Mırra Kahvesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Mırra Kahvesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Mırra kahvesi, Türk kahve kültürünün özgün bir parçasıdır. Özellikle Adana, Mardin ve Şanlıurfa gibi illerde yaygın olarak tüketilmektedir. Eşsiz lezzeti ile damaklarda adeta bir şenlik oluşturan bu özel kahveye dair diğer ayrıntılara gelin birlikte bakalım. İşte bilmeniz gereken tüm önemli noktalar!

Mırra Kahvesi Nedir?

Mırra, koyu ve yoğun aromaya sahip olan sıcak içimli bir kahvedir. Bu kahve, özel bir demleme yöntemi ile hazırlanıp sunulur. Türk kahvesine göre apayrı bir lezzeti vardır, ikisinin herhangi benzerliği yoktur. Taze kavrulmuş kahve çekirdeklerinin öğütülüp cezvede kaynayan suya eklenmesi ile demleme süreci başlamış olur.

Konuklara büyük bir mutlulukla ikram edilen, aynı zamanda özel günlerde paylaşılan bir içecektir. Benzersiz aroması ile bu kahve, Türk kültürünün olmazsa olmazlarından biri haline gelmiştir. Yanına lokum gibi yiyecekler ekleyerek sunumu daha estetik hale getirebilirsiniz.

Mırra Kahvesi Faydaları Nelerdir?

Bu kahvenin yani acı kahvenin faydaları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Karaciğer hastalıkları ile mücadele etmeyi kolaylaştırır.
  • Konsantrasyonun artmasını sağlar.
  • Selülitlerden kurtulmayı kolay hale getirir. Bu zorlu sürecin daha rahat geçmesini sağlar.
  • Bitkinliği gidererek kişinin kendini olduğundan daha enerjik hissetmesini sağlar. Halsiz hissettiğiniz anlarda muhakkak bir fincan bu kahveden içiniz.
  • Uzun süreli baş ağrısının azalmasına yardımcı olur.
  • Metabolizmayı hızlandırır, hazımsızlık problemi ile savaşır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinir.
  • Kan dolaşımını artırır.

Mırra Kahvesi Zararları Nelerdir?

Faydaları olduğu gibi zararları da olan bu kahvenin yaptığı yan etkilerini de incelemek istedik:

  • Mide ve sindirim sistemi ile ilgili hastalığı olan bireyler, gebeler, kalp rahatsızlığı olanlar ve yüksek tansiyon hastası olan kişiler bu kahveyi içmeden önce muhakkak doktoruna danışmalıdır. Çünkü bu kahvenin içerisinde bol miktarda kafein yer alır.
  • Şeker hastalığı ile ilgili olumsuz etkileri bulunur.
  • Belli seviye üzerinde tüketilmesi halinde kemik erimesi rahatsızlığının oluşma ihtimali artabilir.

Nasıl Hazırlanır?

Yapımı ustalık gerektiren mırra kahvesini ev ortamında siz de hazırlayabilirsiniz. Fakat bu tarifte şeker kullanmanızı önermiyoruz, orijinal versiyonunda herhangi bir tatlandırıcıya yer verilmemektedir. Ayrıca herhangi bir tür çekirdek kahve ile hazırlayabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

  • Çekirdek kahve
  • Dibek
  • Göz kararı su
  • Bir tutam kakule
  • Mutbak (özel bir kap)

Mırra Kahvesi Yapılışı

  1. Kahve çekirdeklerini dibekte çok fazla inceltmeden dövün.
  2. Kaynatma adımına geçebilirsiniz. Bu adım son derece uzun sürer.
  3. Su ekleyerek kaynattığınız kahveyi mutbak isimli özel kaplar ile süzmelisiniz.
  4. Süzmüş olduğunuz kahveyi yeniden su ekleyerek kaynatmalısınız. Böylelikle kahveyi tortusundan tamamen ayırabilirsiniz.
  5. Tortusundan özenli bir şekilde ayırdığınız kahveyi suyla karıştırıp kıvam alana kadar bir kez daha kaynatın. Son adımda ise kakuleyi ekleyerek tat katın. Afiyet olsun!

Mırra Kahvesi Nasıl İçilmelidir?

Ağa içeceği olarak da anılan bu kahve; düğünlerde, sünnet ve bayramlarda servis edilir. Tabii dilerseniz sıradan bir günde de içebilirsiniz. Servis esnasında yaşça büyük olan kişiden başlanır. Kulp kısmı olmayan ufak bir fincanda sunulan bu kahve, fincanın yarısına kadar doldurulur. Acı olduğu için iki fincandan fazla içmeniz pek de mümkün değildir. 

Asıl dikkat çekici kısım ise bu kahveyi içtikten sonra masada fincan bırakılmasının yasak olmasıdır. Bitirdikten sonra kahve servis eden kişiye bu fincanı geri vermeniz lazımdır. Daha fazla kahve içmek istemiyorsanız fincanı ters çevirin. Ardından ikram eden kişiye uzatın. Aksi halde size sorulmadan yeni kahve getirmeyi sürdürürler.

Mırra Kahvesi Hikayesi

Bahsi geçen kahvenin özel bir hikayesi vardır ancak tek bir tane değildir. Bir sürü hikaye duyabilirsiniz bu kahve ile ilgili. En çok duyulanını sizler için araştırdık. Şanlıurfa’da bir kıraathaneye müşteri olarak biri gelir. Kahvesini yudumlamak için masaya yönelir ve oturur. 

Dükkan sahibi ise müşteriye herkese sunduğundan farklı bir kahve verir. Müşteri ise ilk yudumu aldığı an kahvenin acı tadını ifade etmek adına mura kelimesini kullanır. Bu kelime, evrile evrile zamanla “mırra” sözcüğüne döner ve günümüzdeki halini almış olur.

Bu kahvenin tarifini hazırlarken Türk kahvesi de kullanabilirsiniz. Dilerseniz eşsiz kaliteye sahip Mocaco Coffee Türk kahvesi fiyatlarına bakabilir, size en uygun seçeneği sipariş edebilirsiniz.

Önceki Makale Red Eye, Black Eye ve Dead Eye Kahve Nedir? Farkları Nelerdir?
Sonraki Makale Evde Süt Nasıl Köpürtülür? Süt Köpürtmenin Püf Noktaları