Latte Art Nedir, Nasıl Yapılır? - Mocaco Coffee

Latte Art Nedir, Nasıl Yapılır?

Latte Art ya da süt sanatı, son yılların en popüler trendlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Kahve sanatını en güzel şekilde ifade eden Latte Art ile harika sunumlar yaratmak mümkün. Peki tam olarak Latte Art nedir, nasıl yapılır?

Kahve uzmanı Mocaco Coffee olarak bu yazımızda, kahve keyfinizi özel bir deneyim haline getirecek Latte Art hakkında detaylı bilgiler veriyor olacağız. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan Latte Art nedir ve nasıl yapılır birlikte bakalım.

Latte Art kavramını daha iyi anlamak için Latte’nin ne olduğuna bakmak gerekir. Latte, İtalyanca bir kelime olup “süt” anlamına gelmektedir. Cafe Latte ise aslında Latte olarak bildiğimiz kahvenin orijinal adıdır. Dolayısıyle bu iki kavram sıklıkla karıştırılmaktadır.

Cafe Latte gibi en sevilen kahve isimleri için Popüler Kahve İsimleri Nelerdir? En Sevilen 8 Kahve başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Latte art ise krema kıvamında süt kullanarak kahve yüzeyine şekiller yapma sanatına denir. Ancak Latte Art yapımının pek de kolay olmadığını ve oldukça emek istediğini belirtelim.

İyi bir Latte Art yapabilmek için deneyimli olmak gerekir. Tam da bu nedenle kahveyi sanat ile buluşturan baristalık mesleği, günümüzde giderek önem kazanmaya başlamıştır.

Latte Art’ın tarihçesine baktığımızda ise temellerinin İtalya’da atıldığını söyleyebiliriz. Öte yandan Latte Art’ın bir sanat akımına dönüşmesi ise ABD’ye aittir. 1980’li yılların sonuna doğru ABD’de başlayan bu akım, giderek bütün dünyaya yayılmış ve popüler bir hale gelmiştir.

Latte Art Nasıl Yapılır?

latte art yapan barista

Latte art yapmak için birkaç malzemeye ihtiyacınız var. Ardından kendi Latte sanatınızı oluşturabilir, son derece şık sunumlar hazırlayabilirsiniz. Latte Art yapımında gerekli olan malzemeler ise şunlardır:

  • Espresso
  • Yoğun kıvamlı barista sütü
  • Buharlı kahve makinesi
  • Pitcher (süt potu)
  • Latte Art kalemi

Eğer Latte Art için gerekli malzemelere sahipseniz adım adım Latte Art nasıl yapılır, bakabiliriz.

1. Adım: Yoğun kıvamlı bir Espresso hazırlayarak işe başlayın. Espresso'nun yoğun olması, yüzeyine daha rahat şekil yapabilmenizi sağlayacaktır.

2. Adım: Pot içerisine soğuk sütü dökün. Bu işlemi yaparken potun tamamını değil yarısını doldurun.

3. Adım: Pota döktüğünüz süte, kahve makinesi ile buhar verin. Bu işlemi, potun kenarından yüzeyine doğru yaklaşık 5 saniye kadar yapın. (Eğer süt iyi bir şekilde köpürürse işlem tamam demektir.)

4. Adım: Eğer sütün üstünde küçük baloncuklar varsa potu bir veya iki kere tezgaha vurarak baloncuklardan kurtulun.

5. Adım: Hazırladığınız Espresso’yu, özel latte fincanına ya da o boyutlarda herhangi bir fincana koyun.

6. Adım: Ardından bir elinize süt potunu, diğer elinizi de içinde Espresso olan fincanı alın.

7. Adım: Pot içindeki sütü, fincandan yaklaşık 10 cm uzakta olacak şekilde yavaş yavaş Espresso’nun üzerine dökün. Ancak sütü, fincanın tamamına değil yalnızca yarısına dökün.

8. Adım: Daha sonra potu, fincana yakın ve hafif eğimli şekilde tutarak içindeki sütü yavaş yavaş dökmeye devam edin.

9. Adım: Son olarak Latte Art kalemini kullanarak kahvenize istediğiniz şekli verin!

Yukarıdaki adımları takip ederek siz de Latte Art yapabilirsiniz. Ancak istediğiniz Latte Art şeklini elde etmek için uzun süre pratik yapmalısınız. Bu noktada ilk olarak basit şekillerden başlayabilir, ardından daha zor şekillere geçiş yapabilirsiniz.

Latte Art Teknikleri Nelerdir?

latte kalemi ile latte art yapan barista

Temel olarak Latte Art nasıl yapılır artık biliyorsunuz. Ancak Latte Art yapabilmek için birtakım teknikleri de bilmeniz gerekir. Daha sonra ise sık sık pratik yaparak zaman içerisinde Latte Art konusunda uzman olabilirsiniz.

