Barista Kime Denir? Ne İş Yapar? - Mocaco Coffee

Barista Kime Denir? Ne İş Yapar?

Yaşamımızın en güzel yerinde her zaman kahveler vardır. Bir yudumu ile bile kendimizi mutlu hisseder, tüm kaygılarımızdan arınırız. Baristalar ise bizlere bu lezzetli kahveleri sunan değerli kişilerdir. Peki bu mesleği icra eden bireyler nasıl bir eğitim alırlar? Hangi özelliklere mutlaka sahip olmaları gerekir? 

Barista Ne Demek? 

kahve yapan erkek barista

Eğer siz de barista ne demek sorusunun yanıtını merak edenlerdenseniz doğru yerdesiniz. Size barista kime denir sorusunun cevabını şu şekilde vereceğiz: Barista elbette ki cappuccino, latte ve espresso gibi kahvelerin hazırlanması, servis edilmesi konusunda uzman hale gelmiş olan kişidir. 

İtalyanca’da bu kelime barmen anlamına gelir. Fakat baristalık ve barmenlik tamamen farklı mesleklerdir. Bu kişiler, kahve çekirdeklerini özenle seçerek öğütürler. Aynı zamanda da sütü buharda pişirmeyi öğrenirler. Sütün profesyonel olarak nasıl köpürtüleceğine dair her zaman bir fikirleri vardır. Hatta ve hatta latte sanatı da yaparlar.

Yeri gelmişken, şayet isterseniz Latte Art Nedir, Nasıl Yapılır? içeriğimizi de incelemenizi tavsiye ederiz. Böylelikle latte sanatına dair çeşitli ipuçlarını adım adım öğrenerek siz de evinizde uygulayabilirsiniz. Latte art yapmak son derece meşakkatli ve zordur. Fakat minik ipuçları ile kolay şekilleri kısa bir zaman dilimi içerisinde yapabilirsiniz.

Barista Ne İş Yapar? 

gülümseyen kadın barista

O zaman barista ne iş yapar sorusunun yanıtını vererek devam edelim: Kendileri, bir kahve dükkanında türlü kahve çeşitlerini hazırlayıp sunma meselesinde uzman hale gelmiş olan kişilerdir. Sorumlulukları ise farklı demleme yöntemleri ile kahve pişirmek, siparişleri ve ödemeleri almak, ekipman bakımı yapmak, temizlik ve stoklama ile ilgili işlemleri düzenli olarak yürütmektir. Meşguliyeti fazla olan bir meslektir, bunu da eklemiş olalım. Çünkü birden fazla şeyi aynı anda düşünmek gerekir. Düzenli çalışma isteyen bir meslek koludur.

Barista Nasıl Olunur? 

bilgisayara bakan kadın ve erkek barista

Barista nasıl olunur ve bunun için neler yapmam gerekir diyorsanız şöyle bir özet geçebiliriz: Bu mesleği icra etmek için örgün eğitim şartı aranmamaktadır. Biraz olsun tecrübeniz varsa harekete geçebilirsiniz. İşverenlerin bir baristada aradığı temel özellikler ise başta kahve bilgisidir. Farklı çekirdek kahvelerin özelliklerini ve nasıl demlendiklerini bilmelisiniz. 

Bunun yanı sıra kahve ve süt gibi malzemelerin ölçümünü dikkatli yapabiliyor olmalısınız. En ufak bir malzeme dengesini bozarsanız kahvenin lezzeti kaçabilir. Yaratıcı ve düş gücü yüksek biri olmalısınız. Kimler barista olabilir sorusunun daimi yanıtı budur: Hayal gücünüz yerinde olmalı. Müşteri hizmetleri becerileriniz yüksek olmalı. 

Çoklu görev bilinci ve ekip ruhuna sahip olmalısınız. Fiziksel açıdan da bir hayli dayanıklı olmalısınız. Mesai saatleri firmadan firmaya değişiyor olsa da baristalık her zaman yorucu bir meslektir, bunu unutmamak lazım. Çünkü sürekli olarak ayakta durduğunuz bir iştir. Oturduğunuz anlar nadir olur. Barista eğitimi alarak siz de bu deneyimi yaşayabilirsiniz.

Barista Ekipmanları Nelerdir? 

kahve makinesinden akan kahva

Barista olmak hakkında ayrıntılar verdiğimize göre sıra barista ekipmanları nelerdir sorusunun yanıtını sunmaya geldi. Barista malzemelerini şu şekilde sıralamak isteriz: 

  • Espresso makinesi: Her kahve dükkanında vardır. Americano, cappuccino, latte gibi tüm içecekler bu makinede en güzel şekilde demlenir.
  • Süt köpürtücü: Latte, cappuccino gibi kahve türlerini hazırlamak için sütü köpürtmek gerekir. Bunun için de süt köpürtücüye gereksinim duyulur.
  • Kahve değirmeni: Çekirdek kahveleri daima espresso demlemek için kullanırız. Bunun için de kusursuz bir öğütücüye ihtiyaç vardır.
  • Barista önlüğü: Önlüksüz şekilde hijyenik bir iş yapılamaz. O nedenle mühim!
  • Barista kaşığı: Düzgün ölçü alabilmek için gereklidir.
  • Süt sürahisi: Sütü ölçmek ve köpürtmek için bir sürahiye ihtiyaç var.
  • Termometre: Sütün sıcaklığını ölçmek gerekir. 

Burada bahsi geçen ekipmanların her biri de farklı markalar tarafından değişik fonksiyonları ve kullanma yöntemleri ile üretilmektedir. O nedenle en kullanışlı seçenek hangisi ise daima ona yönelmeye özen göstermelisiniz. Böylesi kahve yaparken sizi hiç zorlamayacaktır. 

Günümüzde birçok kişi kendi evinde barista köşesini hazırlayarak sevdiklerine bol bol kahve hazırlamaktadır. Sizin de bu tür hoş bir planınız varsa hemen uygulamaya alabilirsiniz. Kahve hazırlamak bambaşka bir keyiftir ve herkes bu keyfi deneyimlemelidir diye düşünüyoruz.

Barmen Barista Farkı Nedir? 

içecek hazırlayan kadın barista

Barista ekipmanları hakkındaki kısım bittiğine göre çok sorulan o soruya geçebiliriz. Barmen barista farkı hakkında sayısız soru görmekteyiz. O nedenle buna bir cevap vermek istedik. Kahve yapan kişi baristadır; hem yapar hem de özenli bir şekilde sunar. 

Fakat kokteylleri ve çeşitli alkollü içecekleri büyük emeklerle sunanlar ise barmenlerdir. Aradaki temel fark da bu olur. Sonuç olarak barista kahve ile barmen ise alkollü içecekler ile ilgilenir. Böyle bir ayrımın olması kişilerin meslek seçimi yapmasını da hayli kolaylaştırmıştır. 

Kahve uzmanı Mocaco Coffee olarak bu yazımızda barista nedir ve barista nasıl olunur gibi soruların yanıtlarını verdik. Bu tür bir kariyer planı olan herkese yardımcı olacak rehber sunmuş olduk. Umarız keyifle okumuşsunuzdur. 

Ayrıca şunu da belirtmeden geçmeyelim; her zaman sizlerin yanındayız! Tadına doyum olmaz kahvelerin her biri burada sizlerin beğenisini bekliyor. İstediğiniz an sipariş oluşturabilir, bu kusursuz lezzeti deneyimleyebilirsiniz.

Önceki Makale Flat White Nedir? Adım Adım Flat White Tarifi