanılan her bir bitki, gölgeli kısımlarda yetişir. Ağaçlar, kahve bitkilerini güneşin zararlı ışınlarına karşı korur. Toprak da nemini bu şekilde dengede tutar.
  5. Hasat etme vakti gelince, organik olan kahve kirletici içermeyen ve tarım yönetmeliklerine uygun bir biçimde toplanır. Elle hasat, makine hasadı gibi değişik yöntemlere başvurulabilir. Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağına ise üretici firma karar verecektir.
  6. Hasat edilen kahve çekirdekleri; yıkama ya da doğal işlem gibi farklı işleme yöntemlerine tabi tutulabilir. İşlem adımları, sertifikasyon kurallarına uygun biçimde gerçekleştirilmelidir.
  7. En son ise kavurma işlemi yapılır. Az kavrulmuş organik kahve severler için harika bir kahve üretilir. Böylelikle kahvenin karakteristik tat profili oluşur. Ardından öğütülür ve satışa çıkarılmak üzere özenli bir şekilde paketlenir.

Not: Şu da unutulmamalıdır ki organik kafeinsiz kahve üretimi de sağlanmaktadır. Kafeinli kahve tüketmekten hoşlanmayan kişiler için bu eşsiz bir seçenek olmaktadır. Tabii günümüzde her marka bu tür kahveler üretmiyor, bunu da eklemiş olalım.

Siz de doğal kahveden asla vazgeçemiyorsanız tercihiniz her zaman Mocaco Coffee’nin çekirdek kahvelerinden yana olsun. Bu eşsiz lezzete bayılacaksınız. Organik filtre kahve çeşitleri için yine dilediğiniz zaman burayı tercih edebilirsiniz!

Önceki Makale Nitelikli Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?
Sonraki Makale Osmanlı Kahvesi Nedir? Evde Nasıl Yapılır?