Zaman geçtikçe gelişen Latte Art teknikleri, kişilerin yeteneğine göre üçe ayrılıyor. Basit teknikten ileri tekniğe değişen Latte Art teknikleri ile farklı şekillerde tasarımlar yapmak mümkün. Peki sözü edilen Latte Art teknikleri nelerdir?

  • Serbest Dökme (Free Pour) Tekniği

Free pour olarak bilinen serbest dökme tekniği için dikkat edilmesi gereken en temel detay süt köpüğünün kıvamıdır. Pot içerisindeki sütün doğrudan Espresso’ya dökülmesini içerir. Süt, yavaş bir şekilde fincana dökülür. Bu sırada potun hareketleri ile tasarım oluşturulur. Serbest dökme stili genel olarak; kalp, yaprak ve kuğu gibi en temel Latte Art şekillerine uygundur.

  • İşleme (Etching) Tekniği

Serbest dökme tekniğinde Latte Art, doğal olarak sütün dökme şekli ile yapılırken; işleme tekniğinde ise Latte Art kalemi adı verilen metal bir çubuk aracılığıyla yapılır. Serbest dökme stiline göre daha farklı olan bu stilde, kahvenin üzerini çikolata sosları ile süsleyebilir ve son derece estetik sunumlar yaratabilirsiniz. Hatta 3 boyutlu Latte Art tasarımları da yapabilmeniz mümkün.

  • Gökkuşağı (Rainbow) Tekniği

gökkuşağı tekniği ile latte art

Latte Art tekniklerinde, şüphesiz en çok ilgiyi çeken gökkuşağı tekniğidir. Normal şekilde hazırlanan Latte Art sütüne, gıda boyası damlatılarak yapılan gökkuşağı tekniği ile rengarenk tasarımlar oluşturabilirsiniz. Böylece birbirinden göz alıcı sunumlar yapabilir, yeteneğinizi konuşturabilirsiniz.

Popüler Latte Art Şekilleri Nelerdir?

Bilinen pek çok Latte Art tasarımı vardır. Dolayısıyla siz de Latte Art tasarımı yaparken istediğiniz şekli ortaya çıkarabilirsiniz. Ancak Latte Art tasarımları içerisinde en popüler olanları ise kalp ve yaprak şekilleridir.

  • Latte Art Kalp

Kalp tasarımı, en temel Latte Art şekillerinden bir tanesidir. Latte Art yapımı için yukarıdaki adımları takip ettikten sonra kahvenizde kalp şekli oluşturabilirsiniz. Bu noktada potu yukarı kaldırın ve süt ile ortadan bir çizgi çizin. Böylece kolaylıkla kalp şekli yapabilirsiniz.

  • Latte Art Yaprak

Eğer biraz daha ileri bir seviyede iseniz Latte Art yaprak şekli deneyebilirsiniz. Bunun için sütü, fincan içerisine ileri geri zikzak hareketler ile boşaltın. Kahve fincanının kenarına geldiğinizde ise şeklin ortasından bir kez daha geçin.

latte art yapan barista

Bu yazımızda sizleri, Latte Art konusunda bilgilendirmeye çalıştık. Görüldüğü üzere Latte Art, süt kullanılarak yapılan bir çeşit kahve süsleme sanatıdır. Ancak Latte Art yapımına tam olarak hakim olabilmek için sık sık denemeler yapmanız gerekir. Böylece gün geçtikçe çok daha iyi tasarımlar ortaya çıkarabilirsiniz.

Eğer siz de Latte Art tasarımları yapmak isterseniz, hazırlamış olduğumuz içeriğimizden yardım alabilir ve son derece estetik şekiller yaratabilirsiniz.

Ayrıca lezzetli ve başarılı Latte Art tasarımları için yoğun kıvama sahip Espresso detayını da atlamamalısınız. Yoğun kıvamlı ve enfes bir Espresso yapabilmek için ise taze kahve çekirdeklerine ihtiyacınız olacaktır.

Bu noktada Mocaco Coffee’ye güvenebilir ve istediğiniz kahveyi sipariş edebilirsiniz. Ek olarak, dilediğiniz kahve öğütme işlemini de seçebilirsiniz.

Son olarak, çekirdek seçiminizi kolaylaştırmak küçük bir tavsiye de vermek isteriz. Lezzetli bir Cafe Latte için Brezilya kahve çekirdeği veya Kolombiya kahve çekirdeğini tercih edebilirsiniz. Bu çekirdekler, Cafe Latte’ye en çok yakışan kahve çekirdekleri arasında bulunur.

Önceki Makale Flat White Nedir? Adım Adım Flat White Tarifi