közde pişen kahve

Közde Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?

Dünya genelinde kahve severler arasında popüler hale gelen közde kahve, kahve çekirdeklerinin ateşte közlenmesi ile hazırlanır. Bu tamamen geleneksel bir yöntemdir. Bahsi geçen teknik sayesinde kahvenin tadı zenginleşir, yoğun kavrulmuş kahve tadı profili ortaya çıkar. Bu kahveyi hazırlamak için özel birtakım araç ve gereçler kullanılır. İşte konuya dair diğer detaylar!

Közde Kahve Nedir?

Közde kahve, kahvenin ateşte yakılarak kavrulması ile hazırlanan bir çeşit özel içecektir. Fakat burada önemli olan nokta kahveyi fazla yakmamaktır. Aksi halde acı bir tat profili meydana gelebilir. Bunun yerine daha dikkatli şekilde pişirilirse herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.

Közde Kahve Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

iki adet cezve

1.    Kaliteli Kahve Çekirdekleri Seçilmeli

Kaliteli kahve çekirdekleri, özel kahve tariflerini hazırlamanın temelini oluşturmaktadır. Taze, yüksek kaliteye sahip çekirdekler kullanmak daha lezzetli bir kahve tat profili elde etmeye yardımcı olur.

2.    Ortam Sıcaklığı Kontrol Edilmeli

Biliyorsunuz ki közde kahvenin diğer kahvelerden farkı, közde hazırlanmasıdır. Kahve çekirdeklerini közde pişirirken ortam sıcaklığını dikkatli bir biçimde kontrol etmek gerekir. Ortam sıcaklığı, kahvenin aromasını etkileyecektir. Optimum sıcaklık genellikle 200-230 derece arasında olmalıdır.

3.    Kahve Dinlendirilmeli

Kahve çekirdeklerini közde kavurduktan sonra dinlendirirseniz kahvenin aroması daha da lezzetli hale gelecektir. Kavurma işleminden sonra 12-24 saat kadar dinlendirme işlemi yapabilirsiniz.

Közde Kahve Tarifi

közde pişmiş kahve

Mis gibi kokan, tadına asla doyum olmayan kahve tarifimize bayılacaksınız!

Gerekli Malzemeler

  • Taze kahve çekirdekleri
  • Kahve öğütücü
  • Ocak üzerinde közleme yapabileceğiniz bir araç
  • Su
  • İsteğe bağlı olarak tatlandırıcı ya da şeker

Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak taze kahve çekirdeklerini öğüterek başlayın. Kahve çekirdeklerinin toz haline gelmesi için orta irilikte bir öğütme yapabilirsiniz.
  2. Gazlı ocak üzerinde közleme yapabileceğiniz bir tava kullanın. Ardından közü yüksek ateşte bir güzel ısıtın. Közü doğrudan ocak üzerinde ateşe tutarak daha da ısınmasını sağlayabilirsiniz; bunu yaparken elinizi yakmamaya dikkat edin.
  3. Isınan közün üzerine kahve çekirdeklerini eşit bir biçimde serpin. Kahve çekirdeklerinin köz üstüne düşmesiyle beraber çekirdekleri karıştırmaya başlayabilirsiniz. Bu işlem 6-7 dakika sürebilir.
  4. Kahve çekirdekleri iyice közlenince yani rengi koyulaşıp hafif yanık kahve kokusu almaya başladığınızda soğuması adına bir tabağa aktarabilirsiniz. Soğuyan kahve çekirdeklerini bir kavanozda saklayabilirsiniz.
  5. Öğütmüş olduğunuz kahveyi bir filtre kahve makinesinde ya da French press gibi bir aletle demleyebilirsiniz.
  6. Kahvenin üzerine sıcak su ve şeker/tatlandırıcı ekleyin. Kahve çekirdeklerinin közde kavrulması, özel bir aromanın ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Tarifin en önemli kısmının kahve çekirdeklerini homojen şekilde karıştırarak eşit şekilde közlemeniz olduğunu unutmayın. Közde pişen kahveler her daim bol köpüklü olur. Üzerindeki köpüğü ile servis edebilirsiniz!

Not: Közde Türk kahvesi yapımı için bu tarifin aynısını uygulayabilirsiniz. Sadece öğütme işlemi yapmamış olacaksınız. Kalan kısım aynı ilerleyecek.

Eğlenceli Bilgi: Bu kahve, Türk kahvesi kültürünün bir parçası olarak özellikle Orta Doğu ülkelerinde yaygınlaşmıştır. Ancak günümüzde birçok farklı ülkede de popüler olmaya başlamıştır.

Dilerseniz Mocaco Coffee’nin Türk kahveleri arasından seçim yapabilir, közde kahve lezzetini üst segmente taşıyabilirsiniz.

Önceki Makale Osmanlı Kahvesi Nedir? Evde Nasıl Yapılır?